Bijzonder Burdaard: meeting point voor toeristen, kunstenaars en zakenlieden

Bijzonder Burdaard: meeting point voor toeristen, kunstenaars en zakenlieden

Kruispunt van Elfstedenroute, Markant Friesland Route en Noord-Friese Winkeltjesroute

BURDAARD (NL) – Secretaresse Joke Del Grosso speelt accordeon in haar tuintje voor de hoekwoning bij de brug, tot groot genoegen van passerende vakantiegangers en “locals”. Een Volkswagen Caddy zit gevangen tussen de slagbomen van de brug. Hotelhouder Sjoerd Bosgra en zijn medewerkers lopen de plooien uit de broek op het terras van It Posthûs, pal naast de brug.

De “brêgewipper” wipt, maar niet wat u nu misschien denkt. Hij doet slechts de brug omhoog — als de Caddy van de planken is — voor Elfstedenvaarders tussen Leeuwarden en Dokkum. Op zeer warme dagen, zoals rond Hemelvaart 2017, heeft hij er een taak bij: het koelen van het brugdek met water uit de Dokkumer Ee. Anders komt het wegdek muurvast te zitten tussen de bruggenhoofden en zou geen boot — uitgezonderd lage sloepen en andere toerboten — komend uit Leeuwarden, het Lauwersmeer of de Waddenzee kunnen bereiken.

Pleziervaarders, fietsers, cabriorijders en wandelaars ontmoeten elkander bij de oude brug in hartje Burdaard. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst, zondag 28 mei 2017.

Bjusterbaarlik Burdaard
Honderden Elfstedenfietsers stappen altijd af in Burdaard, bij It Posthûs. Vroeger een bijzondere plek, nu nog steeds. Het centrum van Burdaard is een knooppunt. Daar kun je ook aan de Noord-Friese Winkeltjesroute, langs piepkleine terpdorpen, of aan de Markant Friesland Route beginnen. Twee attracties van laatstgenoemde museumroute bevinden zich in Burdaard: het Ruurd Wiersma Hûs, een museum gewijd aan de spraakmakende melkvaarder en naïef schilder Ruurd Wiersma, en pel- en houtzaagmolen De Zwaluw. Slapen kun je bij bed and breakfast Bloemenhoeve van Bert Gommers en Margareth Gommers-Van den Beukel (4 tulpen accommodatie!) en It Posthûs, dat de slaapkamers nog mooier maakte dan ze al waren. Sjoerd Bosgra biedt met nieuwe balkons aan een paar kamers een mooi uitzicht op de “binnenstad” waar het ’s avonds na tienen doodstil is. Want dat is Burdaard: gezellig druk bij mooi weer in het vaar- en fietsseizoen. Én als er geschaatst kan worden op de Dokkumer Ee en de hele wereld wacht op het sein ‘It giet oan’ van de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Daarbuiten is het oorverdovend stil in Burdaard, maar denk niet dat er achter de muren niks gebeurt.

Jansma en De Groot
Eén van de grootste kozijnen en dakkapellenfabrikanten van Nederland, en beste volgens de Friezen, Jansma Burdaard BV, is in het Elfstedendorp gevestigd. Eén van de zonen van de oprichters, Symen, is actief in de wereld van toerisme: vakantieaanbieder TravelBird met 700 medewerkers in Amsterdam. Hij, in zijn jeugd blijkbaar geïnspireerd door de vakantiedrukte in zijn woonplaats, richtte deze grote reisonderneming op met compagnon Dennis Klompalberts. Symen’s vader heeft de bouw van vakantiebungalows bij de mooie jachthaven en camping bij de molen overgenomen uit een mislukt bouwproject. Dat vakantieparkje is dus nu gered.
En dan is er nóg een bekende Burdaarder: voormalig jachtbouwer Pieter de Groot, bekend van Proficiat-kruisers: veel boot voor weinig geld voor pleziervaarders tot in Berlijn. Pieter schildert geen boten meer, maar op doek. Werk van hem hangt in het schitterende multifunctioneel centrum ‘Het Spectrum’, een voorziening voor de “mienskip” met meer toeters en bellen dan welk ander centrum in Friesland ook: theater, zwembad, sporthal, wellness en ga zo maar door. Burdaard is bijzonder, zéér bijzonder.

Meer info:
www.markantfrieslandroute.nl
www.leeuwardenholland.nl/nl/nieuws/2215-frisian-shopping-route
www.elfstedenroute.nl
www.boatcharterholland.nl
www.ruurdwiersma.nl
www.dezwaluw-burdaard.nl
www.bloemenhoeve.nl
www.posthusburdaard.nl
www.jansmaburdaard.nl
www.travelbird.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Pleziervaarders, fietsers, cabriorijders en wandelaars ontmoeten elkander bij de oude brug in hartje Burdaard. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst, zondag 28 mei 2017.

De brugwachter van Burdaard heeft er op warme zomerdagen een taak bij: het koel houden van het brugdek. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst, zondag 28 mei 2017.

Muzikante Joke del Grosso, de buurvrouw van hotelhouder Sjoerd Bosgra, verhoogte de sfeer in het dorp aan de Ee, de vaar- en schaatsweg tussen Leeuwarden en Dokkum, zondag 28 mei 2017.

Molen De Zwaluw aan de Ee. Op de achtergrond de tweede, nieuwere brug van Burdaard, die in de rondweg. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst, zondag 28 mei 2017.

Gevangen tussen de slagbomen, waarschijnlijk voor de grap. In Burdaard kan meer dan waar ook. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst, zondag 28 mei 2017.

Oplaadpunt It Posthûs. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst, zondag 28 mei 2017.

Elfstedensfeer van weleer in en om It Posthûs in Burdaard: 12 februari 2012. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.