Over oude dijken naar de beste vis- en friettent van Noordwest-Overijssel

Over oude dijken naar de beste vis- en friettent van Noordwest-Overijssel

SnekTrek 1: Van Wolvega (Zuid-Friesland) naar Blokzijl (Overijssel)

BLOKZIJL (NL) – SnekTrek (SnackTrack) is een boeiende coronaproof fietsroute van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, die je leidt naar een enerzijds eenvoudige en anderzijds bijzondere eetgelegenheid. Die bevindt zich meestal op het punt van ommekeer, daar waar je krachtvoer nodig hebt voor de terugreis. Geen moeilijkdoenerij, geen archeologisch en culinair onderzoek die iedere spontane smaakbeleving teniet doen. En ook niet ‘Zoekt en gij zult vinden’. Nee, wat je op een plaatje aan de muur of op de kaart ziet, krijg je.

Jane en Hilda, stoere visbakkers uit Urk, trakteren in hun vishal ‘Op weg naar zee’ in Blokzijl bezoekers van Nationaal Park Weerribben-Wieden zes dagen van de week op de smakelijkste fish and chips. De zaak is op zondag gesloten!

Directeur en Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks volstaat met een beknopte beschrijving van zijn ervaring met een mooi gelegen snackbar, viszaak of andersoortige eetgelegenheid. “Leuke ontmoetingen met gasten en de bemanning van het ‘oplaadpunt’, zoals zaterdag 17 oktober 2020 aan de haven van Blokzijl met twee 60plus-dames uit Urk.

Ervaar zelf
Jane Bos (blond) is de vrolijke uitbaatster van de vishal ‘Op weg naar zee’, een drukke tent met zo te horen veel vaste gasten, waaronder talrijke motorrijders. Zaterdag 17 oktober 2020 moest ze flink aanpoten, want haar viszaak is een van de weinige eetgelegenheden in de regio die open zijn, dit vanwege de tweede lockdown. Haar schoonzus Hilda van Veen – De Vries (donker haar) assisteert haar op drukke dagen.
‘Op weg naar zee’, met zicht op de oude havenmonding naar de ter plekke drooggevallen Zuiderzee, nu Noordoostpolder, is zes dagen van de week open. De zondag is de rustdag van Jane en Hilda en ook de dag waarop ze zich in de kerk laten zien.
“Dus mochten lezers mijn advies overnemen om voor de best gebakken vis en friet van Noordwest-Overijssel en omstreken naar Jane’s fish and chips-zaak te gaan, doe dat dan op een doordeweekse dag of op een zaterdag. Dan kunt u haar, net als ik deed, ook vragen naar het geheim van haar 15-jarig succes. Twee aspecten verraad ik alvast: bovengemiddelde kennis van vis en de gebruikte frituurolie. De kibbeling is helemaal niet vet en niet, zoals zo vaak, verpest met een dikke laag beslag. Kibbeling is in Blokzijl ook echt vis. Verder zeg ik niks, want ik ben niet van Heel Holland bakt.”

De route (54 km)
De oude Zuiderzeehaven Blokzijl was dus 17 oktober 2020 het keerpunt van de eerste SnekTrek die om 11.00 uur in het centrum van Wolvega begon en daar ook eindigde om 17.30 uur. Onder schitterende weersomstandigheden fietsten en fotografeerden Hendriks en zijn echtgenote de 54 km lamge route over rivier- en zeedijken en door moerassen: Wolvega-Nijetrijne (Driewegsluis) – over Lindedijk naar Ossenzijl – van Ossenzijl naar de oude zeedijk ten zuiden van Kuinre – over de oude zeedijk via Blankenham naar de oude haven- en vissersstad Blokzijl – viszaak ‘Op weg naar zee’ – terug van Blokzijl via de buurtschappen Baarlo en Nederland dwars door de moerassen bossen en rietlanden van Nationaal Park De Weerribben over schitterende paadjes naar Kalenberg – langs de vaart van Kalenberg naar Ossenzijl en vandaar weer over het fietspad langs de Lende (Linde) en Natuurpark Rottige Meente naar Wolvega.

Wegwijzers
De route is bewegwijzerd met knooppuntborden en witte ANWB-wegwijzers (onder andere paddestoelen) met witte letters en afstanden. Gewoon de plaatsnamen en bordjes met het fietssymbool aanhouden en men komt waar men wezen moet.

Nationaal Park Weerribben-Wieden:
www.visitweerribbenwieden.com/nationaal-park/

Contra corona (belangrijke links, verzameld door Friesland Holland Travel Service):
www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/13/gedeeltelijke-lockdown-om-besmettingen-terug-te-dringen
www.khn.nl/kennis/alle-corona-informatie-op-een-rij
www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/02/dringend-advies-tot-dragen-van-mondkapjes
www.rivm.nl/coronavirus-covid-19
www.veiligheidsregiofryslan.nl/coronavirus/

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Niks leuker dan smullen van kibbeling en friet, gebakken in de beste olie, aan de oude Zuiderzeehaven Blokzijl, 25 km fietsen ten zuiden van Wolvega.

Jane Bos staat al 15 jaar aan het roer van ‘Op weg naar zee’, de favoriete viszaak van veel toeristen en inwoners van Noordwest-Overijssel en zuidelijk Friesland, veelal fietsers en motrrijders.

Blankenham, een dijkdorp tussen Kuinre en Blokzijl, heeft wat het water betreft een zeer bewogen geschiedenis achter de rug. Talrijke bordjes langs de dijkweg verhalen over de historie. Door de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 werd de dreiging voor grote overstromingen weggenomen. De zee, het latere IJsselmeer, verdween helemaal uit zicht met de aanleg van de Noordoostpolder in 1942.

Keerpunt en highlight Blokzijl aan de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden. De oude Zuiderzeehaven is niet alleen geliefd bij fietsers en motorrijders, maar ook bij pleziervaarders die in Friesland een motorjacht huren.

Baarlo bij Blokzijl.

Nederland in Nederland. Nederland is een buurtschap in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Of ANWB-wegwijzers of de fietsknooppuntborden wijzen je de weg.

Van Nederland naar Kalenberg en Ossenzijl.

Langs de grensrivier Lende (Linde) tussen Zuid-Friesland en Noordwest-Overijssel.

De hoge, van ver zichtbare graanmolen Windlust (1888) bij terugkomst in Wolvega.