Duitse onderzoeker met Smelne Vlet van Friesland naar Canada


Publicatiedatum: 26 oktober 2009
Tekst: Albert Hendriks • Foto’s: Harald Paul
Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Met Gipsy Life langs ijsbergen en –beren:
Duitse onderzoeker met Smelne Vlet van Friesland naar Canada
Boot in Canada in de “diepvries”

De Smelne Vlet bij Groenland.
Klik op foto voor vergroting

Als bij de Titanic: ijsbergen voor de boeg.
Klik op foto voor vergroting

DRACHTEN (NL) – Met een klein Fries motorjacht een transatlantische oversteek maken. Dat flikte de Duitse onderzoeker en avonturier Harald Paul. Onder de naam “Expeditie Canada” vertrok hij 15 mei 2009 met een Smelne Vlet van jachtbouwer Wiepke Veenje (Smelne Yacht Centre) vanuit Drachten met als eindbestemming Canada, waar hij 31 augustus 2009 arriveerde.

Geen alledaagse tocht. De boot meet slechts 12 meter, maar het vletjacht is wel zeewaardig. Van zowel bemanning als het schip werd het uiterste gevraagd. Veenje: “Nu, na het realiseren van de overtocht, is wel bewezen dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van de Smelne Vlet op hoog niveau staan.”

Gevaarlijk: westkust Groenland
Na totaal 3.818 zeemijl te hebben gevaren bereikte de ‘Gypsy Life’ 31 augustus 2009 de kust van Canada. Een overtocht die onder extreme weersomstandigheden plaatsvond. Vanaf Harlingen werd koers gezet richting Schotland langs de Orkney eilanden, Shetland, Faroer en IJsland richting Oost Groenland. De omronding van de beruchte Kaap Farewell (Zuid Groenland) en de tocht langs de westkust van Groenland waren de gevaarlijkste etappes, aldus Paul. “Samenkomende stromingen, extreme golven die van alle richtingen komen, pakijs en orkaanwinden. Langs de westkust van Groenland moesten non-stop 467 zeemijlen worden afgelegd. Dit werd gerealiseerd in 71 uur met zware zeegang en een constante hellingshoek van 25 tot 45 graden!”

IJsberen
Schip en de bemanning verblijven nu nabij het gehucht Nain in Canada. Hier zal worden overwinterd; de voorbereiding daarop is in volle gang. “De eerste sneeuw is al gevallen. Temidden van de natuur, in dit gebied leven meer dan 3000 ijsberen, zullen wij het schip in de baai laten “invriezen”, aldus Paul.

Ook het leven aan boord onder barre winterse omstandigheden wordt op de proef gesteld. Er is een sneeuwscooter aangeschaft, omdat er minimaal 2 meter sneeuw zal vallen op de locatie waar de Smelne Vlet ligt. De scooter is ter plekke de enige manier van vervoer.

Info: www.haraldpaul.com
Elfstedenarrangementen: www.elfstedenroute.nl
Tourist Information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl
Fries Nieuws: www.frysknijs.nl