Met de boot naar bioboer op natuureiland tussen Woudsend en Heeg

Met de boot naar bioboer op natuureiland tussen Woudsend en Heeg

Zaterdag 17 juni 2017 van 10.00 tot 16.00 uur

SMALLEBRUGGE (NL) – Zaterdag 17 juni 2017 van 10.00 tot 16.00 uur houdt het biologisch melkveebedrijf Gouden Boaiem van de familie Bokma open huis van haar bedrijf op Natuureiland Gouden Boaiem in het Friese Smallebrugge. Dat ligt ten noorden van Woudsend en ten zuiden van Heeg. De Bokma’s doen mee aan de landelijke actie ‘Lekker naar de BioBoer’.

Bij de Bokma’s kun je genieten van Jersey koeien in kruidenrijk grasland. Voor de kinderen zijn er traptrekkers, er is een pony om op te rijden en ze kunnen er een BioBoerenBewijs halen nadat ze ontdekt hebben wat het goede van bio is. De vogelwachter biedt een wandeling in het natuurgebied aan. De jeugd en begeleiders mogen kalfjes knuffelen, kunnen Jerseyvlees in de winkel kopen en genieten van een broodje hamburger, uiteraard van puur natuur Jersey-vlees.
Om op het eiland te kunnen komen, heb je een boot nodig, net als vroeger. Je kunt de oversteek samen met de boer maken of je komt met je eigen boot naar de boerderij. Voor kinderen zonder zwemdiploma is het verplicht om een zwemvest te dragen tijdens de overtocht. De oversteek is 30 meter en dat komt neer op een tochtje van slechts een paar minuten.

In heel Nederland
In het weekend van 17 en 18 juni houden ruim 120 biologische boerderijen, door heel Nederland, open huis en is er van alles te zien en te doen, voor jong en oud: rondleidingen, boerenmarkten, workshops, proeverijen, fruit plukken, wijn proeven, boter schudden, op hooibalen klimmen, eitjes rapen en ga zo maar door. Natuureiland Gouden Boaiem houdt alleen zaterdag 17 juni open huis!
Voor fietsers zijn er tijdens het weekend meer dan 30 fietstochten uitgestippeld vanuit de stad naar de boer in de buurt. Kijk op www.lekkernaardebioboer.nl/fietsroutes of www.fietsroutesfriesland.nl voor een route in de buurt.

Natuurboerderij Gouden Boaiem
Natuureiland de Gouden Boaiem gelegen in een druk watersportgebied tussen Heeg en Woudsend. Dit weidevogelreservaat van 175 hectare wordt door de Bokma’s gepacht van Staatsbosbeheer. Op het eiland staan twee boerderijen, een kapschuur, een Hollandse stal en een potstal, verdeeld over beide locaties. Siebe Klaas Bokma woont met zijn vrouw en kinderen aan de oostkant ter hoogte van Smallebrugge en Klaas Bokma woont met zijn vrouw op de boerderij aan de Rakken. Er is op het eiland 140 hectare beschikbaar voor beweiding en ruwvoeropbrengst. Ten aanzien van het fokkerijbeleid en de afzet van kalveren is door de familie Bokma de keuze gemaakt voor het aanhouden van de raszuivere koekalveren. De raszuivere stierkalveren worden gebruikt voor de vleesverkoop. De melk van de 90 koeien wordt met een mobiele melktank op een boot naar de vaste wal gebracht.
Pytsje Bokma-Westerdijk over de bioboerderij: “Ons melkveehouderijbedrijf op de Gouden Boaiem is op 1 mei 2013 ontstaan als jongveelocatie van De Jersey Pleats, het familiebedrijf van de Bokma’s. Sinds het voorjaar van 2015 is Gouden Boaiem een volwaardig melkveehouderijbedrijf waar we 90 koeien melken en 120 stuks jongvee houden. Onze melk wordt in Heerenveen tot biologische Polderkaas verwerkt door melkfabriek Henri Willig. In 1998 zijn de broers Klaas en Otto Jan Bokma van een gangbare melkveehouderij overgestapt naar een biologische bedrijfsvoering. Daarmee is ook het rundveeras veranderd. Er is een overstap gemaakt van de Holstein-Frisian naar Jersey. Dit is een sobere en sterke koe met een hoog vet- en eiwitgehalte in de melk. In 2009 is VOF De Jersey Pleats in It Heidenskip (hoofdvestiging) uitgebreid met een kaasmakerij in Workum: De Nylander. Naast de kaasmakerij is er ook een goedlopende kaaswinkel die bijna dagelijks geopend is. In de boerderijwinkel worden ook andere biologische streekproducten verkocht en is er mogelijkheid voor rondleidingen en excursies.”
Sinds oktober 2013 worden op de locatie Workum ook nog eens 70 Jerseys gemolken. In de jaren daarvoor werd de melk van It Heidenskip naar Workum vervoerd om er kaas van te maken en werd het jongvee hier opgefokt. Harmen Bokma is woonachtig op de kaasboerderij. Het maken van kaas wordt gedaan door Gerbrig van der Brug. Naast de verkoop van de kaas in de winkel, wordt er ook veel kaas en vlees afgenomen door Friese horecabedrijven, zoals De Watersport in Heeg. Er wordt nauwelijks antibiotica gebruikt omdat de koeien van nature sterk zijn en de kruiden in het gras als medicatie dienen.

Biologisch: eerlijk en puur
‘Lekker naar de BioBoer’ maakt onderdeel uit van de Bionext campagne ‘Biologisch, lekker natuurlijk’ en wordt gefinancierd met steun van de EU.
Directeur Bavo van den Idsert van Bionext: “Het evenement is een gelegenheid om in contact te komen met de biologische boer en te ontdekken dat het biologisch keurmerk staat voor eerlijk en puur eten dat gemaakt is met respect voor dier en natuur. Het biologisch keurmerk biedt de garantie op een kwaliteitsproduct dat voldoet aan strenge Europese wetgeving, gecontroleerd door de onafhankelijke certificeerder SKAL Biocontrole. Zo is biologisch gegarandeerd diervriendelijk, eerlijk en natuurvriendelijk. Het woord ‘biologisch’ is trouwens wettelijk beschermd. Een product mag je dus niet zomaar biologisch noemen. Maar biologisch is natuurlijk meer dan alleen een wetboek. Het is vooral het verhaal van een gepassioneerde boer of boerin die onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden boert.”

De missie
Een biologisch product dat door de consument gekocht wordt is het eindstation in een keten waarvan elke schakel – van zaad of voer tot eindproduct – van biologische kwaliteit is. Deze ketenaanpak maakt biologisch onderscheidend.
“De missie van Bionext is om de kracht van de keten maximaal tot zijn recht te laten komen: Bionext verbindt de Nederlandse biologische ketens van boer tot consument. Bionext wordt gedragen door drie verenigingen: Biohuis (boeren en tuinders), BioNederland (producenten en handel) en de Biowinkelvereniging. In de toekomst komt daar nog een consumentenvereniging bij”, zegt directeur Van den Idsert. “Samenwerking tussen de schakels is van groot belang voor kwantitatieve en kwalitatieve groei. Daarbij zijn de vier internationaal erkende kernwaarden van biologisch richtinggevend: Gezond (voor bodem, plant, dier, mens en planeet), Ecologisch, Fair en Verantwoordelijk. Bionext faciliteert samen met de leden de optimale invulling hiervan en de noodzakelijke samenwerking in de keten.”

Meer info:
www.goudenboaiem.nl
www.friesstreekproduct.nl
www.bionext.nl
www.lekkernaardebioboer.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief