Coronaproof op de fiets langs kasteeltjes en kloosterplaatsen in Friesland

Coronaproof op de fiets langs kasteeltjes en kloosterplaatsen in Friesland

De kleivlakte rondom Leeuwarden: ook in de herfst boeiend en kleurrijk

MARSSUM (NL) – De restaurants en lunchrooms en de meeste bezienswaardigheden in Friesland zijn vanwege corona gesloten en daarmee ook de sanitaire voorzieningen. Kun je je daar dan nog wel vermaken? Natuurlijk wel: boek bijvoorbeeld een kamer in een hotel met restaurant in Leeuwarden en maak van daaruit fietstochten van rond de 30 km. Hotelgasten mogen gewoon ontbijten, lunchen en dineren in het restaurant van het hotel.

Een fietsvakantie in Friesland is in de herfst veel mooier dan je denkt.

In de omgeving van Leeuwarden kun je iedere vijf kilometer genieten van onverwachte ontmoetingen met oude kloosterplaatsen en bewaard gebleven kasteeltjes. Bordjes wijzen u de weg en verhalen over de historie. “En niet zeuren over het weer, want slecht weer bestaat niet als je je goed kleedt,” vindt Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland en ook redacteur van Fries Nieuws.

Kastelen en kloosters
Zondag 25 oktober 2020 fietste de redactie van Fries Nieuws de zelfbedachte Friese kastelenroute (langs de states van Marssum, Koarnjum en Jelsum) en een gedeelte van de Cultuurhistorische Route door de gemeente Menaldumadeel. Die gemeente bestaat niet meer, maar de leuke route gelukkig nog wel. Menaldumadeel, in het Fries Menameradiel, ging 1 januari 2018 op in de Gemeente Waadhoeke met Franeker als bestuurscentrum.
De expeditie, bedoeld om te laten zien hoe mooi Friesland in de herfst is, startte in Marssum bij het thans in restauratie zijnde Poptaslot, ook wel Heringastate genoemd (www.poptaslot.nl). Vervolgens werd over eeuwenoude kerkepaden gereden, langs plaatsen waar ooit kloosters stonden, bijvoorbeeld in de aan een oude slenk gelegen buurtschap Franjum, en werden Bitgum (Beetgum), Ingelum (Engelum), Stiens (daar staat de leukste bakkerswinkel van Friesland), Koarnjum (Cornjum) (www.martenastate.nl) en Jelsum (www.dekemastate.nl) aangedaan. Alle bezienswaardigheden waren vanwege corona gesloten. Het tochtje van 30 km op e-bikes van Friesland Holland Travel Service, waaronder de nieuwste Giant Daily Tour E+ 1 Belt Drive, leverde prachtige herfstfoto’s op.

Informatie over Cultuurhistorische Route Menaldumadeel:
www.oudezee.nl/nl/inspiratie/cultuur-en-historie/staten-en-stinzen
www.statenstinzen.nl
www.berlikum.com/downloads/1378-Cultuurhistorische%20Fietsroute.pdf

Contra corona (belangrijke links, verzameld door Friesland Holland Travel Service):
www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/13/gedeeltelijke-lockdown-om-besmettingen-terug-te-dringen
www.khn.nl/kennis/alle-corona-informatie-op-een-rij
www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/02/dringend-advies-tot-dragen-van-mondkapjes
www.rivm.nl/coronavirus-covid-19
www.veiligheidsregiofryslan.nl/coronavirus/

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Absolute topper op de route: Dekemastate in Jelsum.

Over deze paden, onderdeel van de Cultuurhistorische Route van Menaldumadeel, gingen in de Middeleeuwen kloosterlingen ter kerke in bijvoorbeeld Marssum, Ingelum en Bitgum. Sommige fietspaden volgen oude slenken uit de tijd dat de Waddenzee nog vrij spel had in het noorden van Friesland. Al fietsend kom je ook langs plekken waar vroeger klei werd gewonnen voor het bakken van kloostermoppen, door monniken, en Friese geeltjes door de niet meer bestaande steenfabriek Schenkenschans in Leeuwarden.

Het Poptaslot en bijgebouwen in Marssum. Aan de state worden momenteel restauratiewerkzaamheden verricht.

De Middeleeuwse kerk van Marssum is uit drie soorten steen opgetrokken: tufsteen uit Duitsland en in de regio gebakken kloostermoppen en Friese geeltjes.

Imposant: de kerk en het kerkhof op de terp van Bitgum.

Landgoed Martena in Jelsum is recent opgeknapt en nu een schitterend park met state, grafheuvel en een speciale stinzenplantentuin.

Bij Friesland Holland aangesloten hotels in Leeuwarden: WestCord WTC hotel, Eurohotel en Oranjehotel.