Drama in het Friese Wergea: ’t Ald Slot gaat op slot

Drama in het Friese Wergea: ’t Ald Slot gaat op slot

Tientallen miljoenen voor CH2018 kunst en kitsch, maar niet voor behoud cultuurhistorie platteland

Drama in het Friese Wergea:
’t Ald Slot gaat op slot

WERGEA (NL) – ‘t Ald Slot, een uit 1774 daterend statig landhuis en museum in Wergea ten zuiden van Leeuwarden, sluit de deuren. Zaterdag 15 december 2018 van 10.30 tot 15.00 uur kan het publiek voor het laatst het kasteeltje van Dolf en Trijntje Dijkstra, beiden 83, bezoeken. De antieke inrichting gaat vanaf 26 december, tweede kerstdag, in de verkoop. Dat betekent het definitieve einde van een zeer bijzonder Fries museum. De Dijkstra’s, die sinds 15 jaar in een bungalow in Wergea wonen, zijn oud en moe. Er waren maar weinig vrijwilligers waarop zij een beroep konden doen. Ook op leeftijd.

Kasteelheer Dolf Dijkstra sluit het museum en verkoopt in het voorjaar van 2019 de dan ontmantelde Roorda State in Wergea, een paar kilometer ten zuiden van Leeuwarden.

“Onze vier kinderen hielpen zo vaak als ze konden. Voor iedereen was het vanzelfsprekend dat wij als familie op de een of andere manier ’t Ald Slot open zouden houden. Maar dat gaat niet meer. We moeten er echt mee stoppen,” zegt mevrouw Dijkstra.

Twintig jaar ploeteren
Twintig jaar deden de Dijkstra’s over de restauratie en inrichting van de historische buitenplaats die zij in 1983 als bouwval aankochten. In het slotje, van origine Roorda State, woonden de boer van stand en de knecht met zijn gezin lange tijd onder één dak. De vertrekken zijn zo ingericht dat het lijkt alsof de bewoners even op reis zijn.
Dolf en Trijntje Dijkstra ontvingen 35 jaar lang toeristen en Friezen die geïnteresseerd zijn in het 18-de, 19-de en 20-ste eeuwse leven op het Friese platteland. Altijd een vorstelijk onthaal voor een prikkie. Voor slechts €3,50 euro mag je er zaterdag 15 december 2018 nog één keer een kijkje nemen.

Redders worden niet gered
Dolf en Trijntje Dijkstra willen niet in hun harnas sterven. Geen één cultuur-historische organisatie in Friesland heeft tot nu toe interesse getoond voor ’t Ald Slot. “Dan rest ons niets anders dan de poort te sluiten.”
Tientallen miljoenen werden vanwege Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 in moderne stedelijke kunst en evenementen gestoken: in de Reuzen van Royal de Luxe, in fonteinen, in taalexpo’s, in lopende band kunst. Maar er is geen geld voor het behoud van de historie van het Friese platteland, de economische basis van de grote stad Ljouwert en de andere tien steden uit de Elfstedenreeks.

Puur Fryslân
Het leuke van ’t Ald Slot is dat het puur Fryslân is. Niet een door designers van ver over de grens gestileerd museum, maar een waarheidsgetrouw landhuis van Friese landadel of wat er tegenaan leunde. Een slotje, ingericht door mensen die weten hoe het ooit was, omdat ze in de boeken doken en vele verhalen aanhoorden. De Dijkstra’s redden de sfeer van weleer, maar nu is er geen één cultuurwaakhond, geen één Friese Stabij die hún werk redt.
“We verkopen het slot, maar niet aan iedereen. We proberen te redden wat er te redden is, ook wat de antieke inrichting betreft. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om zoiets moois neer te zetten. Dat doe je niet zomaar van de hand. De koper moet beloven het monumentale huis intact te laten.”

Eerbetoon
In het Wergeaster kasteeltje proef je de sfeer die wordt beschreven in Afke’s Tiental. Dit is een jeugdboek uit 1903 dat is geschreven door Nienke van Hichtum, pseudoniem van Sjoukje Maria Diderika Troelstra-Bokma de Boer (1860-1939). Het is gebaseerd op het leven van Harmke Feenstra-Tuinstra uit Wergea, vroeger, in het Nederlands, Warga. Haar dochter was dienstmeisje bij Nienke van Hichtum. Het is het verhaal over een arm gezin met tien kleine kinderen dat aan het einde van de 19e eeuw op het Friese platteland leefde. Door de zorgzaamheid van moeder Afke werd het een gelukkig gezin, waarin men heel veel voor elkaar over had.

Meer info:
Museum ’t Ald Slot,
Ald Slotwei 1-3,
9005 NK Wergea,
Tel. 058-2550898
E-mail: aldslot@gmail.com
www.aldslot.nl

Elfstedenboek:
Boek over de Friese Elfsteden, de Elfstedentocht, de Elfstedenroute en Elfstedenstempelkaart (viertalige Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas, 260 pagina’s)
www.frieslandhollandwebshop.nl

Friesland geschenken, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Kasteelheer Dolf Dijkstra sluit het museum en verkoopt in het voorjaar van 2019 de dan ontmantelde Roorda State in Wergea, een paar kilometer ten zuiden van Leeuwarden.

Museum ’t Ald Slot in Wergea.

Museum ’t Ald Slot telt veel stijlkamers die de bezoekers een blik gunnen in het leven op het Friese platteland, tot een paar eeuwen terug.