Pantropica (Orchideeën Hoeve) breidt uit met indoor speeltuin

Door Albert Hendriks, 28 januari 2024

Afscheid van Orchideeën Hoeve: Pantropica wordt internationale topattractie met nieuwe indoor speeltuin

LUTTELGEEST (NL) – Pantropica. Het is geen pangerecht uit Indonesië, maar de nieuwe naam van tropisch paradijs De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest in de Noordoostpolder, eigendom van de families Thomas en Jeroen Maarssen die in het Zuid-Friese Spanga wonen. Pan heeft veel betekenissen, maar staat wat het flora- en faunapark betreft voor allesomvattend. De Maarssens willen namelijk de hele tropische wereld samenbrengen onder één dak door aan de tien reeds aanwezige regio’s, onder andere een regenwoud, om de zoveel jaar één toe te voegen. Ze zijn momenteel actief op 8 hectare, maar door aankoop van 14 hectare van de buren, kunnen ze dát doen wat ze graag willen: een ‘tropical experience’ van internationale allure bouwen.

Burgemeester Roger de Groot van gemeente Noordoostpolder (midden) onthulde 2 februari 2024 samen met Thomas (links) en Jeroen Maarssen de nieuwe naam van De Orchideeën Hoeve: Pantropica. Het logo, dat al afgestemd was op de toekomst als internationaal tropisch park, blijft zoals het nu is. In februari worden de eerste commercials van Pantropica met de slogan ‘Even in een andere wereld’ uitgezonden.

Voor de komende twee jaar is de bouw van een hoge indoor speeltuin van 4.000 m2 gepland. Ook in deze megaserre staan de tropen centraal. Het nieuwe funpark, dat op de van de buren aangekochte grond verrijst, wordt door middel van een lange glazen passage met de bestaande bebouwing verbonden.

Touroperators

In 2023 kwamen dik 423.000 mensen naar de polder. Met het opwaarderen van de attractie en het duidelijker aangeven dat het non stop een wereldwijd unieke tropische belevenis biedt, denkt de directie veel meer buitenlandse (bus)toeristen te kunnen lokken. Met de aanstaande uitbreiding kan Pantropica wel eens een flinke concurrent van de Keukenhof in Lisse worden. Dat is jaarlijks alleen open van half maart tot half mei, Pantropica is het hele jaar rond geopend. Qua bezoekersaantal is de Keukenhof voorlopig nog een topper met 1,4 miljoen gasten, waarvan héél veel uit het buitenland. Maar in combinatie met de tulpenvelden, die in het voorjaar in de hele Noordoostpolder in bloei staan, is Pantropica zeer interessant voor buitenlandse organisatoren van groepsreizen, mede vanwege de vele UNESCO Werelderfgoederen in de buurt, zoals het drooggevallen eiland Schokland en Ir. D.F. Wouda stoomgemaal in Lemmer.

Historie

De nieuwe opzet van gebroeders Maarssen betekent geen afscheid van de orchidee, maar wel van de in 1919 in Aalsmeer gestichte orchideeënkwekerij die Thomas Maarssen en zijn vrouw Anne in 1979 naar Luttelgeest verhuisden. Hun zoons Thomas en Jeroen, die nu aan het bewind zijn, vormen de vierde generatie. De vijfde is er al volop bij betrokken. Het idee van een tropische tuin als bezienswaardigheid ontsproot in 1989 uit het brein van de kwekers Thomas en Anne Maarssen. Je kon eerst gratis, later voor een gulden per persoon de hele handelskwekerij bekijken, inclusief rondleiding. De entreeprijs bedraagt nu €17,50. Kinderen van 3 tot 12 jaar betalen €11,00. De kleinsten (0-2 jaar) mogen gratis genieten. Voor kinderen is er veel entertainment die vaak ook door volwassenen heel vermakelijk en leerzaam wordt gevonden. Het park telt meerdere eet- en drinkgelegenheden en shops, alle met een knipoog naar warme streken.

Meer info:

www.pantropica.nl

www.tulpenfestival.nl/routes/

www.gemaaktindenoordoostpolder.nl

Meer foto’s:

www.facebook.com/friesnieuws