Monumentenwacht Fryslân houdt conditie van 2.150 Friese erfgoederen in de gaten

Monumentenwacht Fryslân houdt conditie van 2.150 Friese erfgoederen in de gaten

Organisatie viert 50-jarig bestaan

LEEUWARDEN (NL) – Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Monumentenwacht NL is gestart met inspecteren, adviseren en herstellen van Nederlands erfgoed. Monumentenwacht afdeling Fryslân ging ook in 1973 van start. Sindsdien inspecteert de stichting, gevestigd aan de Emmakade in Leeuwarden, op basis van lidmaatschap maar liefst 2.150 Friese erfgoederen. Niet alleen historische bouwwerken, maar ook groen, zoals historische parken en landgoederen, worden door de organisatie onder de loep gehouden.

De uit 1633 daterende Koepelkerk van Witmarsum, gelegen tussen Bolsward en Harlingen aan de Elfstedenroute. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

Vanwege het jubileum onthullen Friese monumentenwachters, die gespecialiseerd zijn in werken op grote hoogte, grote geveldoeken aan markante, monumentale gebouwen. Dit gebeurt in sommige gevallen zelfs abseilend, vanaf grote hoogte, à la Greenpeace, bijvoorbeeld vanuit de toren van de Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden.

Drones
De Monumentenwacht is in Nederland een dynamische organisatie, want er komen jaarlijks nieuwe monumenten, abonnees en inspectie-instrumenten bij. Denk bij het laatste aan het inzetten van drones, warmtebeeldcamera’s en endoscopen. Bovendien inspecteert de Monumentenwacht sinds een aantal jaar niet alleen historische gebouwen, maar ook ander cultureel erfgoed zoals archeologische en groene monumenten. Het doel blijft echter hetzelfde: eigenaren van cultureel erfgoed ondersteunen bij de duurzame instandhouding voor nu en toekomstige generaties.

Meer info:
www.monumentenwachtfryslan.nl

Vakantieland Friesland:
www.frieslandhollandtravel.nl (Vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland)
www.elfstedentocht.org
www.frieslandholland.nl (bureau voor toerisme)
www.friesnieuws.nl (nieuws over toerisme in Friesland en randgebieden)