Duitse automobielclub ontdekt grote gebreken aan elektrische fietsen

Duitse automobielclub ontdekt grote gebreken aan elektrische fietsen

Publicatiedatum: 3 juni 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Volgens de Duitse verkeersclub ADAC is dit de beste e-bike: de Stevens E-Courier SX van Stevens Bikes in Hamburg. De bond testte geen Nederlandse topmerken als Batavus, Koga, Sparta of Gazelle die in het verhuurprogramma van Rent a Topbike van Friesland Holland zitten.
Volgens de Duitse verkeersclub ADAC is dit de beste e-bike: de Stevens E-Courier SX van Stevens Bikes in Hamburg. De bond testte geen Nederlandse topmerken als Batavus, Koga, Sparta of Gazelle die in het verhuurprogramma van Rent a Topbike van Friesland Holland zitten.

MÜNCHEN (D) – Alleen twee Duitse E-bikes, de Stevens E-Courier SX en de Kettler Obra RT, kregen van de Duitse automobielclub ADAC en de Stiftung Warentest de kwalificatie ‘goed’ na een test van 16 elektrische toerfietsen. Geen van de pedelecs was zeer goed. De ADAC is de eerste die elektrische fietsen officieel en zeer uitgebreid test onder alle omstandigheden, ook in de regen en ’s nachts.

Het Friese bureau voor toerisme Friesland Holland test ook e-bikes in de praktijk en kwam verleden jaar ook tot de conclusie dat veel e-bikes niet deugen. De testers bij Friesland Holland zijn vakantiegangers die elektrische fietsen willen kopen, maar die eerst huren in het kader van een e-bike testarrangement. De “wegenwacht” van het volkomen onafhankelijke en niet merkgebonden bureau voor toerisme, Friesland Holland Assistance, moest in 2012 veelvuldig in actie komen. Oorzaak: de aanhoudende regen legde met name elektrische tweewielers van topmerken stil. Tot heden blijkt dat eenvoudige Gazelle- en Batavus e-bikes van rond de € 1.600,- veel beter zijn dan de luxere uitvoeringen van hetzelfde merk die duizend euro meer kosten. Ook de ADAC heeft peperdure fietsen, zoals de ook in Nederland verkrijgbare Flyer C5R Deluxe 3 getest en de beoordeling ‘gebrekkig’ gegegeven. De Flyer is een Zwitsers product.

Nynke Soepboer van Schiermonnikoog, hier in gesprek met een journaliste van een Spaans magazine, is verhuurder en verkoper van duizenden fietsen. Zij is lovend over de e-bikes van Giant uit Lelystad: zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en een grote actieradius. https://www.friesnieuws.nl/4346 https://www.friesnieuws.nl/4347 Nynke Soepboer levert haar huurfietsen op elke gewenste locatie af, onder andere op de veerdam: van de boot op de fiets.
Nynke Soepboer van Schiermonnikoog, hier in gesprek met een journaliste van een Spaans magazine, is verhuurder en verkoper van duizenden fietsen. Zij is lovend over de e-bikes van Giant uit Lelystad: zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en een grote actieradius.
www.giant-bicycles.com/nl-nl/bike-catalogue/filter/elektrische.fietsen/?block_id=3
http://fietsenverhuurschiermonnikoog.com
Nynke Soepboer levert haar huurfietsen op elke gewenste locatie af, onder andere op de veerdam: van de boot op de fiets.

Accell
De circa 2.400 euro kosten Giant Twist Elegance C1, de Winora C2 AGT en de Hercules Tourer 8 Pro werden ‘bevredigend’ gevonden, een waardering na ‘goed’ en ‘zeer goed’. De laatste twee modellen worden — ergens op de wereld — geproduceerd door de Accell Group uit Heerenveen, waartoe ook Batavus, Sparta, Koga en Raleigh ook behoren. De Raleigh Impulse iR HS 3 van Accell, een fiets van € 2.250 euro, werd ronduit slecht bevonden. Deze fiets zendt storende elektromagnetische golven uit, zo sterk dat ze apparatuur van politie en hulopverleningsdiensten ontregelen.

De Giant Twist Elegance C1 kreeg van de ADAC een derde plaats op het podium met de beoordeling ‘bevredigend’. https://www.friesnieuws.nl/4348 De Giant Twist Elegance C1 heeft een Bosch middenmotor en is nog niet in Nederland leverbaar. Wel leverbaar is dit concurrerende, niet door de ADAC geteste product van het eveneens Taiwanese Merida, ook met Bosch aandrijving: https://www.friesnieuws.nl/4349  Deze fiets, de Merida E-Spresso City 410, wordt ook in het verhuurprogramma van Rent a Topbike van Friesland Holland opgenomen, naast fietsen van de merken Batavus, Gazelle, Koga, Sparta en Trek. De accu biedt trapondersteuning tussen de 60 en 140 km (gemiddeld tussen de 80 en 100 km in Friesland).
De Giant Twist Elegance C1 kreeg van de ADAC een derde plaats op het podium met de beoordeling ‘bevredigend’. http://www.giant-bicycles.com/de-de/bikes De Giant Twist Elegance C1 heeft een Bosch middenmotor en is nog niet in Nederland leverbaar. Wel leverbaar is dit concurrerende, niet door de ADAC geteste product van het eveneens Taiwanese Merida, ook met Bosch aandrijving:
www.merida-bikes.com/nl_nl/bike/ Deze fiets, de Merida E-Spresso City 410, wordt ook in het verhuurprogramma van Rent a Topbike van Friesland Holland opgenomen, naast fietsen van de merken Batavus, Gazelle, Koga, Sparta en Trek. De accu biedt trapondersteuning tussen de 60 en 140 km (gemiddeld tussen de 80 en 100 km in Friesland).

Slechte kwaliteit
Er is van alles mis met de 16 door de ADAC (18 miljoen leden op bijna 82 miljoen inwoners) zorgvuldig gesteste fietsen: “Slechte remmen, frame- en stuurbreuken, zwakke accu’s en slechte verlichting.”
Albert Hendriks van Friesland Holland: “Wij hebben dezelfde ervaring met een aantal gerenommeerde merken. Elektrische fietsen zijn een lucratieve business voor fabrikanten en handelaren, zo valt te lezen in hun eigen fietsvakbladen en jaarverslagen, maar nu blijkt dat de kwaliteit — al dan niet bewust — ondermaats wordt gehouden. Opmerkelijk is dat het Duitse Bosch concern momenteel gigantisch scoort met haar nieuwe middenmotor. En ook opmerkelijk is dat grote fietsenverhuurders als Soepboer op Schiermonnikoog, lid van het samenwerkingsverband Waddenfietsen, Taiwanese e-bikes, van het merk Giant, prefereren boven Gazelle en Batavus e-bikes.”

Info ADAC E-bike test 2013: https://www.friesnieuws.nl/4350

Info E-bike testarrangement:
https://www.friesnieuws.nl/4351

E-bikes uitproberen op de Waddeneilanden:
https://www.friesnieuws.nl/4352

Info Accell Group Heerenveen:
https://www.friesnieuws.nl/4353