Toeristen moeten in Waadhoeke zware fietsen over afgesloten hekwerk en veerooster tillen

Toeristen moeten in Waadhoeke zware fietsen over afgesloten hekwerk en veerooster tillen

Fietsroute langs de Friese Waddenkust afgesloten

WESTHOEK (NL) – Een mooi voorbeeld van hoe diverse bestuurslagen en promotieorganisates elkander letterlijk en figuurlijk in de weg zitten is te vinden in de Friese gemeente Waadhoeke. Die wordt vanuit Franeker bestuurd. Ten noorden daarvan, in de buurtschap Westhoek, is één van de mooiste fietsroutes van Nederland, binnendijks uit de wind langs de Waddenzee, geblokkeerd met een hek met een ketting. Voor het afsluiten ervan is dijkbeheerder Wetterskip Fryslân verantwoordelijk, maar noch wethouder Caroline de Pee (CDA) van toerisme en recreatie, noch haar beleidsmedewerker Karin IJsbrandy, noch boze fietsers uit de buurt en bij de overheid klagende toeristen krijgen de onzinnige afsluiting ongedaan.

De fietsweg tussen Westhoek en Koehool aan de Friese Waddenkust ten noorden van Franeker is afgegrendeld met een dikke ketting. Fietsers moeten met hun fietsen, zoals zware e-bikes, over dicht hekwerk en een veerooster tillen om thuis of op hun vakantieadres te komen. Vanuit Harlingen kun je wel op het pad komen, maar er dus niet meer af, of je moet kilometers terug. Foto’s: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Er is ter plekke geen sprake van verstoring van de natuur, ook niet van het verjagen van schapen, want die gaan meestal geen meter opzij voor fietsers. In ieder geval wacht de gemeente nu op een standunt van Wetterskip Fryslân en dat terwijl het toerismeseizoen in de provincie Fryslân al lang begonnen is.
Fietsers, vaak senioren die uit Harlingen komen, naar Zwarte Haan willen of vanuit Zwarte Haan komen, moeten nu bij Westhoek hun karretjes, vaak zware e-bikes, over het gesloten hekwerk tillen. De restaurants The Friezinn in Westhoek en Zwarte Haan in de gelijknamige buurtschap zijn niet of moeilijker bereikbaar voor fietstoeristen door de uit de hand gelopen bureaucratie.

Haakse slijper
Beroepshalve komt Fries Nieuws-redacteur en Friesland-promotor Albert Hendriks vaak in Westhoek aan de Waddenzee  en constateert iedere keer weer dat fietsers uit Tzummarum en Harlingen bij Westhoek stuiten op een dikke roestige ketting met een vastgeroeste D-sluiting.
“Voor de zoveelste keer hielp ik e-bikes over het hek tillen en wéér snapten de berijders, en ik ook niet, wat voor zin het heeft dat de gemeente Waadhoeke fietsen langs de Waddenkust promoot terwijl het niet eens kan als je in Westhoek of Harlingen start. Fietsers uit de buurt zeggen dat er al veel vaker bij de gemeente is geklaagd over de afsluiting van de Waddenkustroute en dat er geen enkele actie wordt ondernomen. Ook oudere wandelaars klagen: ze moeten over het hek klimmen. Je kunt er op wachten dat iemand met een haakse slijper op een 18V accu de ketting verwijdert.”

Meer info:
www.elfstedenroute.nl
www.harlingenwelkomaanzee.nl
www.franeker.frl/vvv/
www.zwartehaan.nl (restaurant en campercamping in Zwarte Haan)
www.thefriezinn.nl (restaurant en rustplaats in Westhoek)

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:

www.frieslandhollandtravel.nl (nieuwe website!)
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Wil je van Westhoek naar restaurant en camperplek Zwarte Haan fietsen, dan word je met een inrijverbod geconfronteerd met daaronder een al dan niet bewust bleek gemaakte tekst ‘Uitgezonderd fietsers’. Maar in de voormalige gemeente Het Bildt trapt niemand in de weinig gastvrije bebording van opvolger Waadhoeke. “Bildtkers trappen door en dat moeten toeristen ook doen,” vindt Waddenkust-promotor Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland.
Foto’s: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Restaurant The Friezinn in Westhoek is, naast Zwarte Haan, een geliefde bestemming vanwege de streekgeoriënteerde hapjes en drankjes. Foto’s: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

Albert Hendriks van Friesland Holland: “Hier is de hindernis van Wetterskip Fryslân.”