Duurzaam toerisme: wat doen TUI en Friesland Holland Travel?

Duurzaam toerisme: wat doen TUI en Friesland Holland Travel?

Tips voor Friese hotels om gebruik plastic terug te dringen

WOLVEGA (NL) – Samen met ruim 100 andere organisaties in de toerismesector tekende reisorganisatie TUI 26 september 2019 de International Tourism Plastic Pledge: gezamenlijke aanpak van de wereldwijde plasticvervuiling. De International Tourism Plastic Pledge is een initiatief van MVO Nederland. Naast TUI ondertekenden ook grote organisaties als Landal Greenparks, Hostelling International, Better Places en ANWB Reizen de intentieverklaring.

’s Werelds kleinste touroperator, buitenbeentje Friesland Holland Travel Service, was er niet bij, al is het bedrijf, net als de grote jongens, aangesloten bij de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Friesland Holland is niet van de partij, omdat zij geen vliegtuigen met plastic disposables als servies, bestek, bakjes, cups en schaaltjes en in plastic verpakte dekentjes in de lucht heeft en geen cruiseschepen op zee heeft die op zeer vervuilende zware stookolie varen en veel wegwerpflacons met verzorginsgproducten in de hutten hebben.

Progressief
De Friese reisorganisatie is haar tijd ver vooruit wat ecotoerisme betreft: toerfietsen en e-bikes op de weg en zeilboten en e-boats op het water. En er wordt zo goed als niks in plastic verpakt. Verder stimuleert Friesland Holland hoteldirecties niet te snel modieuze herinrichtingen van de kamers door te voeren, zoals grote ketens doen (om de zes à zeven jaar totale renovatie van de hotelkamers), maar te kiezen voor duurzame interieurs en harde vloerbedekking (geen tapijt). De meeste Friese hotels en bed and breakfasts volgen die koers en minimaliseren het gebruik van plastic van ontbijtproducten. Friesland Holland bevordert ook al jaren de elektrificering van dieselmotorjachten en –sloepen.

Slim transport
De transporten van fietsen, koffers, magazines en kaarten en pechhulpverlening worden sinds 1 september 2019 door Friesland Holland Travel Service gecombineerd uitgevoerd met de nieuwste en zuinigste Ford Transit Custom Limited Automatic met een Selective Catalytic Reduction-systeem. Dit EcoBlue-systeem gebruikt AdBlue, een ureum-wateroplossing die stikstofoxide in uitlaatgassen omzet in stikstof en water. Een speciaal filter vermindert vervolgens het percentage via de uitlaat uitgestoten vaste deeltjes met meer dan 99%. Met het start-stop systeem schakelt de motor automatisch uit als de wagen stilstaat voor de brug en bij verkeerslichten, waarmee het brandstofverbruik met ongeveer 10% daalt.
De SelectShift automatische transmissie kiest altijd de juiste versnelling en maakt zuinig rijden mogelijk, zolang je maar niet harder dan 100 km per uur rijdt. Je kunt met de transmissie ook handmatig schakelen door de knoppen op de versnellingshendel op het dashboard te gebruiken. Het gemiddeld verbruik bij volle belading ligt rond de 7,5 liter per 100 km.

TUI is goed bezig
Elk jaar belandt ruim acht miljoen ton plastic in de zee. Geschat wordt dat er in 2050 meer plastic dan vis in de zee zit. Ook de toerismesector draagt hier aan bij. Melvin Mak, manager Sustainability in de Benelux: “Plasticvervuiling is een grote uitdaging, zowel voor de aantrekkelijkheid van de bestemmingen als voor het milieu. De TUI Group lanceerde in 2018 haar plasticreductie-programma waarmee de reisorganisatie wereldwijd de strijd tegen plasticafval aangaat. Sinds de start van het programma zijn al 140 miljoen wegwerpplastics verwijderd. In 2020 moeten dit er 250 miljoen zijn. Het programma beslaat diverse onderdelen van de reisorganisatie; op de vakantiebestemmingen, in de hotels, op de cruiseschepen en aan boord van de eigen vliegtuigen. Zo is het merendeel van de dekentjes die aan boord worden uitgedeeld niet meer in plastic verpakt maar voorzien van een papieren wikkel, werden in de eigen hotels al 112 miljoen plastic items zoals rietjes en ijslepels vervangen door houten exemplaren en zijn op de cruiseschepen de plastic wergwerpflacons met verzorgingsproducten vervangen door navulbare dispensers. Vaak kleine aanpassingen die samen een enorme impact hebben op het totaal aantal plastic items.”

Tips voor hotelhouders
Speciaal voor de hotelpartners ontwikkelde TUI Group de Plastic Reduction Guidelines, een handleiding voor hotels met concrete voorbeelden hoe ze kunnen besparen op plastic. Rode draad in de handleiding vormen de vier R’s: reduce, reuse, replace en recycle. Alle onderdelen binnen een hotel komen aan bod: de receptie, de lobby, de kamers en het restaurant. De pdf van de handleiding is gratis te downloaden op de website van TUI: https://www.tuigroup.com/en-en/responsibility/reporting-downloads. De reisorganisatie heeft er bewust voor gekozen het document openbaar te maken zodat elk hotel waar ook ter wereld er zijn voordeel mee kan doen. “Het plasticprobleem gaat immers iedereen aan,” aldus de heer Mak.

Meer info:
www.mvonederland.nl
www.tourismplasticpledge.com
www.tuigroup.com/en-en/responsibility/reporting-downloads

Friesland-vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganistatie/

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Friesland Holland Travel Service is in Nederland nummer 1 op het gebied van fiets- en sloepvakanties op basis van sportieve toer- en trekkingfietsen, e-bikes en e-boats.

De nieuwe en zeer veelzijdige Ford Transit Custom Limited van Friesland Holland heeft een zuinige en schone ecobluemotor (emissienorm Euro 6.2).