Bijzonder Fries keuzemenu voor maar €19,50!

Bijzonder Fries keuzemenu voor maar €19,50!

Publicatiedatum: 6 december 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

De Daaldersplaats Sneek eerste officiële ‘Fries Restaurant’

Het eerste Fries Menu-restaurant is De Daaldersplaats tegenover het bus- en treinstation in Sneek. Mede-eigenaresse Anita Peelen serveert een door velen zeer gewaardeerd Fries wentelteefje als nagerecht. De ingrediënten zijn ei, melk, suikerbrood en ijs.
Het eerste Fries Menu-restaurant is De Daaldersplaats tegenover het bus- en treinstation in Sneek. Mede-eigenaresse Anita Peelen serveert een door velen zeer gewaardeerd Fries wentelteefje als nagerecht. De ingrediënten zijn ei, melk, suikerbrood en ijs.

WOLVEGA (NL) – Nu iedereen weer bij zinnen is, twee weken na het verschijnen van de Michelin-gids, en 99,9% van de Friese restaurants kan fluiten naar een ster of Bib Gourmand (halve Michelinster) komt het bureau voor toerisme Friesland Holland met een nieuw restaurantconcept: Friese Restaurants die een uitgebreid Fries Menu serveren voor slechts €19,50.

De Daaldersplaats in Sneek, een hotel met een populair restaurant tegenover het spoor- en busstation, is de horecazaak eerste die vanaf heden Friese menu’s presenteert conform de kwaliteit- en prijswensen van het toeristenbureau. Nummer twee, Herberg Greate Pier in Kimswerd, presenteert eind deze week Friese bilogische menu’s op www.friesmenu.nl Dit horecabedrijf heeft een gecertificeerde Waddenkeuken met onder andere Waddengoud streekproducten.

Drie of twee gangen
Het driegangen Fries Menu bestaat uit een voorgerecht (ook soepen), hoofdgerecht (vlees, vis, vegetarisch of biologisch) en een nagerecht. Kiest de gast voor een nóg specialer tweegangenmenu, dan heeft hij de keuze uit een voorgerecht of een nagerecht rondom het hoofdgerecht.

Joris Hagting (links) en Martijn Boersma vormen met Anita Peelen het driehoofdige managementteam van hotel-restaurant De Daaldersplaats, Stationsstraat 66 in Sneek. www.daaldersplaats.nl
Joris Hagting (links) en Martijn Boersma vormen met Anita Peelen het driehoofdige managementteam van hotel-restaurant De Daaldersplaats, Stationsstraat 66 in Sneek. www.daaldersplaats.nl

Niet Frans, maar Fries
Directeur Albert Hendriks van Friesland Holland tuigt een omvangrijke promotiecampagne op, deels uit balorigheid, deels omdat veel Friese restaurants helemaal niet zo duur zijn als vaak wordt gedacht.
“De Friese keuken contra de Franse, Grutte Pier tegenover het Michelinmannetje. Wij maken ons niet druk om dure haute cuisine voor lif-laf-lovers en zaken met obers die buigen als twijgen en omhoogkomen als een heteluchtballon. Met de campagne voor het Fries Menu richten we ons op goede, gezellige en totaal verschillende eethuizen die een royaal Fries menu kunnen serveren voor €19,50 euro. Dat is een zeer vriendelijk prijsje. Een Bib Gourmand menu kost volgens Michelin minstens 35 euro.”

Idee
Hendriks liep al enige tijd met het idee rond om goede en betaalbare Friese restaurants in de picture te zetten als tegenhanger van de exclusieve Fryslân Culinair-restaurants en restaurants met Bib Gourmands en sterren van Michelin.
“Mede om te voorkomen dat uit eten een peperduur imago krijgt bij toeristen en inwoners. Uit gesprekken met diverse restauranthouders is mij gebleken dat ze een heel origineel, hoogwaardig twee of drie gangen keuzemenu met typisch Friese kenmerken kunnen serveren voor nog geen twintig euro.”

De Daaldersplaats is het eerste Fries Restaurant®, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

De Daaldersplaats is het eerste Fries Restaurant®, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

De Daaldersplaats is het eerste Fries Restaurant®, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland.
De Daaldersplaats is het eerste Fries Restaurant®, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

De Daaldersplaats is het eerste Fries Restaurant®, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

De Daaldersplaats is het eerste Fries Restaurant®, een formule van het bureau voor toerisme Friesland Holland.
Raamsticker. De restaurants, hotel-restaurants, eetcafés en strandpaviljoens die een Fries Menu aanbieden zijn herkenbaar aan deze Fries Menu raamsticker met het rode pompeblêdvormige (hartvormige) bord met bestek. Op de sticker staat ook het jaar van erkenning.
Raamsticker. De restaurants, hotel-restaurants, eetcafés en strandpaviljoens die een Fries Menu aanbieden zijn herkenbaar aan deze Fries Menu raamsticker met het rode pompeblêdvormige (hartvormige) bord met bestek. Op de sticker staat ook het jaar van erkenning.

Volgens Hendriks hebben restauranthouders er echt zin in om werk te maken van Friese menu’s.
“Ze willen bewijzen dat een no-nonsense keuken ook culinaire hoogstandjes kan leveren zonder na afloop met een vork geschreven nota’s te serveren. Het is een kwestie van slim inkopen en samenstellen en efficiënt werken.”

Friesland Holland verlangt van de deelnemende restaurants, hotel-restaurants, eetcafés en strandpaviljoens originaliteit, kwaliteit en hoffelijkheid én de bereidheid om de provincie Fryslân te promoten als een culinaire topbestemming.

Info Friese menu’s: www.friesmenu.nl
Info hotel en restaurant De Daaldersplaats: www.daaldersplaats.nl
Info hotel en restaurant Herberg Greate Pier: www.herberggreatepier.nl/nl/de-waddenkeuken.html