Commissaris van Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling over genotsmiddelen

Commissaris van Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling over genotsmiddelen

‘De kunst van het genieten’ Museum Joure 14 sept. 2019 – 5 jan. 2020

JOURE (NL) – Delicate theekopjes, koperen koffiekannen, fraai bewerkte pijpen en snuifdoosjes met pikante plaatjes. In de 17e en 18e eeuw werden koloniale waren als koffie, thee en tabak razend populair bij de Europese adel en gegoede burgerij.

Campagnebeeld ‘Kunst van het genieten’.

Er werden luxe artikelen gemaakt waarmee je van deze nieuwe waren kon genieten én pronken. Museum Joure laat van 14 september 2019 tot en met 5 januari 2020 een selectie van de mooiste objecten zien in de tentoonstelling ‘De kunst van het genieten, nieuwe producten uit een andere wereld’. De expositie wordt op 14 september geopend door Arno Brok, de Commissaris van de Koning in Fryslân.

Big business
In de 17e eeuw was Amsterdam het centrum van de wereld. Producten van heinde en verre vonden hun weg in heel Europa. Naast bijvoorbeeld specerijen gold dat ook voor koffie, thee en tabak. Deze koloniale producten werden zeer populair, aanvankelijk vooral bij de ‘rich and famous’. De adel en gegoede burgerij kochten voor het nuttigen van deze nieuwe producten de mooiste serviezen, schitterende tabaksdozen en zilveren thee-accessoires. Er ontstond een heuse theecultuur met fraaie theekoepeltjes in de tuin, waar dames de heerlijkste theeën serveerden. Koffie was meer een mannenproduct. Dat werd genuttigd in speciale koffiehuizen.
Het pijproken ontwikkelde zijn eigen tradities, waarbij het zo lang mogelijk brandend houden van de pijp voor de heer op stand een sport werd. Deze cultuur van het pijproken wordt nog steeds in stand gehouden. Het staat zelfs op de Nederlandse lijst Cultureel Immaterieel Erfgoed. De Nederlandse Federatie van Pijprokers maakt zich hard voor het behoud van deze traditie.

Lezingen
Museum Joure laat een selectie zien van objecten uit eigen collectie en bruiklenen, die de cultuur rond het nuttigen van de nieuwe producten toont. Maar ook de andere kant van de koffie-, thee- en tabakconsumptie wordt belicht: de fiscus en de gezondheidsrisico’s bijvoorbeeld.

Rondom de expositie worden enkele lezingen georganiseerd:
• Zondag 15 september 2019: Cor Crans – de cultuur van het pijproken
• Zondag 6 oktober 2019: Margaret Breukink – koffie, thee en chocolade, nieuwe producten uit een andere wereld
• Zondag 3 november 2019: Louis Bracco Gartner – De wondere wereld van de tabak van Sumatra
De lezingen beginnen ’s middags om 15.00 uur. Entreeprijs bedraagt de normale prijs van het museum (€ 7,50 incl. een kopje koffie of thee).

Meer info:
www.museumjoure.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Kostbare serviezen en zilverwerk in Museum Joure.

Museum Joure is een van de grootste en meest gevarieerde streekmusea van Nederland.