Koek-en-zopie en winterse taferelen in gastvrij Elfstedentochtmuseum Hindeloopen

Koek-en-zopie en winterse taferelen in gastvrij Elfstedentochtmuseum Hindeloopen

Toeristen speuren in Friesland naar take away’s en toiletten

HINDELOOPEN (NL) – Je ziet het nu, oktober 2020, weer dagelijks, net als tijdens de eerste lockdown: fietsers en wandelaars die op zoek zijn naar een take away voor koffie, een snack én bovenal een toilet. Bij hotel-restaurant Hajé in Joure kun je van ’s morgens vroeg tot laat in de avond terecht voor een coffee-to-go, een meeneemhapje en gebruik van het toilet, waarvoor €0,50 wordt berekend. De toiletten zijn bij de entree, voor de receptie en ver van de ingang van het restaurant gevestigd, waardoor conflictueuze sitiuaties met betrekking tot de nieuwste coronamaatregelen worden vermeden. Op meer locaties in Friesland zijn de toiletten geopend, in ieder geval in de musea. Ook jachthavens en campercampings hebben de deuren van sanitaire voorzieningen open.

Toeristen halen opgelucht adem in Hindeloopen: het Schaatsmuseum heeft een afhaalloket voor een hapje en een drankje en de toiletten zijn geopend!

In Hindeloopen hebben de families Bootsma en Koldewijn van het wereldberoemde Schaats- en Elfstedentochtmuseum — eigenlijk ook een oudheidkamer met Hindelooper schilder- en houtsnijwerk en meubels — drie diensten in de aanbieding voor toeristen die in Friesland in een vakantiehuis of hotel bivakkeren: koffie, thee, soep en broodjes voor consumptie op straat, bezoek aan de museumwinkel, exposities over schaatsen en de Elfstedentocht, en gebruik van de sanitaire voorzieningen.

Kerst
Het verleden heeft in het museum de overhand, maar de conservators hebben ook oog voor de nabije toekomst: er zijn op twee plekken al kerstattributen uitgestald. Net als in enkele andere plaatsen in Friesland hadden ze dit jaar ook in Hindeloopen grote plannen voor een nostalgische kerstmarkt. Door de coronapandemie kan daar geen sprake van zijn. Om een vleugje kerstsfeer van weleer te kunnen beleven, heeft het Schaatsmuseum nu al een en ander tentoongesteld.
Je mag maar met een beperkt aantal mensen naar binnen. Het gedoseerd toelaten van bezoekers blijkt geen enkel probleem, want het aantal onderweg zijnde toeristen en Friezen is niet groot. In een normale zomer is dat wel anders in het Elfstedenstadje aan het IJsselmeer met zijn prachtige commandeurswoningen.

Rijke kapiteinsstad
Hindeloopers waren vroeger gewilde en goed verdienende kapiteins, in dienst van Hollandse kooplieden, die op Engeland, Scandinavië en de Oostzeelanden voeren. Maar ook hier keerde het tij en wel in 1824 toen Amsterdam een rechtstreekse vaarverbinding met de Noordzee kreeg (Noordhollandsch Kanaal). De route via de Zuiderzee en Friese kustplaatsen verloor aan betekenis en zo kromp ook de welvaart van Hylpen, Fries voor Hindeloopen. Hindeloopers gingen onder andere over op visvangst. En nu, anno 2020, verdienen ze de kost met het verlenen van gastvrijheid aan toeristen uit de hele wereld die per boot of fiets naar Friesland komen. De grote belangstelling hebben ze te danken aan de instandhouding van de eeuwenoude en kleurrijke lokale cultuur en architectuur, maar ook aan de overdracht van de beheersing van typisch Hindelooper ambachten aan elke volgende generatie, tot op de dag van vandaag.

Meer info:
www.schaatsmuseum.nl
www.elfstedenroute.nl

Contra corona (belangrijke links, verzameld door Friesland Holland Travel Service):
www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/13/gedeeltelijke-lockdown-om-besmettingen-terug-te-dringen
www.khn.nl/kennis/alle-corona-informatie-op-een-rij
www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/02/dringend-advies-tot-dragen-van-mondkapjes
www.rivm.nl/coronavirus-covid-19
www.veiligheidsregiofryslan.nl/coronavirus/

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Toeristen halen opgelucht adem in Hindeloopen: het Schaatsmuseum heeft een afhaalloket voor een hapje en een drankje en de toiletten zijn geopend!

Een kijkje in het Schaatsmuseum, dat diverse exposities bevat, ondere andere over de historie van de Elfstedentocht, Hindelooper schilderwerk en houtsnijkunst en antieke, in Hindeloopen vervaardige meubelen.

Gretha en Gauke Bootsma droegen de zaak over aan hun drie kinderen Pieter, Hendrika en Grietje.

Grietje Koldewijn-Bootsma is meestal bij de entree te vinden.

De museumwinkel is voor een deel al in kerstsfeer gehuld.

Hindeloopen in Friesland, één van de voornaamste historische highlights van Nederland.