Fryslân Fan: Brulboeiorganist Hoite Pruiksma

Fryslân Fan: Brulboeiorganist Hoite Pruiksma

Publicatiedatum: 29 september 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Brulboeiorganist Hoite Pruiksma

In het IJsselmeer bij Stavoren drijft een opzienbarend muziekinstrument: een zogenaamd  brulboeiorgel. Het is het eerste bespeelbare en zeewaardige instrument dat klanken voortbrengt door middel van op en neer gaande boeien. Bedenker Hoite Pruiksma bespeelt het orgel van 6 tot en met 9 oktober 2010. Een spannend moment voor de technici en het artistieke team die al sinds 2006 werken aan de ontwikkeling en realisatie van het brulboeiorgel.

Bedenker Hoite Pruiksma laat het brulboeiorgel brullen. Foto: Jaap Spiekerman.

Het brulboeiorgel op het IJsselmeer bij Elfsteden- en Hanzestad Stavoren. Foto: Jaap Spiekerman.

Bedenker Hoite Pruiksma laat het brulboeiorgel brullen. Foto: Jaap Spiekerman.
Het brulboeiorgel op het IJsselmeer bij Elfsteden- en Hanzestad Stavoren. Foto: Jaap Spiekerman.

Het brulboeiorgel bestaat uit een bespeelbaar hoofdeiland met daar omheen zeven boeien. De boeien produceren ieder andere tonen door het gebruik van verschillende tongwerken.

Pruiksma: “Het bespelen wordt mogelijk door de tongen ieder afzonderlijk aan of uit te zetten. De zee bepaalt het ritme, onvoorspelbaar, uniek in elk moment, dicht bij de natuur, op de grens van natuur en cultuur, op de grens van geluid en muziek. Het orgel wordt vanaf het hoofdeiland, dat ook is voorzien van rijen tongen, bespeeld.”

De techniek van het innovatieve instrument bestaat uit een speciaal ontwikkeld luchtpompsysteem op de boei in combinatie met het gebruik van titanium als materiaal voor de tongwerken. De techniek is ontwikkeld door Sjoerd Vellinga, Louis Huivenaar en Universiteit Twente.

Muziekvoorstelling Wy en Wetter

Tot aan de première wordt er verder gebouwd aan decor en techniek en wordt het brulboeiorgel speelklaar gemaakt. Vanaf 1 oktober 2010 vinden de repetities plaats met de musici, een zangeres en een acteur. Ter introductie van het Brulboeiorgel is de muziekvoorstelling Wy en Wetter ontwikkeld. Dit is een locatievoorstelling bij Stavoren onder aan de zeedijk van het IJsselmeer,´s avonds bij stoer weer in de eerste weken van de herfst. Rode draad van de voorstelling is een gedichtencyclus.

Wy en Wetter is gemaakt voor het brulboeiorgel, vier saxofoons, trompet, accordeon, viool, zang en één acteur. Hoite Pruiksma liet zich voor zijn nieuwe composities o.a. inspireren door oude zeemansliederen. Ook bewerkte hij voor deze voorstelling muziek van Charles Ives en Percy Grainger. Het publiek beleeft het klank- en schouwspel zittend op de dijk met de haren in de wind. Wy en Wetter vertelt het verhaal van de zee, van de geheimen en mysteries en over ons leven met water in een poëtische zeeballade.

Concerten 6-9 oktober 2010

Speeldata: woensdag 6 oktober t/m zaterdag 9 oktober 2010
Aanvang: 20.00 uur.
Locatie:             Zeedijk bij Stavoren.
Kaartverkoop:  www.brulboeiorgel.nl 

Ontwikkeling: Hoite Pruiksma en Romke Toering
Muzikale leiding: Hoite Pruiksma
Gedichtencyclus: Baukje Wytsma
Vormgeving: Henk de Boer
Regie: Romke Toering
Sopraansax: Edith Bakker
Altsax: Rennie van der Wal
Tenor- en altsax: Agnes de Vries,
Bariton- en sopraansax: Harmke Bylsma-Johnson,
Zang: Femke de Boer,
Accordeon: Herman Peenstra
Viool: Sander Prins
Trompet: Andries Visser
Brulboeiorgel: Hoite Pruiksma
Acteur: Thijs Feenstra

Info: www.brulboeiorgel.nl