‘Dubbele wandelroute’ op smartphone voor bezoekers waterdorp Grou

‘Dubbele wandelroute’ op smartphone voor bezoekers waterdorp Grou

Ook Friese Elfsteden op route-app van AR-producent Tjitske Swierstra

GROU (NL) – 3 Juli 2021 komt een stuk geschiedenis van Grou op uw smartphone tot leven met de MeAR-route-app Historisch Grou, tenminste als u die thuis even downloadt in de App store of de Google Play store. Gratis! Een GPS-gestuurde wandeling door Grou neemt u virtueel mee van het heden naar het verleden en via het verleden weer terug naar het heden. Van het Theehuis naar de Sint Piterkerk en weer terug, van en aan boord van een skûtsje op de Pikmar of een gesprek met in brons gegoten beroemde Grousters.

Route-appbouwer Tjitske Swierstra van MeAR Media maakt sinds 2015 dubbellaagse stadswandelingen: het verleden is over het heden geplaatst. Acteurs vertellen waargebeurde en sterke verhalen over de Friese Elfsteden en nu ook over populaire vakantiedorpen als Grou.

“Grou zit vol met historische verhalen en cultuur, waarvan negen highlights zijn uitgelicht tijdens deze wandeling,” licht Fraukje Bruggink, eigenaresse van B&B De Thuiskamer in Grou toe. “De start is bij de Sint Piterkerk, waar je virtueel even mee naar binnen wordt genomen en een kijkje krijgt in deze 12de eeuwse kerk met haar prachtige Van Dam Orgel. Via talrijke straten en stegen kom je onder andere bij het voormalige raadhuis dat één van haar geheimen onthult en beleef je het Sint Piterfeest dat hier in Grou al meer dan 100 jaar door jong en oud word gevierd. En dan naar het leugenbankje: wat een verhalen zijn hier verteld en nog te vertellen!”

Augmented reality
De wandelroute is gratis te downloaden via de MeAR Fryslân app. Zo kunt u op interactieve manier met uw smartphone of tablet dingen zien die er niet echt zijn door middel van augmented reality (AR). Tjitske Swierstra uit Wergea, de echtgenote van Sietse Jorna, leverancier van spullen voor agarische bedrijven, ontwikkelde de Grouster appversie van MeAR in opdracht van de onophoudelijk actieve Stichting Promotie Grou. Eerder maakte Tjitske onder de naam MeAR Media (officieel gevestigd aan de Voorstreek in Leeuwarden) al wandel- en fietsroutes van de Friese Elfsteden (www.elfstedenroute.nl) en de Eleven Foiuntains (www.11fountains.com) die het bureau voor toerisme van Fryslân aanbeveelt bij de boekers van een Elfsteden- of Elffonteinenarrangement.

Tjitske over de in Grou toegepaste augmented reality: “Over de werkelijheid wordt een digitale historische laag gelegd. De AR-route Historisch Grou is in opdracht van de Stichting Promotie Grou gemaakt in samenwerking met het Dorpsarchief, De Krîte Grou en vele inwoners van Grou waarin met trots een stukje Grou historie tot leven wordt gebracht. De gebruiker kan zelf een taal kiezen (Nederlands, Engels, Duits of Fries). Voor het downloaden van de app en het downloaden van de route is internet vereist, maar tijdens de route werkt de app offline.”

Meer info:
www.mearmedia.nl (Tjitske Swierstra’s media-onderneming)
www.gastvrijgrou.nl
www.grou-online.nl
www.dethuiskamer.nl (bed and breakfast van Fraukje Bruggink)

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Een stegentocht door Grou wordt extra leuk met de nieuwe app Historisch Grou.

Prediker Bonifatius legde in 754 het loodje in Dokkum. Waar en hoe vertelt de app van MeAR.

Wat heeft Hindeloopen met Scandinavië en India? Download thuis de MeAR routeapp en ga naar dit prachtige Elfstedenstadje aan het IJsselmeer.

De door Tjitske Swierstra ingezette Friese acteurs die over het verleden verhalen terwijl u met uw smartphone in de hand in het heden staat, op de plaats van handeling.

De poortwachter van Sneek is een man van de klok.