Drie unieke rust- en bezinningsplaatsen: De natuurbank, coronabank en rijmbank

Drie unieke rust- en bezinningsplaatsen: De natuurbank, coronabank en rijmbank

Presentatie eerste serie van drie voor verkiezing ‘De Bank van Friesland’

NIJETRIJNE/SNEEK/STEGGERDA (NL) – De Friesland Bank als financiële instelling bestaat sinds december 2013 niet meer. Restanten ervan vinden we in Oranjewoud bij Heerenveen in een statig landhuis, Landgoed Oranjewoud, op de fundering van een voormalig koninklijk paleis dat nooit geheel voltooid werd. De Rabobank heeft de Friesland Bank in 2012 overgenomen.

De coronabank van Sneek, ‘De bank van de nieuwe werkelijkheid’.

De redactie van Fries Nieuws toont u de komende weken unieke Friese banken, zitbanken in openbare ruimtes welteverstaan, geplaatst op bijzondere locaties met een mooi uitzicht. Welke bank de titel ‘De Bank van Friesland’ verdient kan men kenbaar maken op de facebookpagina van journalist Albert Hendriks: www.facebook.com/AlbertHendriks1953. Daar worden de banken als eerste vertoond, na de ‘ontdekking’. Deze week op facebook bank nummer 3, de rijmbank van Joachim Westenbroek uit Steggerda.

Informatie over Landgoed Oranjewoud (Friesland Bank):
www.friesnieuws.nl/unieke-blik-in-geheimzinnig-landhuis-van-friese-bankiers/  (Landgoed Oranjewoud)

Contra corona (belangrijke links, verzameld door Friesland Holland Travel Service):
www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/13/gedeeltelijke-lockdown-om-besmettingen-terug-te-dringen
www.khn.nl/kennis/alle-corona-informatie-op-een-rij
www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/02/dringend-advies-tot-dragen-van-mondkapjes
www.rivm.nl/coronavirus-covid-19
www.veiligheidsregiofryslan.nl/coronavirus/

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

De natuurbank. De zitbank bij molen De Reiger in Nijetrijne in Natuurpark Rottige Meente is bijna net zo robuust als de Boerenleenbank naar een idee van de Duitse burgemeester Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888) om arme boeren uit de greep van woekeraars te krijgen. En minstens zo duurzaam als de ASN Bank. Hoe lang de houten bank op het polderdijkje langs de Helomavaart er al staat is niet bekend, evenmin wie de maker en plaatser is. Wie het weet mag het zeggen. In ieder geval is het een fascinerend meubelstuk, een kunstwerk eigenlijk, helemaal één met de unieke natuur en cultuur ter plekke. Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/rottige-meente

De coronabank. De gemeente Súdwest-Fryslân (hoofdplaats Sneek) kreeg de ‘Bank van de nieuwe werkelijkheid’ cadeau van het in 2020 25 jaar bestaande ICT-bedrijf Accent, gevestigd in Sneek. De hoefijzervormige coronaproof zitplek aan de drukke Prinses Hendrikkade in de waterstad, nabij brasserie De Koperen Kees, is van architect Nynke-Rixt Jukema. Haar motivatie om dit kunstwerk te maken: “Onwennig, zo voelen wij ons door de nieuwe anderhalvemeterregel. In de openbare ruimte zie je vooral dat mensen zich erg onwennig voelen. We passeren elkaar niet alleen onwennig, ook met elkaar een praatje maken voelt onwennig. Telkens vraag je je af: sta of zit ik niet te dichtbij? Is dit wel toegestaan? En vooral is dit wel veilig? Hoe lang deze regel gaat gelden blijft natuurlijk de vraag. Misschien is het tijdelijk, maar het zou net zo goed de nieuwe werkelijkheid kunnen worden. Belangrijk is dat die anderhalve meter gewóón gaat voelen.” Meer info: www.nynkerixtjukema.nl/werk/bank-van-de-nieuwe-werkelijkheid-2/
www.accent.nlwww.dekoperenkees.nl

De rijmbank. De eikenhouten bank van Joachim Westenbroek bevindt zich aan de Kosterweg in Steggerda, een dorp aan de grens van Friesland met Overijssel. Journalist Lourens Looijenga (o.a. Leeuwarder Courant), die in Noordwolde woont, attendeerde de redactie van Fries Nieuws op dit mooie straatmeubel vanwege de verkiezing ‘De bank van Friesland’.
Terwijl redacteur Albert Hendriks dinsdagavond 20 oktober 2020 foto’s van de ‘rustplaats’ met leuke functionele rijmpjes maakte, kwam een wandelaarster langs. Hij vroeg haar of zij wist aan wie de initialen van de maker, JW, toebehoren. “Dat is Joachim Westenbroek, mijn man.” Haar echtgenoot, gepensioneerd landmeter, oud-werknemer van ingenieursbureau Oranjewoud, blijkt zeer begaan met de streek en de natuur. Hij hing eind vorig jaar en begin dit jaar ook al 300 door hem getimmerde nestkastjes in eikenbomen in Steggerda en omstreken op, bedoeld voor de huisvesting van vogels die de eikenprocessierups opeten. Zo is dit deel van de gemeente Weststellingwerf leuk zonder jeuk.