Door extra bedrijvigheid is de ene Friese molen veel aantrekkelijker dan de andere

Door extra bedrijvigheid is de ene Friese molen veel aantrekkelijker dan de andere

Hoe houd je monumentale molens draaiende?

WOLVEGA (NL) – Gepensioneerd kunststofbewerker Willem van der Veen (74) en ambulancechauffeur Jurjen Bajema (66) uit Wolvega houden voortaan officieel korenmolen ‘Windlust’ in hun dorp draaiende nu Klaas Lenstra (81) uit Lemmer woensdag 8 februari 2023, afscheid heeft genomen als molenaar. Hij, zoon van Ebbel Lenstra die van 1901 tot 1979 beroepsmolenaar van de Wolvegaster windmachine was, was maar liefst 48 jaar vrijwillig leidend molenaar. Wethouder Roelof Theun Hoen van de gemeente Weststellingwerf bedankte hem met een lijvig molenboek en zijn echtgenote met een grote bos bloemen. In 2015 werd Lenstra al koninlijk onderscheiden met het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau.

De Gemeente Weststellingwerf is sinds 1943 eigenaar van het bouwwerk dat inmiddels meerdere restauraties en herinrichtingen achter de rug heeft. De zoveelste zit er aan te komen: mogelijk nog dit jaar een nieuw rieten dak waarop de kauwen (kraaiachtigen) geen vat hebben.

Een dynamisch monument: molen met bakkerij van Mevrouw De Molenaar in Witmarsum. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Op zoek naar bedrijvigheid
De ‘jonge’ opvolgers van Lenstra en wethouder Hoen hopen zo gauw mogelijk meer reuring in de Wolvegaster molen te krijgen. Dat ligt niet zo simpel, want de gemeente is de baas. Twee ronde etages met een doorsnee van pakweg 15 meter staan al jaren leeg en op de begane grond struikel je ook niet over inhoud. Tot 2009 zat de plaatselijke Oudheidkamer in de molen. Het streekmuseum heeft sindsdien onderdak in de voormalige burgemeesterswoning, wat noch voor de molen, noch voor het museum een slimme zet lijkt gezien de zeer lage bezoekersaantallen.

Er zijn molens in Friesland die het in combinatie met het tentoonstellen van regionaal erfgoed en ambachten het veel beter doen, zoals ‘De Onderneming’ in Witmarsum met een bakkerij (Mevrouw de Molenaar), ‘De Weyert’ in Makkinga (unieke samenwerking met museum, graanteler en bakker) en korenmolen ‘Het Lam’ in Woudsend (molen met drukbezocht oud-Hollands winkeltje en unieke producten).

De nieuwe molenaars, sinds een paar jaar met een molenaarsdiploma op zak, en wethouder voor toerisme Hoen willen graag om de tafel met ideeënrijke dorpelingen. Moet de molen een themamuseum worden of een ruimte waar iedere maand een kunstenaar van betekenis of een lokale fotograaf zich mag manifesteren? Of doet een bakker uit de regio meel opwaaien?

“Van der Veen en Bajema hebben links en rechts tussen de bedrijven door al wat balletjes opgegooid, tot heden in de sfeer van de verkoop van tarwemeel en dealtjes met molenaar Cees Notenboom in Woudsend, maar die hebben niet de aantrekkingskracht die de molen van Wolvega in huis dient te hebben,” vindt Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland, gevestigd in Wolvega, vlakbij de molen.

“Wolvega staat met 13.255 inwoners op plaats zes in de top tien van grootste plaatsen van Friesland en is de toeristische uitvalsbasis naar meerdere Nationale Parken, Natuurparken, UNESCO Werelderfgoed (Koloniën van Weldadigheid) en bijzondere rivier- en polderlandschappen met heel veel beschermde natuur en cultuur. Misschien moet de molen het inspiratiecentrum worden voor tochten door tien Wolvega omringende bezienswaardige landschappen. Grensoverschrijdend toerisme, dat is iets van deze tijd.”

Meer info:
www.mevrouwdemolenaar.nl (De Onderneming in Witmarsum)
www.friesnieuws.nl/een-kijkje-in-een-van-de-leukste-molens-van-nederland-de-weyert-in-makkinga/ (De Weyert in Makkinga)
www.frieslandholland.nl/samenwerking-graanteler-molenaars-en-prijzen-winnende-bakkerij-resulteert-in-smaakvolle-biodesembroden/ (De Weyert in Makkinga)
www.museumenmolenmakkinga.nl (Molen De Weyert en Museum Oold Ark in Makkinga)
www.molenhetlam.nl (molen en authentieke winkel in Woudsend)

Vakantieland Friesland:
www.frieslandhollandtravel.nl (Vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland)
www.elfstedentocht.org
www.frieslandholland.nl (bureau voor toerisme)
www.friesnieuws.nl (nieuws over toerisme in Friesland en randgebieden) 

Molenaar Klaas Lenstra uit Lemmer nam na een onbezoldigd dienstverband van 48 jaar woensdag 8 februari 2023 officieel afscheid in molen ‘Windlust’ in Wolvega. Links wethouder Roelof Theun Hoen, rechts Lenstra’s echtgenote Jenny. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Gepensioneerd kunststofbewerker Willem van der Veen (74, links) en ambulancechauffeur Jurjen Bajema (66, geheel rechts) uit Wolvega houden voortaan als gediplomeerde molenaars de korenmolen in hun dorp draaiende. In het midden hun voorganger, Klaas Lenstra. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Korenmolen ’Windlust’ in Wolvega: een imposante molen, maar lege zolders. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl