Een echte Hazes aan de muur!


Publicatiedatum: 26 oktober 2009
Tekst: Albert Hendriks • Foto’s: Albert Hendriks
Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

In pizzorante Ponte Vecchio in Bolsward:
Een echte Hazes aan de muur!

Thea Hazes en haar “schatjes” in Ponte Vecchio (Italiaans voor “oude brug”).
Klik op foto voor vergroting


Klik op foto voor vergroting

Italiaans restaurant en Hollands atelier: Ponte Vecchio op de hoek van de Flipsteeg en de Wipstraat bij de groene brug in Bolsward.
Klik op foto voor vergroting

BOLSWARD (NL) – Een echte Hazes aan de muur! En niet één, maar wel tien. De gasten van Italiaans restaurant Ponte Vecchio aan de Wipstraat in Bolsward hebben ongetwijfeld de schilderijen bewonderd maar er niet bij stil gestaan dat de vrouw van de baas, Simon Hottentot, ze heeft gemaakt. En die heet Thea Hazes. Nee, geen familie van André, maar net zo artistiek en oer-Hollands als de legendarische zanger, die overigens meer van bier hield dan van pizza’s.

Thea, 66 jaar, maar ruim tien jaar jonger als we haar humor mee laten wegen bij de vaststelling van de “gevoelsleeftijd”, heeft vijftien jaar in de keuken van de “pizzorante” gewerkt. Onlangs besloot ze het op het culinaire vlak wat rustiger aan te doen. Ze stort zich nu vol overgave op de schilderkunst met assistentie van Friese meesters, de realisten Martin Sybesma en Antje van der Werf.

Friese realisten
“Mijn specialiteit is stillevens en dieren, maar sinds ik les heb op het skûtsje van Antje van der Werf in Harlingen lonk ik naar de botenwereld. Haar man is havenmeester, in Makkum geloof ik. Ik zou wel eens een skûtsje of zeiljacht, al dan niet in volle vaart, willen schilderen. Heb jij geen mooie foto’s voor me zodat ik wat inspiratie kan opdoen?”
Wordt geregeld, dus manlief Simon kan straks ruimte maken voor laverende Lemsteraken en spetterende skûtsjes. De nieuwe kunstwerken zullen ook wat losser geschilderd worden: groffer, meer verf, minder kwast, meer paletmes.
“Ik kon vroeger goed tekenen. Zeven jaar geleden dacht ik: ik ga schilderen. Dat doe je niet zomaar, dat vereist de nodige techniek. Ik ben dan ook heel blij met met mijn opleiders die ook vinden dat ik me langzamerhand meer kan permitteren, een eigen koers kan gaan varen. Ik blijf een realist; het abstracte ligt me niet zo, dat gaat me veel te snel.”

 

 

Info kunstenares Thea Hazes: www.eenechtehazesaandemuur.nl/
Info Italiaans restaurant: www.pontevecchio.nl
Info kunstschilder Martin Sijbesma: www.martinsijbesma.nl/
Info kunstschilderes Antje van der Werf: www.antjevanderwerfpursang.nl