Friese zeilscholen zijn sportieve entertainers geworden, ook voor bedrijven

Friese zeilscholen zijn sportieve entertainers geworden, ook voor bedrijven

Kortere watersportkampen, meer watersporten en walactiviteiten

GOINGARIJP (NL) – Een paar jaar geleden ging het bergafwaarts met de traditionele Friese zeilschool, maar het tij is gekeerd. De nieuwe generatie zeilschoolleiders en de instructeurs hebben de komende jaren allemaal een feestje te vieren, want ze gaan hard voor de wind naar het jubileum. ’t Garijp in Goingarijp, Pean in Akkrum-Nes en De Bird in Heeg bestaan 50 jaar of bijna 50 jaar.

Abel Zeilstra (links) en Vincent de Heer doen goede zaken aan de Goingarypster Puollen door veel meer te bieden dan alleen zeillessen.

Korter durende zeilkampen, een lagere instapleeftijd, meer walactiviteiten, snellere zeilboten, nieuwe watersporten als stand-up-paddling en wakerboarden, waterskiën, banaanvaren, windsurfen, samenwerken met kids friendly attracties als het Kameleondorp, de zeilschool als meeting point en hotel voor zakelijke gasten, workshops, privélessen, sloepen of een grote praam huren. Alles kan bij Abel en Joyce Zeilstra en dagelijks manager Vincent de Heer. Het drietal heeft twee bekende Nederlanders, politiek tv-commentator en wadzeiler Frits Wester van RTL 4 en veelvoudg windsurfkampioen Dorian van Rijsselberghe aan zich verbonden, in combinatie met fameuze merken als Brunotti. Wester is een oud-leerling van ’t Garijp, waar de heer en mevrouw Zijlstra al 47 jaar het helmhout in handen hebben. Vincent de Heer zit al 20 jaar in de zeilsport en in de wereld van jeugdvakanties, onder andere bij Vinea in Sneek. Schoolzeilen was één van zijn ideeën om kinderen voor een prikkie te laten ontdekken hoe leuk zeilen is. Nu kun je al vanaf zes jaar watersportles krijgen bij ’t Garijp en een tachtiger is ook van harte welkom. “De drempel was nog nooit zo laag en het succes van de nieuwe aanpak nog nooit zo groot,” zegt De Heer, die de zaak niet alleen de hele zomer, maar ook de hele winter geopend heeft, bijvoorbeeld voor zakelijke bijeenkomsten en trainingen.

Kinderopvang en -entertainment
Zeilschool Pean in Nes-Akkrum geeft nu ook, net als ’t Garijp, korte zeilcursussen in de zomervakantie. Christophe Meijer: “In de Randstad zijn de kortere zeilcursussen al langer een onderdeel van het zeilschoolaanbod. Er zijn meerdere redenen aan te wijzen voor de groei van deze markt in Friesland. Er is in Friesland een steeds grotere groep tweeverdieners die in een deel van de zomervakantie gewoon moeten werken. Die ouders hebben liever niet dat hun kinderen zich in de zomervakantie de hele dag alleen thuis zitten te vervelen op hun telefoon of tablet. Liever zien ze hun kinderen de oer-Friese zeilsport leren. Er is ook een groep kinderen die met zeilen kennis wil maken of een bepaald type zeilboot wil proberen maar niet zeker weet of ze meteen vijf dagen les willen hebben. Het zijn deels Friese kinderen die binnen 30 auto minuten van onze zeilschool wonen en deels vakantiegangers die op de vakantieparken in de omgeving verblijven en hun kinderen een leuke, sportieve bezigheid gunnen.”

Stabiel
Het vaak gehoorde gerucht dat er steeds minder jeugd gaat zeilen herkennen ze bij Zeilschool Pean niet. “Ik snap niet waarom dat gerucht toch steeds weer de kop op steekt” zegt Meijer. “Bij Pean, maar ook bij collega zeilscholen, zijn de boekingen al jaren stabiel”.

Friese zeilscholen:
www.garijp.nl
www.debird.com
www.ulepanne.nl
www.siebesail.nl/
www.frieslandholland.nl/bedrijf-categorie/zeil-kite-en-surfscholen/

Zeilschool ’t Garijp: zeg maar wat je wilt.

Dorian van Rijsselberghe promoot in Friesland de windsurfsport en surfschool ’t Garijp. Info: www.lifeofdorian.com

Zeiler en politiek commentator van RTL4 Frits Wester zeilt vanuit Harlingen op de Waddenzee, maar leerde het kunstje op de Goningarypster Puollen bij watersportcentrum ’t Garijp.

De rustieke sfeer in de zeilboerderij van ’t Garijp heeft nog lang niet afgedaan. De jeugd van vroeger keert nu terug als zakelijke overnachter en deelnemer aan trainingen en vergaderingen.

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief