Duitse fietsenbouwers en toeristenbureaus zitten Friezen op de hielen

Duitse fietsenbouwers en toeristenbureaus zitten Friezen op de hielen

Ameland promoot Friesland op Fiets- en Wandelbeurs

UTRECHT (NL) – Als u een hippe e-bike wilt en nog een fietsvakantiebestemming zoekt, breng dan dit weekend een bezoek aan de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Duitse fietsfabrikanten, waaronder Gerrit Gaastra uit Siegburg, zijn ver in de meerderheid. En ook Duitse en Oostenrijkse fiets- en wandelparadijzen hebben er grote stands, naast die van een reeks Nederlandse streken. Friesland heeft zich verdekt opgesteld.

Accell lijkt eindelijk wakker te worden. De Heerenveense fietsenfabriek verliest jaar op jaar terrein aan succesvolle en creatieve nieuwkomers als Stella in Nunspeet (met onder andere vestigingen in Joure en Leeuwarden) en Amslod in Meppel, plus dat Duitse fietsfabrikanten, zoals Riese und Müller, Victoria en Idworx (Gerrit Gaastra) zich steeds nadrukkelijker manifesteren in Nederland. Op de Fiets- en Wandelbeurs heeft Accell de grootste stand met de merken Koga (voorheen van Andries Gaastra, de vader van Gerrit Gaastra die de Duitse fietsfabriek Idworx oprichtte), Batavus en Sparta. De fietsen van deze merken worden allemaal in Heerenveen geassembleerd.

Hét eldorado voor fietsers en wandelaars, de Friese Wouden, is in geen velden of paden te bekennen. Het Woudagemaal in Lemmer staat in de stand van Nederlands Werelderfgoed en is daarmee de enige Friese topattractie. Anneke de Witte en Lieneke Blokker bemannen de stand met de vuurtoren van VVV Ameland, prominent present midden in hal 3. De Amelander VVV presenteert in Utrecht ook de andere Waddeneilanden én heel Friesland door een samenwerking met het bureau voor toerisme Friesland Holland uit Wolvega. Verder geen promotors uit het Noorden.

Concurrentie
Dichtbij Ameland staan grote stands van Overijssel, Gelderland, Brabant en Utrecht, opgetrokken door standbouwers en Holland-promotors als Rinse Dijkstra en Jeroen Enkelaar. Laatstgenoemde is een bekende in de Zuidwesthoek van Friesland. Enkelaar was een paar jaar geleden de aanjager van de regio Zuidwest-Friesland (met de nieuwe VVV waterland van Friesland), maar hij belandde door mot over de promotie weer in het Twenste land. Daar werkt hij onder andere voor Ootmarsum en verwante streken en steden en heeft er interessante verbindingen gelegd met het Belgische Lommel en China. Daar komen zeker nog een paar bij op de Fiets- en Wandelbeurs, want daar zijn alle zuiderlingen royaal vertegenwoordigd.

Duitse merken rukken op
En dan zijn er natuurlijk tientallen fietsmerken, vooral grote oprukkende Duitse kwaliteitsmerken als Bosch, Müller und Riese, Kalkhoff en Idworx van Gerrit Gaastra in Wachtberg (ja, de zoon van de oprichter van Koga, Andries Gaastra) en Zwitserse merken als Flyer. Eindelijk stapt de Friese fietsenfabriek Accell uit Heerenveen weer op het podium en hoe! Accell heeft de meest opvallende en grootste stand met de merken Batavus, Sparta en Koga. De Friezen hebben de afgelopen jaren een gigantisch marktaandeel verloren aan Gazelle in Dieren (eigendom van Pon Holding) en de marktleider op het gebied van elektrische fietsen, Stella uit Nunspeet, net als Amslod in Meppel een nieuwe, maar zeer oplettende speler op de steeds gevarieerder wordende fietsmarkt. De grote aanbieders, die rechtstreeks aan de consument verkopen, staan niet op de Fiets- en Wandelbeurs.

Meer info:
www.fietsenwandelbeurs.nl
www.vvvameland.nl
www.elfstedenexperience.frl

Nieuw bij Friesland Holland, de blauwe gids:
Blader hier in het nieuwe magazine over waterrecreatie in Friesland:
www.frieslandholland.nl/waterland/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Plattegrond van de Fiets- en Wandelbeurs 2019. Zie de vuurtoren van Ameland (stand in hal 3). Meer info: www.fietsenwandelbeurs.nl

Hieronder een impressie van de Fiets- en Wandelbeurs in opbouw. De foto’s werden 28 februari 2019 tussen 14.30 en 16.00 uur gemaakt. Vandaag, vrijdag 1 maart 2019, gaat de beurs om 10.00 uur open. Entreeprijs: €16,-.
Meer info: www.fietsenwandelbeurs.nl