De Fryske Marren

De Fryske Marren

Publicatiedatum: 11 april 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Dure grap: De Fryske Marren

WC
 

Dit keer een grap die grotendeels geen grap is. Arie Aalberts, waarnemend burgemeester van de gemeente De Friese Meren, onlangs ontstaan door een fusie van de gemeenten Skarsterlân (hoofdplaats Joure), Lemsterland (hoofdplaats Lemmer) en Gaasterlân-Sleat (hoofdplaats Balk) heeft voor de raadzaal in Joure wc-potten aangeschaft. Deze vervangen het normale zitmeubilair.

Reden is dat het gekeutel in de raadsvergaderingen over wel of niet een Friestalige naam voor De Friese Meren (staat al lang op álle bebouwde komborden) zo retelang aanhoudt, dat de voorzitter heeft besloten in de vergaderzaal toiletpotten met een geïntegreerde sensorgestuurde 300 bar hogedrukspuit met vuilfrees te laten installeren. De laatste faciliteit spaart een bidet uit; opstaan is niet meer nodig. De raadsleden kunnen gewoon tot diep in de nacht, zonder sanitaire stops, verder lullen over wel of niet bijna een half miljoen euro uittrekken voor de wijziging van de gemeentenaam van De Friese Meren in De Fryske Marren. De laatste naam moet dé naam worden, in een paar jaar tijd de derde naam van de drie gemeenten! Plaatsnaamborden, gemeentewagens, briefpapier, enveloppen en alle andere communicatievormen moeten vervangen worden. Goedgelovigen denken dat de operatie tussen de 200.000 en 400.000 euro kost, maar insiders weten wel beter. Het kost minstens een half miljoen. Iedere gemeentelijke begroting wordt immers in werkelijkheid met 50 tot 100% overschreden, want veel lokale politici zijn slecht in rekenen. Anders zaten ze niet in de gemeenteraad.

De bevolking is woest over de aanstaande geldverspilling. Ondernemers vinden de dominante, niets of niemand ontziende Fryske Nasjonale Partij (FNP) van de pot gerukt, want juist die partij doet net alsof er geen stront aan de knikker is. Horeca- en recreatiebedrijven moeten hun websites en folders aanpassen, ze moeten veel extra geld in de marketing van de vakantieregio steken om potentiële gasten duidelijk te maken dat De Fryske Marren staat voor de Friese meren.

Aalders’ stoelgang — de vervanging van luxe zetels door toiletpotten — maakt de naamskwestie er niet goedkoper op. De vergaderfauteuils staan voor een prikkie te koop in de hal van het Jouster gemeentehuis, maar niemand wil ze, omdat er een penetrant luchtje aan blijkt te zitten. De door consumptie van soepige kroketten veroorzaakte winderigheid heeft de stoffering geen goed gedaan. Hoe dan ook, Joure komt er publiekelijk bescheten vanaf.  

Tegenstanders van De Fryske Marren hergroeperen zich momenteel en hebben besloten schijt te hebben aan de Friestalige naam als de dorpsborden en het ene stadsbord (Sloten) niet van een vertaling worden voorzien. Aan de A6 en A7 verschijnen giga-billboards met boerse FNP’ers die in de mestgoot van een Hollandse grupstal zijn gegleden. Het onderschrift, de slogan, luidt: ‘De Friese Meren boppe, de FNP in de groppe’.

Meer info over de Friese meren:
www.defryskemarren.com  
www.fnp.nl

www.defriesemeren.nl

www.joureholland.nl