Door het wegvallen van grote evenementen lopen toeristen en inwoners elkander niet meer voor de voeten

Door het wegvallen van grote evenementen lopen toeristen en inwoners elkander niet meer voor de voeten

Anderhalve-meter-toerisme: Friesland is er klaar voor! (2)

WOLVEGA (NL) – “Elk nadeel heb z’n voordeel” is een van de bekendste uitspraken van Johan Cruijff. “Dat gaat ook in Friesland op,” stelt Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland. “Met het niet doorgaan van talrijke grote Friese evenementen kunnen de fiets-, vaar- en wandelrecreanten in de provincie met gemak aan de norm van anderhalve meter persoonlijk afstand voldoen als zij straks, bij een betere beheersing van de Coronacrisis, weer wat ruimte krijgen om te genieten van de Friese keuken, gastvrijheid en cultuur-historie.”

Elfstedenfietspelotons passeren IJlst tijdens de Elfstedenfietstocht op Pinkstermaandag 10 juni 2019. Aan die eendaagse tour doen jaarlijks 15.000 fietsers mee. De in Bolsward georganiseerde fietselfstedentocht gaat dit jaar niet door vanwege de Corona-epidemie. Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst.

In de provincie Fryslân werden volgens Hendriks in de afgelopen jaren steeds meer — grotendeels fors gesubsidieerde — evenementen georganiseerd, zoveel dat er al in de zomer sprake was van een “ongelofelijke overkill”. “Het leek wel een competitie. De ene na de andere Elfstedenstad sloot zijn centrum meerdere keren af en niet zelden werden fikse financiële stroppen geleden. Spreiding richting voor- en najaar werd niet met een gericht subsidiebeleid gestimuleerd, met het gevolg dat in de zomermaanden de ene toerist — of inwoner — de ander voor de voeten liep. Groot, groter, grootst was het adagium. Dat moet nu bakzeil halen vanwege het Coronavirus. Er wordt nu eindelijk, en ook noodgedwongen, nagedacht of het ook anders kan. Kleiner, maar fijner, en meer gespreid. Dat is ook beter voor de hotellerie die bij grote evenementen vooral ‘nee’ verkopen. In de nieuwe tijd, die nu ook voor het Fries toerisme aangebroken is, zal de nadruk meer op kwaliteit moeten komen te liggen en niet op de kwantiteit.”

Unieke zekerheden voor aanstaande vakantiegangers:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking

Rechtstreeks voordelig een boot huren:
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief