Veilig varen kan op all-in-motorjacht en met aangepast bootoverhandigings- en innamebeleid

Veilig varen kan op all-in-motorjacht en met aangepast bootoverhandigings- en innamebeleid

Anderhalve-meter-toerisme: Friesland is er klaar voor!

ECHTENERBRUG (NL) – Met 5.000 man op een cruiseschip, dat is in deze tijd vragen om moeilijkheden. Je kunt ook met vijf man een boottocht maken, of met met z’n tweetjes, zonder besmettingsgevaar van betekenis. Maar in Echtenerbrug aan het Tjeukemeer (in het Fries de Tsjûkemar) in de vallei van de rivier de Tjonger (Tsjonger), lag met Pasen de complete 40 huurmotorjachten tellende vloot van Yachtcharter Turfskip voor de wal. Zonder de Corona-epidemie zouden alle huurboten van de familie Wind onderweg zijn geweest.

Met een aangepast huurbootoverhandigingsbeleid (meerdere wissel-, schoonmaak- en desinfectiedagen) zouden alle huurjachten veilig van wal kunnen steken, maar door te algemene adviezen en maatregelen van de overheden blijven complete huurvloten, zoals deze van Yachtcharter Turfskip in Echtenerbrug, in de thuishaven. Als de huurboten stilliggen, ligt een groot deel van de Friese economie ook stil. Foto’s: Friesland Holland Nieuwsdienst.

De meeste Friese huurschepen hebben de dezelfde uitrusting als een woning, kunnen in de natuur (Marrekrite-ligplaatsen) of havens vrijliggend afmeren en zijn niet aangewezen op de nu op last van de overheid gesloten sanitaire voorzieningen van havens. De tanks aan boord, de stroom-, verwarmings-, kook-, koel-, vries- en informatievoorzieningen maken het mogelijk twee weken op het water te verblijven zonder leveranties vanaf de wal.
Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland: “En indien de bemanning, meestal naar frisse buitenlucht snakkende families uit grote steden, niet wil koken, kan één van hen maaltijden afhalen bij de vele restaurants aan het water met een afhaalpunt.”
Ook het overhandigen en innemen van een huurmotorjacht kan volgens Hendriks veilig verlopen door meerdere wissel-, schoonmaak- en desinfectiedagen. “Ook informatieverstrekking over de boot en vaarinstructie zijn op anderhalve meter afstand prima te doen.”

Lees meer Veilig varen kan op all-in-motorjacht en met aangepast bootoverhandigings- en innamebeleid