Caravana: top kampeerbeurs in WTC Expo Leeuwarden

Door Albert Hendriks, 28 januari 2024

Organisatie Caravana weet kampeerder goed te informeren én te vermaken in WTC Expo Leeuwarden

LEEUWARDEN (NL) – Wie de kampeer- en fietsbeurs Caravana van 24 tot en met 28 januari 2024 in WTC Expo in Leeuwarden heeft bezocht, kan niet anders dan vaststellen dat de interesse voor vakantievieren of rondtrekken met een tent, vouwwagen, caravan of camper nóg groter is dan in coronatijd. Bomvolle beurshallen. Vooral de laatste dag, zondag, was het kneiterdruk en gezellig: alsof iedereen op de camping stond. Binnen- en buitenlandse standhouders haalden alles uit de kast met bijzondere draagbare, verplaatsbare en mobiele vakantieverblijven, waaronder talrijke primeurs, en dat voor diverse portemonnees.

Een hot item op Caravana 2024 in WTC Expo in Leeuwarden: mini-caravans, ideaal voor elektrische auto’s.

Het bijzondere van de Caravana is de mix en de allure die bij Friesland past: niet patserig, bescheiden van formaat vergeleken met ‘internationals’ als de CMT in Stuttgart, de Caravansalon in Düsseldorf en de Kampeer & Caravanbeurs in Utrecht, maar wel professioneel. Iets groots in zakformaat en daardoor knusser. “Smûker” zouden Friezen zeggen.

Naast de tenten, caravans en campers van €2.000,- tot €200.000,- kon je in Leeuwarden ook elektrische toer- en vouwfietsen van Friese rijwielhandelaren en van elders uitproberen op een testbaan. En wie na een testrit zadelpijn had, kon zich melden bij de ‘zadelmaker’ langs de baan voor een zitting op maat. We hebben het dan over accessoires en die waren er in overvloed verkrijgbaar, bijvoorbeeld matrassen en hoofdkussens in allerlei stoffen en samenstellingen, en brandblussers voor al te enthousiaste keukengebruikers.

Campers

Wie even moest opladen, streek neer op de mooi aangeklede terrassen of nam plaats in de ‘collegetent’ waar je waarschuwingen en adviezen ter harte kon nemen. Vooral aanstaande camperaars leken daar behoefte aan te hebben, want een kampeerauto kopen is een prijzige aangelegenheid. Koop je een nieuwe camper dan ben je zeker aan de beurt: €70.000,- voor een VW- of Ford-busje (buscamper) tot €130.000,- voor een bedrijfswagen met opbouw (halfintegraal). Maar de prijskaartjes op het Jong Gebruikt Plein logen er ook niet om. Daar gold een gemiddelde prijs van €70.000,- en dan weet je nog niks van de geschiedenis van het vakantieappartementje op wielen. Geen wonder dat velen hun heil zochten bij bekende dealerbedrijven en importeurs die met nieuwe waar op de Caravana stonden, ondernemingen die ook veel jonge wagens op het erf hebben staan, maar niet in WTC Expo.

De meeste standhouders in de camperbusiness vinden dat de beurs voor nieuw bedoeld is, maar blijken bij nadere beschouwing er geen problemen mee te hebben als jong gebruikt ook écht campers van een paar jaar oud zijn en gemiddeld niet meer dan 25.000 km per jaar afgelegd hebben. Goed om te weten: héél veel jonge campers komen uit de verhuur en worden ogend als nieuw weer afgestoten om vervangen te worden door de allernieuwste modellen. Huurders zijn veeleisend en de verhuurder, vaak ook de verkoper, weet dat huurders potentiële kopers zijn.

Friese bedrijven

Het camper-, caravan- en tentgebeuren is een interessant circuit waarop zich wel 30 Friese bedrijven van betekenis bewegen, zoals CCR Lemmer (Laika, Etrusco), Veneboer Caravans & Campers in Drachten (Bürstner), De Haan Campers uit Tijnje (La Strada, Adria, Sunliving) en Swart Campers (Knaus, Weinsberg) in Wijckel bij Balk, trouwe exposanten. Zij pakten groots uit, maar dat deed ook een ander Fries bedrijf in een heel ander segment, namelijk vouwwagens: Vouwwagencentrum Noordbergum uit Noardburgum. Wie denkt dat een vouwwagen of piepkleine zwerfcaravan passé is, zit er naast, want op de Caravana zaten de bezoekers er massaal in. Opvallend: kinderen maalden niet om een camper, maar vooral om tentdoek. Senioren zoeken luxe en gemak, kinderen veel ruimte voor pret. Ouders met jonge kinderen snappen dat en die kwamen dan ook massaal naar Leeuwarden voor een all-inclusive vakantie op het platteland, in de natuur.

Aantal bezoekers

37.500

Meer info:

www.caravana.eu

Meer foto’s:

www.facebook.com/friesnieuws

Impressie van Caravana 2024 in WTC Expo in Leeuwarden, gemaakt op zondag 28 januari 2024 door Fries Nieuws.

Richard Venema (links) en Martien Swart van Swart Campers, een grote verkoper en verhuurder van Knaus en Weinsberg campers in het Gaasterlands Wijckel (Wikel) bij Balk. Van deze Duitse merken zijn ze officieel dealer. De onderneming, voortgekomen uit een autobedrijf, heeft ook een jong gebruikt plein.