Friese designers en inrichters actief in Spanje

Friese designers en inrichters actief in Spanje

Publicatiedatum: 22 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Door activiteiten van “stewardess” Jelga Akkerman:
Friese designers en inrichters actief in Spanje
Woonmall Home Center heeft steunpunt aan de Costa del Sol

WOLVEGA (NL) – De woninginrichters Piet en Agaath Kapenga, zoon Sikko en dochter Hennie zijn ontdekt. Niet door SBS 6 — daar hebben ze aan één Friese Piet genoeg — maar door Jelga Akkerman uit het Spaanse Estepona.

Jelga Akkerman, hier in de hal van Home Center, promoot resorts aan de Costa de Sol. Veel vakantiewoningen in haar projecten hebben een interieur uit Wolvega.
Klik op foto voor vergroting

De Buitenposter familie bezit een twintigtal woninginrichtingsbedrijven in Friesland, waarvan Home Center in Wolvega met 55.000 m2 en 50 woonspeciaalzaken de grootste is. Die enorme woonboulevard, waartoe ook een Trendhopper XXL behoort, krijgt klanten uit heel Nederland over de vloer. “Dat ze zo groot zijn, dat vond ik niet belangrijk. De exclusieve collecties en bijzondere inrichtingsconcepten spraken mij erg aan. Je kunt zien dat het een familiebedrijf is. Er wordt veel zorg besteed aan de ontwikkeling van de formules.”

De 40-jarige schone is betrokken bij de marketing en promotie van vakantiewoningprojecten — met een mooi woord “resorts” — als Alcazaba Hills en Doncella Beach in Estepona, ten zuiden van Málaga. Deze worden gerealiseerd door Dolphin Estates van een Chileense ondernemer. Jelga, die van origine uit het Friese Beetsterzwaag komt, deed de hotelschool in Leeuwarden, was onder andere stewardess en is al zes jaar actief op de onroerendgoedmarkt in Estepona en omgeving. Zij was ook betrokken bij het succesvolle en identieke zusterproject Alcazaba Beach.

“Via de Friese interieurontwerper Erwin Hamming-Schott, die in Home Center is gevestigd, en door een familierelatie werd ik begin 2008 geattendeerd op de all-in concepten van Home Center. Erwin en ik hebben Home Center-directeur Sikko Kapenga voor een samenwerking geïnteresseerd, nadat een koper van een appartement zeer ingenomen was met de all-in aanpak, inclusief ontwerp, van Home Center.”

Symen Adema
De Wolvegaster onderneming exporteert nu dus design en inrichting van interieurs van vakantiewoningen naar Spanje. De verkoop van de woningen en appartementen is in handen van Friese makelaars.
“Er is sinds begin 2008 veel gebeurd,” meldt Jelga nu vanuit Estepona. “Erwin krijgt het steeds drukker met inrichten van appartementen aan de Costa del Sol. Bovendien zijn wij een samenwerking aangegaan, vanuit ons makelaarskantoor Dolphin Estates in Estepona, met Symen Adema van Hettema-Adema makelaars in Leeuwarden en Heerenveen. In samenwerking met Erwin bieden wij Nederlanders de mogelijkheid op een vertrouwde manier een topplek in de Spaanse zon te verwerven.”

Doncella Beach
Het meest recente project waar Erwin Hamming-schott en Home Center bij betrokken zijn is Doncella Beach.
“Sikko en Piet Kapenga waren in februari op bezoek en zijn zeer enthousiast. Voor hen is het natuurlijk ook geweldig dat het in Spanje nu echt begint te lopen. Erwin is hier nu maandelijks. Die man is uniek. Zijn filosofie is verschillende stijlen voor verschillende mensen en budgetten, dus voor elk wat wils. Hij is servicegericht. Van A tot Z begeleidt hij alles voor de kopers vanuit Home Center in Wolvega. Hij heeft niet die gebruikelijke kapsones. Hij is een topontwerper en organisator. Zo regelt hij bijvoorbeeld ook het in elkaar zetten van de meubels en de juiste plaatsing in de vakantiewoning.”

PR
Jelga is naast haar werk voor Dolphin Estates, Erwin Hamming-Schott en Home Center begonnen met een eigen public relationsbureau. De Friezin vindt het machtig aan de Costa del Sol: “Estepona is een erg leuk havenstadje ten westen van Marbella. Typisch Spaans en volop in ontwikkeling, ondanks de crisis.”

Info: www.doncellabeach.com
Info: www.alcazabahills.com
Info: www.erwinhammingschott.nl
Info: www.dolphinestates.com
Info: www.homecenter.nl