Dokkum en Bonifatius op tv en in podwalks in ‘Het verhaal van Nederland’

Dokkum en Bonifatius op tv en in podwalks in ‘Het verhaal van Nederland’

Woensdag 16 februari 2022 om 20.35 uur op NPO 1: Friezen en Franken

DOKKUM (NL) – In de vroege middeleeuwen (500-1000 na Chr.) bewonen de Friezen het kustgebied van Nederland. Ze geloven in natuurgoden en zelfs in het brengen van mensenoffers. Met de komst van christelijke Frankische missionarissen als Bonifatius, in 754 vermoord bij Elfstedenstad Dokkum (zie onderstaande foto’s van de vermeend geneeskrachtige bronnen, standbeeld, kapel en het centrum) wordt hun manier van leven op de proef gesteld. Moet de heidense Radbod, de meestal Radboud genoemde koning van de Friezen, zich bekeren tot het nieuwe geloof? Of juist vasthouden aan zijn eigen tradities? “Een duivels dilemma,” aldus verteller Daan Schuurmans in de uitzending van vanavond, woensdag 16 februari 2022 om 20.35 uur op NPO 1.

Dokkum en Bonifatius zijn al bijna 1300 jaar onlosmakelijk met elkander verbonden, hetgeen duidelijk te zien is in deze mooie oude marinestad — de noordelijkste van de reeks Friese Elf Steden — zoals bij de Bonifatiuskapel met bronnen die geneeskrachtiug zouden zijn en de bierbrouwerij nabij hotel-restaurant De Posthoorn (Bonifatius brouwerij). Foto’s: Albert Hendriks www.elfstedentocht.org

Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Niet eerder is onze geschiedenis, en hoe dit ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier tastbaar gemaakt. Het project ‘Het verhaal van Nederland’ bestaat uit een 10-delige televisieserie voor NPO 1, met Daan Schuurmans als verteller.
Maar ook een reeks podwalks: tien historische wandelverhalen op verschillende locaties in Nederland, te beluisteren via de ‘Het verhaal van Nederland’ podwalk-app en een online kinderserie voor Zapp.nl, gepresenteerd door Nizar El Manouzi. Die brengt aan de hand van fragmenten uit de NPO 1-serie en leuke visuals het verleden tot leven. Ook is er een podcast over bijzondere figuren uit onze geschiedenis, met geschiedenisliefhebber en cabaretier Diederik van Vleuten.
Verder verschijnt er een boek bij ‘Het verhaal van Nederland’ en heeft Schooltv een In de klas-versie van de serie ontwikkeld speciaal voor het Voortgezet Onderwijs. NPO Kennis geeft achtergrondinformatie bij de onderwerpen uit de serie. Het verhaal van Nederland is geproduceerd door Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR.

Lees meer Dokkum en Bonifatius op tv en in podwalks in ‘Het verhaal van Nederland’