Elfstedenkussens met fonteinen en oude stadsplattegronden

Elfstedenkussens met fonteinen en oude stadsplattegronden

Doreen Vlietstra en Peter van Honk starten retro-atelier in Franeker

FRANEKER (NL) – Doreen Vlietstra en Peter van Honk van Creative Factory 360° aan de Zilverstraat in Franeker brengen elf verschillende Elfstedenkussentjes van 40 bij 40 cm en groter op de markt met een afbeelding van een fontein uit de 11fountains-serie (www.11fountains.com) en een oude plattegrond van een stad. Ze worden in Friesland genaaid van Mezo Panama katoen met een gewicht van 420 gram per vierkante meter. “Puur organisch katoen,” zegt Doreen.

Graficus en kunstenaar Peter van Honk, de partner van Doreen Vlietstra, met een kussen van Leeuwarden en Franeker.

“Mezo wordt gemaakt volgens de Better Cotton Initiative (BCI) eisen. Dit is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties en het bedrijfsleven en richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt. BCI katoen wordt over de hele wereld verbouwd en op verschillende plekken samengebracht. Het vermengen van de katoen zorgt voor een gegarandeerde kwaliteit. De katoen voor mijn kussens heeft een zeer natuurlijke en warme look. De stof is geweven in een panamabinding. Deze binding geeft een grove en stoere structuur en zorgt voor een uitermate natuurlijke en matte look.”

Fairtrade
“Je kunt via een Chinese webwinkel of lokale discounter veel goedkopere sierkussens kopen. Weet dan dat je meedoet aan uitbuiting van mensen die in erbarmelijke omstandigheden staan te werken. Van het geld dat je betaalt aan een Chinese webwinkel stroomt zero % terug in onze eigen economie. Deze winkels betalen geen btw, geen omzetbelasting en krijgen bovendien de transporten tegen lager tarief omdat Nederland hiervoor subsidie geeft aan China. Mijn bedrijf is een Nederlandse onderneming, ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel in Leeuwarden, dat haar producten uitsluitend in Friesland laat maken en afwerken.”

Rembrandt naar Franeker
“Mijn droom is dat we met de verkoop van sierkussens met exclusieve dessins en ontwerpen wij meerdere replica’s van de etspers van Rembrandt kunnen bouwen. Met dat project zijn we net begonnen. De perfect nagebouwde etspersen in meerdere grafische ateliers die wij willen opzetten, te beginnen in Franeker. Deze ateliers zijn gericht op onderwijs, workshops voor iedereen en krijgen ook een bestemming voor dagbesteding. De afdrukken van de etsen worden weer gebruikt als uniek dessin voor onze sierkussens.”

Meer info:
www.elfstedenpillows.frl  (online bestellen)
www.creativefactory360.com

11fountains:
www.11fountains.com
www.frieslandfietsvakanties.com/product/eleven-fountains-tour-elfstedentocht-langs-fonteinen-van-wereldberoemde-kunstenaars/  (met uitvoerige informatie over de elf fonteinen en de makers)

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Alle elf 11fountains-kussens.