Eetcafé in Burdaard werd alom geprezen Elfstedenhotel en restaurant met topterras

Eetcafé in Burdaard werd alom geprezen Elfstedenhotel en restaurant met topterras

Elfstedentocht van 1997 werd voor Sjoerd en Saskia Bosgra vliegende start

BURDAARD (NL) – Twee winkelmedewerkers zetten 25 jaar geleden, in 1996, een grote stap op een unieke plek. Anno 2021 staan Sjoerd en Saskia Bosgra glunderend voor hun restaurant en hotel It Posthûs aan de Dokkumer Ie (Ee) in Burdaard. Niet alleen omdat het sinds Hemelvaartsdag, 13 mei 2021, na de lockdowns weer geopende horecabedrijf aan de Elfstedenroute direct weer een topbezetting heeft, maar ook omdat ze de afgelopen kwart eeuw samen een heel mooi horecabedrijf op poten hebben gezet.

Winkelmedewerkers Sjoerd en Saskia Bosgra werden 25 jaar geleden horecaondernemers in Burdaard.

Van iets heel simpels, een eetcafé (met de toenmalige naam ‘Het Hoekje’) met een dak dat amper dicht was, in een klein dorp in het noordoosten van Friesland een geliefd restaurant met terras aan en op het water maken, daarvoor moet je als gastheer en –vrouw stevig aan de bak. Van meet af aan zijn zij, voormalige medewerkers van grote winkelbedrijven in Leeuwarden en afkomstig uit Gytsjerk (Sjoerd) en Burgum (Saskia), begonnen met het opknappen van de zaak om hun eet- en drinkgelegenheid aantrekkelijker te maken voor inwoners van de streek en passanten. Die laatste categorie stortte zich 4 januari 1997, toen de vijftiende en tot heden laatste Elfstedentocht op de schaats werd verreden, massaal op hun pas verworven domein. Twee keer kwamen de Elfstedenschaatsers voorbij, maar de hele dag, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, bevolkten hossende kijkers het oude café en restaurant en de straat ervoor. De klinkers lagen na die Elfstedentocht tien centimeter dieper in de klei en de zaak van de Bosgra’s leek van de fundering geschoven. Wat een happening, ook financieel!

Het jonge stel, nu 51 met drie stoere knapen aan tafel, kon zich geen betere start van het eerste jaar als horecaondernemers voorstellen. Niet dat ze direct binnen waren, maar ze hadden wel door dat ze met de aankoop van het stokoude pand op een A-locatie terecht waren gekomen en dat Burdaard en hun zaak nooit in de vergetelheid zouden geraken. Burdaard was, net als het nabijgelegen Bartlehiem, waar geen horeca is, een ‘must see’ geworden. Sjoerd en Saskia hadden met de Elfstedentocht van januari 1997 zoveel munitie verzameld, dat ze samen eerder dan verwacht mooie plannen konden smeden. ‘Het Hoekje’ kreeg de naam ‘It Posthûs’ — verwijzend naar het postbedrijf dat er vroeger gevestigd was — als opmaat naar een veelzijdiger en weersbestendiger gastvrijheidsbedrijf.

Hotel
Ieder jaar werd de zaak mooier en tien jaar geleden begonnen ze met de bouw van hotelkamers, onder andere voor gasten van de reisorganisatie van het bureau voor toerisme Friesland Holland, Friesland Holland Travel Service. Wat het duo zelf kon doen, deed het ook zelf.

“Sjoerd heeft gouden handen,” zegt Saskia trots, die overigens ook niet voor een kleintje vervaard is. Beiden zijn aanpakkers en gaan door tot ze er bij neervallen. Zo vergaarden ze in de loop der jaren een uitstekende reputatie bij fijnproevers en slapers uit het binnen- en buitenland, maar ook bij mensen uit de buurt.

Het restaurant heeft een klassiek interieur met veel hout en een houtkachel, helemaal passend bij de historische ambiance en nog heel duurzaam ook. De bruin café-achtige inrichting staat garant voor een warm onthaal bij elke temperatuur. Ook in de feest- en vergaderzaal heersen bruintonen, maar is er ook ruimte gemaakt voor hippe elementen. Echt trendy zijn de kamers en daar kijken velen blij van op. Een historisch logement heeft zo zijn aantrekkelijkheden, maar het hoeft niet tot in alle hoeken en gaten een antiekzaak te zijn. Hotelgasten houden van bijdetijdse kamers en daar hebben Sjoerd en Saskia goed op ingespeeld. Ze staken hun licht op bij een regionale meubelmaker, gingen naar horecabeurzen en keken bij collega’s. Wie in ‘It Posthûs’ onder de balken op de boxsprings duikt, verblijft in een authentieke kamer met eigentijds design en modern sanitair.

Brandschoon
In welk vertrek in ‘It Posthûs je ook komt, het is er altijd netjes en brandschoon. En dat hoort bij een typisch Fries en fris familiebedrijf, waar ook de zoons Andries (21), Willem (18) en Johannes (16) bedienen en stofzuigen. Of ze de zaak ooit overnemen is nog een grote vraag, maar daar zitten Sjoerd en Saskia niet mee. Zij hebben nog genoeg energie en mooie plannen voor de komende 20 jaar, maar dan zonder corona s.v.p., want er moet nog een jubileumfeestje gevierd worden dat maart dit jaar niet door kon gaan.

Meer info:
Elfstedenfietsarrangementen incl. It Posthûs: www.frieslandfietsvakanties.com
www.itposthusburdaard.nl
www.elfstedenroute.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Saskia is van alle markten thuis als het gaat om het runnen van een druk en veelzijdig restaurant met hotel en terras.

Een horecabedrijf als It Posthûs vind je bijna niet meer in kleine Friese dorpen als Burdaard, maar als zo’n zaak aan de Elfsteden schaats-, fiets-, vaar-, sup- en wandelroute ligt en je levert bovengemiddelde prestaties, dan heb je altijd volk op de stoep.

It Posthûs is een gezellige historische herberg.

Trendy en comfortabel logeren in een gerestaureerd posthuis.