Boele Bregman, één van de belangrijkste kunstenaars van Fryslân, in Belvédère

Boele Bregman, één van de belangrijkste kunstenaars van Fryslân, in Belvédère

Publicatiedatum: 24 Februari 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Kunstroute Friesland

alt tekst voor de afbeelding
Boele Bregman: boomgaard met vogel.

ORANJEWOUD (NL) – Museum Belvédère in Oranjewoud bij Heerenveen eert met een overzichtstentoonstelling één van de belangrijkste kunstenaars die Friesland heeft voortgebracht: Boele Bregman (1918-1980). Aan de tentoonstelling, die tot 29 mei 2011 duurt, en het begeleidende boek ging grondig onderzoek vooraf.

De kunst van Boele Bregman is betoverend en onvergelijkbaar. Het werk  is kleurrijk, fantasievol  en vervuld van een verlangen naar een betere wereld. De thematiek van de schilderijen, etsen, collages en plastieken is in hoge mate autobiografisch. In een groot deel van zijn werk heeft hij zichzelf afgebeeld of is de voorstelling tot zijn leven te herleiden. Na een aarzelend begin in de jaren vijftig, vond de kunstenaar al snel de vorm waarin hij zijn gevoelens en observaties  op een lyrische en volstrekt eigen wijze kon verbeelden. Eerst zijn het bijna sprookjesachtige voorstellingen, gevolgd door paradijselijke droombeelden. Dan wordt zijn palet donkerder en zijn werk geheimzinniger, zelfs dreigend. Onder invloed van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen kiest hij in de latere jaren zestig, partij voor de onderdrukten en verzet hij zich tegen de autoriteiten. Dit komt tot uiting in grote doeken met rauwe voorstellingen. Opeens hebben de mensen in zijn werk bloed aan hun handen. Ook in dit hardere werk verliest de schilder nooit het poëtische aspect uit het oog. Bregman, die niet graag met zijn werk op de voorgrond trad, kiest in de jaren zeventig voor het isolement. Hij exposeert niet meer en schildert rustige, kleine schilderijen. De tentoonstelling in Museum Belvédère toont zijn gehele ontwikkeling als kunstenaar.

 

Museum Belvédère in Oranjewoud.
Museum Belvédère in Oranjewoud.

Lezing over Boele Bregman

Aan de expositie en het boek ging grondig onderzoek vooraf dat werd uitgevoerd door Doeke Sijens, tevens de auteur van de catalogus. Hij geeft een lezing over het leven en werk van Boele Bregman op dinsdag 15 maart 2011, om 20.00 uur. De zaal is geopend vanaf 19.30. Toegangsprijs: € 15,00; Vrienden van het museum: € 12,50. Aanmelden bij Museum Belvédère, 0513-644999 of via: info@museumbelvedere.nl o.v.v. naam, adres, postcode, plaats en telefoonnummer.

Gratis rondleidingen op zondag

Tijdens de tentoonstellingsperiode worden op iedere zondag om 14.00 uur gratis rondleidingen verzorgd. Deze worden op de volgende data gegeven door Doeke Sijens: zondag 13 maart, zondag 3 april (museumweekend) en zondag 29 mei 2011, de laatste dag van de tentoonstelling. Opgave vooraf bij Museum Belvédère, tel. 0513-644999 of info@museumbelvedere.nl o.v.v. naam, adres, postcode, plaats en telefoonnummer. Maximaal 25 personen per rondleiding. U kunt zich ook aanmelden voor: zondag 27 februari, 6, 20 en 27 maart, 10, 17 en 24 april, 1, 8, 15 en 22 mei 2011.

Friesland Art en Kunstroute Friesland zijn activiteiten van het bureau voor toerisme Friesland Holland.
Friesland Art en Kunstroute Friesland zijn activiteiten van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

Entree

Voor de expositie van Boele bregman geldt een toeslag van € 2,- voor alle bezoekers, dus ook voor

museumkaarthouders. Vrienden van het Museum hoeven op vertoon van hun passe-partout de toeslag niet te betalen. Kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang en voor hen geldt ook geen toeslag. Bij georganiseerd schoolbezoek gelden de normale toegangsprijzen.

Adres: Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT, Heerenveen-Oranjewoud, telefoon: 0513-644 999

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, maandag gesloten.

 Info: www.museumbelvedere.nl