Fryslân Fan Teatske Rienks

Fryslân Fan Teatske Rienks

Publicatiedatum: 11 april 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Fan

Teatske Rienks

Teatske Rienks (links) en Bregina van Straten
Teatske Rienks (links) en Bregina van Straten

Het regent in Friesland open dagen van bootverhuurbedrijven en jachtbouwers, maar het allergrootste evenement komt nog: de nationale opstapdag 19 april 2014. Teatske Rienks (links), dochter van de Grouster jachtverhuurders Douwina en Doede Rienks en zus van jachtbouwer- en verhuurder Hans Willem, zit achter de promotie van het spektakel in Friesland. Zij doet dat namens het provinciale marketingbureau Beleef Friesland, omdat zij de meeste sjoege van bootjes heeft. Mooi weer heeft ze geregeld met Piet Paulusma, weerman te Harlingen en caféhouder te Herbaijum, aan de Elfsteden vaarroute nota bene! Teatske wordt op bijgaande foto aan haar linkerzijde geflankeerd door Bregina van Straten die vooral nautisch Sneek in de schijnwerpers probeert te krijgen. Zij is jachtverhuurster bij Yachtcharter van Straten.

Op zaterdag 19 april 2014 krioelt het dus — mede dankzij Teatske — in Friesland van de boten: van grote zeilschepen tot kleine motorbootjes en van Friese skûtsjes tot luxe elektrische sloepen. Paaszaterdag staat in Friesland in het teken van de Boten Opstapdag, die onderdeel vormt van de nationale week van de watersport (14-21 april 2014). Heel Nederland wordt dan uitgenodigd kennis te maken met watersport in Friesland. Startend of fervent watersporter, met of zonder vaarbewijs, iedereen kan op 19 april in ‘s lands waterrijkste provincie terecht. Bezoekers testen die dag kosteloos verschillende vaartuigen in zes Friese watersportgebieden of genieten van een drankje en livemuziek aan wal.

Traditioneel én modern varen in Heeg
In het centrum van Heeg, 10 kilometer ten zuiden van het bekende Sneek, liggen op zaterdag 19 april van 10.00 tot 17.00 uur zowel traditionele als moderne boten opstapklaar om uit te proberen. Zo vaar je onder leiding van een ervaren instructeur in Friese houten tjotters en skûtsjes, of verken je het water op een modern en trendy SUP-board (inclusief wetsuit). Alle vaartochten duren ongeveer een uur en zijn geheel kosteloos.

Woudsend pakt uit met braderie, e-bikes en live-muziek
Ook in het zuidwestelijk gelegen watersportdorp Woudsend stap je vanaf 10.00 uur op diverse typen sloepen, zeiljachten en motorboten. Na het varen is het mogelijk kosteloos per e-bike de natuurrijke omgeving te verkennen. In het centrum struin je langs de feestelijke braderie of luister je naar livemuziek.

Proefvaren in Kameleondorp Terherne: een uitje voor jong en oud
Terherne, gelegen in gemeente De Friese Meren en bekend uit de kinderboeken van de Kameleon, neemt ook deel aan de Opstapdag. Dit dorp stelt op 19 april 2014 een grote diversiteit aan boten ter beschikking voor jong en oud. Van een kinderroeibootje tot een varend huis en van zeilschepen tot rubberen motorboten. Naast proefvaartochten krijg je er onder meer een rondleiding door de klassieke haven en een rondvaart op een echt Kameleonschip.

Bevaar en ervaar de wateren van Sneek
In watersportstad Sneek, nabij het Sneekermeer, verwelkomen verschillende typen vaartuigen, zoals zeilschepen, motorjachten, sloepen, SUP-boards en elektroboten je aan boord tussen 11.00 en 16.00 uur. Gedurende de hele dag worden rondom de grote boulevard, ’t Ges, en de beroemde Waterpoort diverse festiviteiten georganiseerd. Wie van winkelen en terrasjes pakken houdt, kan terecht bij de boetiekjes en horecagelegenheden aan de grachten van Sneek.

Een duik in de natuur in Earnewâld
In Earnewâld, gelegen in nationaal park de Alde Feanen, ga je op 19 april 2014 tevens het water op. Earnewâld’s specialiteit is het proefvaren op een traditioneel skûtsje. Een bezoek aan het beroemde Skûtsjemuseum mag die dag natuurlijk ook niet ontbreken. De dag sluit je af met een duik in de natuur en een wandeling op het water in een grote opblaaswaterbal.

Reilen en zeilen in beschermd dorpje Balk
Tot slot is het idyllische en zuidwestelijk gelegen plaatsje Balk van de partij tijdens de Friese Boten Opstapdag. Je kunt er kosteloos gebruik maken van sloepen en verschillende typen zeilschepen, zoals de Polyvalk, de Fox 22, de Keus 22 en de voor de jeugd geschikte Optimist. Aan het strandje van het Slotermeer relax je en kom je helemaal in nautische sferen door het uitzicht op het water.

Websites wijzen je de weg
Beleef Friesland www.beleeffriesland.nl
De Friese Opstapweken www.beleeffriesland.nl/april
Boten Opstapdag www.beleeffriesland.nl/opstapdag
De Week van de Watersport www.weekvandewatersport.nl
Opstapdag Heeg www.beleeffriesland.nl/opstapdag/heeg1/215
Opstapdag Woudsend www.beleeffriesland.nl/opstapdag/woudsend1/215
Opstapdag Terherne www.beleeffriesland.nl/opstapdag/terherne1/215
Opstapdag Sneek www.beleeffriesland.nl/opstapdag/sneek3/215
Opstapdag Earnewâld www.beleeffriesland.nl/opstapdag/earnewald1/215
Opstapdag Balk www.beleeffriesland.nl/opstapdag/balk/215

Direct boot huren?
www.frieslandholland.nl
www.boatcharterholland.nl