Brisling, racer voor 12-plussers en schrik voor Soling en Ynling piloten

Brisling, racer voor 12-plussers en schrik voor Soling en Ynling piloten

Publicatiedatum: 9 september 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Zeilvakantieman De Heer komt met spraakmakende zeilboot:

De Brisling is echt iets nieuws op het gebied van regattazeilen in een kielboot.
De Brisling is echt iets nieuws op het gebied van regattazeilen in een kielboot.

TERHERNE (NL) – Het laatste ontwerp van de wereldberoemde Noorse nautische architect Jan Herman Linge, De Brisling, is eindelijk in productie gegaan, in Friesland. Bij jachtwerf Sailing Point in Terherne hebben ze de handen vol aan de bouw van de 18 voets kielboot.

De werf werkt in opdracht van de De Heer Yachts uit Amsterdam die ook de succesvolle introductie van de Laerling op haar naam heeft staan. Met de grotere creaties van Linge, de Yngling en de Soling, zijn anderen druk. De firma is wereldwijd eigenaar van de rechten op de Laerling en heeft ook rond de wereld de rechten weten te bemachtigen van de Brisling.

Directeur Vincent de Heer, onder andere bekend als organisator van Vinea zeilvakanties en promotor van het schoolzeilen: ”Met de Brisling heeft Linge een zeilboot willen creëren voor hen die iets wensen wat veiliger is dan de huidige zwaardboten en een beter alternatief is voor een grote kielboot. Helaas is Linge nooit in de gelegenheid geweest om de Brisling in productie te brengen.”

Voor boven de 12

De Brisling is een kleine, snelle en planerende regattazeilboot voor de leeftijd vanaf 12 jaar. Als kielboot heeft hij de kenmerken van een wedstrijdzeilboot, zowel wat betreft de uitrusting als de manier van zeilen. Hij is onder andere voorzien van een trapeze, een trechter voor het snel manoeuvreren van de spinnaker en een zelflozende cockpit met openingen in de spiegel.

De lengte is 5.60 m, de breedte 1.52 m en de diepgang 0.90 m. Het totale gewicht van de Brisling is 300 kg, waarvan 120 kg in de torpedokiel zit. Het kielgewicht is bewust zo laag mogelijk gehouden, maar zodanig dat de boot zichzelf corrigeert bij 2 tot 3 man aan boord. Het zeiloppervlak van de Brisling is ongeveer 12 m².

Bloedsnel

De Heer: “De boot is ongelooflijk snel en kan de Soling en Yngling zonder problemen achter zich houden. Hoog aan de wind kan de Brisling veel enkelrompsboten achter zich laten. Hij zeilt ook makkelijk en goed getrimd is de balans uitstekend. De boot stuurt zich feitelijk zelf. De Brisling zeilt uitstekend zowel voor de wind, bij ruime wind als hoog aan de wind.

De boot is opvallend stabiel bij ruime wind. Niets wijst op spin out (broach) op dat punt. De zelflozende cockpit zorgt ervoor dat je volledig droog zeilt. Het zetten van de spinnaker is zeer eenvoudig dankzij de twee trechters of spinnakertunnels. De Brisling is ook heel veilig om in te zeilen. Een zelfcorrigerende functionaliteit zorgt ervoor dat de boot eigenlijk niet kan omslaan.”

Info: www.deheeryachts.com