Duidelijk meer beweging op botenmarkt

Duidelijk meer beweging op botenmarkt

Publicatiedatum: 25 oktober 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Van der Veen grootste motorjachtmakelaardij van Nederland

TERHERNE (NL) – Sinds de zomer is er duidelijk meer beweging in de gebruiktebotenmarkt gekomen. De vraagprijzen voor motorjachten zijn marktconform. Verkopers en kopers zijn gewend geraakt aan de nieuwe waarde van een tweedehands schip. Het voordeel voor de kopers is dat zij nu, in crisistijd, een mooi jong schip krijgen voor een zeer schappelijke prijs. Veel vijf tot tien jaar oude kruisers en kotterjachten zijn nauwelijks van nieuw te onderscheiden, zo goed zijn ze onderhouden. Door senioren met veel vrijetijd of door senioren met veel geld.

Jan van der Veen leunt niet achterover, maar is wel in zijn sas nu er weer wekelijks een paar boten in andere handen overgaan.

Van der Veen heeft iets bijzonders: een overdekte in-water-boatshow. Weer of geen weer, hij heeft kopers op de stoep.

Jan van der Veen leunt niet achterover, maar is wel in zijn sas nu er weer wekelijks een paar boten in andere handen overgaan.

Van der Veen heeft iets bijzonders: een overdekte in-water-boatshow. Weer of geen weer, hij heeft kopers op de stoep.

Nederlands grootste jachtmakelaar in motorjachten in het segment van 25.000 tot 500.000 euro, Jan van der Veen uit Terherne, heeft weer een goed humeur. Zijn in Friesland en Berlijn gevestigd jachtbemiddelingsbedrijf deed de afgelopen weken goede zaken op de botenmarkt in Gorinchem, maar ook in de 200 ligplaatsen tellende haven in Terherne. Deze is deels overdekt. De overzichtelijke wijze van presenteren, de onafhankelijkheid van dienstverleners als keuringsinstanties en technische specialisten en de opknap- en hefmogelijkheden op de haven trekken aanbieders en vragers van ver aan.


Duitsland steeds belangrijker
Al heeft Van der Veen Jachtbemiddeling een vestiging in Spandau bij Berlijn — 10 ligplaatsen — Duitsers komen sowieso ook naar het Friese Terherne. “Duitsland is een zeer belangrijk afzetgebied voor ons,” zegt Van der Veen, die net de handtekening heeft gezet onder verkoopcontracten van een BG 1200 van jachtwerf Geertsma in Grou met bouwjaar 2010 en een jonge Vrijon 38 uit Ossenzijl van 12 m. Een tjalk van 18 m gaat voor 100.000 euro de haven verlaten. Op de botenbeurs in Gorinchem gingen een Nimbus 380 Coupé van 12 m voor 150.000 euro en een Drammer 935 van 10 m voor 89.000 euro naar een andere eigenaar. “In Gorinchem hebben ze het slim aangepakt,” vindt Van der Veen. “Daar hebben ze een camperbeurs aan de botenmarkt gekoppeld. Dat trok een publiek!”

Beurzen zijn voor de Friese jachtbemiddelaar belangrijke contactmomenten. Hij gaat daarom eind november 2012 naar Boot und Fun in Berlijn, eind januari naar Boot in Düsseldorf en begin februari naar Boot Holland in Leeuwarden, waar volgens hem steeds meer Duitsers komen, vooral uit Noord-Duitsland. “Zo proberen we de hele Duitse markt te bewerken.” Van der Veen denkt ook aan deelname aan Interboot in Friedrichshafen aan de Bodensee, ieder jaar in september.
“Het is jammer dat de transportkosten, 5.000 tot 7.500 euro per boot, zo hoog zijn, anders nam ik altijd een paar boten mee. Gezien de provisie, gemiddeld 10.000 euro, kan dat nooit uit. We moeten immers ook de vierkante meters en de bemanningskosten van de boot betalen, terwijl we al zeer hoge marketingkosten hebben om de boel in beweging te krijgen. In-water-shows in Nederland zijn, als het om het tonen van boten in het water gaat, financieel veel aantrekkelijker. Bovendien trekken ze veel kooplustig publiek. De nieuwe natte HISWA in Amsterdam was ook heel goed. Voor een serieuze koper is zo’n presentatie in het water, met de mogelijkheid direct een proefvaart te maken, natuurlijk ideaal. Daarom komen ook zoveel mensen naar onze haven in Terherne.”

Info:
http://www.jachtbemiddeling.nl/
http://www.boot-berlin.de/
http://www.boot-holland.nl/