Journalist en cabaretier Ruurd Walinga laat toerist en kerkganger lachen

Dikke lol in de kerk


Publicatiedatum: 21 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Journalist en cabaretier Ruurd Walinga laat toerist en kerkganger lachen,
Dikke lol in de kerk, waarom niet?

Ruurd Walinga werd 7 juli 1964 geboren in het watersportoord Oudega in de gemeente Wymbritseradiel.
Klik op foto voor vergroting

LEEUWARDEN (NL) – Waterspiegel. Zo heet de speciale “talkshow” die cabaretier en journalist Ruurd Walinga uit Leeuwarden heeft gemaakt over de watersport. De ruimdenkende schrijver heeft daarin zijn twee parttime-banen op originele wijze gecombineerd. Hij is namelijk al meer dan twintig jaar watersportverslaggever bij het christelijke Friesch Dagblad en treedt al tien jaar op als cabaretier met verschillende programma’s, niet zelden in kerken. Hij is geen Bonifatius – hij kijkt wel uit — maar leverancier van een goede verstandhouding tussen gelovigen en minder-gelovigen.

De beweeglijke en altijd vrolijk uitgedoste Walinga houdt zijn toehoorders graag een spiegel voor, zo ook in ‘Waterspiegel’. Daarin voert hij een waterrecreant op die zijn vrouw, die van de zandgrond komt, nog van alles moet leren over het leven op het water. De vele misverstanden zorgen voor komische situaties. Watersporters zullen de meeste (woord)grappen ongetwijfeld begrijpen; voor mensen die niet zo bekend zijn met deze tak van sport wordt het wat moeilijker. Ook zijn enkele actuele thema’s uit de watersportwereld verwerkt.

Lachen in de kerk
Geloven is ook lachen. Dat is de ervaring van Ruurd Walinga uit Leeuwarden die in 1999 zijn debuut maakte als cabaretier in de kerk. Na tien jaar heeft hij tien shows voor verschillende doelgroepen.

Klik op foto’s voor vergroting

“Kerken lijken op het gebied van entertainment niet veel te bieden. Wil je plezier, lekker lachen of heerlijk ontspannen dan lijkt de kerk niet de eerste plek waar de meeste mensen aan denken. Jammer,” vindt Ruurd Walinga. “Dat zou wel moeten kunnen. Want een kerk is een plek waar mensen bij elkaar komen om niet alleen hun verdriet te delen, maar ook hun vreugde. Om die andere kant van het kerk-zijn wat te benadrukken, heb ik de ‘Geloven is ook lachen-tour’ opgezet.”

De tour is geen eenmalig optreden in een kerkzaal, maar omvat minimaal twee optredens in een plaats. Het is typerend voor de aanpak van Walinga: prikkelen en plezier maken. Het eerste optreden is een avondvullende show bij voorkeur in een schouwburg, gemeenschapscentrum of dorpshuis. Kerkleden treden hier als gastheer op en nodigen randkerkelijken of ongelovigen uit om binnen een maand nog eens te lachen met Walinga, maar dan in hun kerk. Het tweede optreden kan uurvullend zijn, maar kan ook een half uur duren met een liturgie er omheen en fungeren als alternatieve kerkdienst. Dit gebeurt in samenspraak met de betreffende gemeente.

Klik op foto’s voor vergroting

Kerk als broedplaats
Walinga hoopt dat er in veel kerken meer plaats komt voor verantwoord entertainment. Vroeger was de kerk bij uitstek een plaats waar kunstenaars en artiesten een plek hadden om zich te ontwikkelen. Veel christelijke artiesten en beginnende cabaretiers hebben amper een podium, aldus Walinga, die les geeft op de theaterschool van Herman Boon in Den Helder.

“Het valt ook niet mee om in een kerk een cabaretprogramma te brengen dat iedereen aanspreekt. We willen veel lachen, maar het moet wel verantwoord en er moet eigenlijk ook nog een boodschap in zitten, luidt het eisenpakket van veel kerken. Natuurlijk is dit niet onterecht, maar het mag niet zo zijn dat christenen voor cabaret uitsluitend naar de theaters gaan omdat er in de kerk niks kan of niks aangeboden wordt”, meent Walinga.

Voor een avondvullende show biedt Walinga zijn feestprogramma De Doe-Het-Zelver aan. Voor de cabaretvieringen in de kerk heeft hij vier programma’s in petto. Om het een beetje betaalbaar te houden voor een kerk/gemeente doet hij zijn tweede show voor de helft van de prijs.

Info: www.ruurdwalinga.nl
Info: www.waterinwijn.nl