Elektrische bungalowboot van Fries pension: dubbel genieten op Friese meren

Elektrische bungalowboot van Fries pension: dubbel genieten op Friese meren

Nieuwe trends: Electric boating en Life style boating

KOUDUM (NL) – Het wordt stil op de Friese meren. Niet door minder toeristen, maar door minder motorgeluid. En de lucht wordt schoner. Het aantal elektrische sloepen neemt gestaag toe en de eerste volledig elektrische canal cruiser van Friesland Boating/Elfsteden Vaarvakanties maakt nu proefvaarten in en om Koudum. In die plaats starten Janny Pruiksma en Nico Kuijper van pension Perruque begin mei met de verhuur van een luxe elektrische bootbungalow, een serreboot.

De Enjoy van pension Perruque kan daar afgemeerd worden waar de huurder graag zijn vakantie wil vieren, dus ook op een gratis ligplaats in de natuur van het Friese recreatieschap Marrekrite.

Life style boating heet deze nieuwste vorm van vakantievieren op het water. De Enjoy gedoopte aluminium tweeromps boot is een drijvend vierpersoons vakantiehuis met een grote serre en een glijbaan die eindigt in het grootste zwembad van de wereld: de Friese meren. De huisboot kan door de schipper van Perruque overal in de zuidwesthoek van Friesland voor een vakantie, dus tijdelijk, afgemeerd worden. Drie dagen aan een gratis Marrekrite-steiger in de natuur, een dag bij de waterpoort van Sneek of een week in de jachthaven van Tacozijl in Lemmer, u zegt het maar. €200,- per nacht kost het geintje en daar komen de kosten van de professionele schipper nog bij. Maar voor €75,- brengt hij de serreboot een heel eind weg, tot in de “middle of nowhere”. Verankering geschiedt door een telescopische spudpaal die in de roestvrijstalen wenteltrap op het achterdek opgenomen is. Stroom, ook 220 Volt, komt van de aanwezige accu’s die geladen worden door zonnepanelen.

Open dag in Terherne
Tweede Paasdag, 17 april 2017, kun je de unieke boot bekijken in de dorpshaven van Terherne tijdens de feestelijke opening van het watersportseizoen aldaar. Het schip komt daar ook vandaan. Het werd voor een bedrag van rond de € 170.000,- gebouwd door Robert Jan Wik van Flark-verhuurder Scheepshuisje. Flark was de eerste merknaam van de bijna geheel zwarte varende huisjes met pannen op het dak en een vlaggenmast op het “terras” naar een concept uit 2004 van Kees Westerbeek in het Hollandse plassengebied.
Janny en Nico Kuijper ontdekten een minder traditioneel vormgegeven, veel opener en hedendaagser creatie van de heer Wik zelf. Die, de Enjoy, werd door hem op het internet te koop aangeboden. Het stel bekeek het vaartuig dat in Terherne in gebruik was als een soort havenkantoor. Ze kochten het nadat ze smoorverliefd waren geworden op de e-boot met serre. “Hij verkeerde in heel goede staat,” aldus mevrouw Kuijper die hem nu met haar man schildert en inricht als een hip en luxe vakantievillaatje. Begin mei mogen de eerste gasten er op slapen en er mee varen, maar dan alleen met de beroepsschipper die je naar de gewenste bestemming brengt. Voor een dag kan ook.

Open dag in Koudum
Koningsdag, 27 april, ligt Perruque’s uitbreiding in de haven van hotel Galamadammen in Koudum. Daarna gaat de bungalowboot naar zijn vaste ligplaats, een schiereilandje van jachthaven ‘De Vrijheid’ in Warns.

De verandaboot Enjoy van pension Perruque.

Meer informatie:
www.lifestylehouseboat.nl
www.perruque.nl
www.terherne-terhorne.nl/events/opening-watersportseizoen-2014-terherne/
www.lifestyleboating.nl
www.electricboating.nl
www.scheepshuisje.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief