Elfstedenroute blijkt heel goed te doen met moderne elektrosloep

Elfstedenroute blijkt heel goed te doen met moderne elektrosloep

Test: Hoora Pura Vida 550 is Elfstedenproof

IJLST (NL) – De reisorganisatie van het bureau voor toerisme Friesland Holland kon tot medio augustus 2019 geen verhuurder van een elektrosloep vinden die er zeker van was dat boekers van een Elfsteden-sloeparrangement de Elfstedenroute probleemloos elektrisch zouden kunnen varen, van hotel naar hotel aan het water. Nu blijkt dat een e-sloep van de jongste generatie qua vaarprestaties niet onder doet voor een dieselversie, terwijl het vaargenoegen vele malen groter is. Vanaf nu kan iedereen met reisorganisatie Friesland Holland Travel Service emissie- en geruisloos langs de Friese Elfsteden.

Eva Meijer stuurt de Hoora Pura Vida 550 e-boat door IJlst.

Eva Meijer, directrice van de in e-boats gespecialiseerde jachtwerf Hoora in Heeg, bood half augustus 2019 aan de ruim 200 km lange route te testen met haar nieuwste product, de zespersoons Hoora Pura Vida 550. Zij voerde de test uit in de gespeelde rol van een onervaren boottoerist en nam ook steeds gasten mee voor een kritische beschouwing.

IJlst
De 8-daagse Elfstedentocht met haar e-boat is heel goed verlopen. Eva arriveerde zondagmiddag 25 augustus 2019, na acht dagen toeren, weer in de verhuurhaven van haar watersportonderneming. Kort daarvoor had ze een stempel gehaald bij Stadsherberg ‘Het Wapen van IJlst’ van Evert en Jelle Schreur. Daar was het zondag vanwege het prachtige weer ontzettend druk, onder andere met sloepvaarders. Voor het horecabedrijf bevinden zich mooie aanlegsteigers.

Elektrisch: helemaal geen probleem
Eva, die sinds zondag 18 augustus onderweg is, heeft met haar e-sloep alle weersomstandigheden meegemaakt: van dikke regenbuien en stormachtige tegenwind (19 augustus op de route Galamadammen-Stavoren) tot een hittegolf. Met de ruwwaterbestendigheid van het sloepje bleek het helemaal goed te zitten.
Eva voer gemiddeld 7 km per uur. Bij een tempo van 6 km per uur kan ze 30 uur varen zonder bijladen. Bij continu 9 km per uur kan ze acht tot tien uur vooruit. “Ik had elke dag 6 tot 8 uur vaartijd over, dus over de energievoorziening hoefde ik me helemaal geen zorgen te maken. Iedere dag had ik ruimschoots de tijd om de highlights te bezoeken en te fotograferen en om af en toe aan te leggen bij een terras. Schitterend was het.”

Dubbel genieten
Door het compacte formaat van de boot kon ze exact het spoor van de Elfstedenschaatsers volgen. “De mooiste stukken vond ik de tocht door de Luts in Gaasterland, van Balk naar de Fluezen, en het traject van Franeker naar Oudebildtzijl, de Kleiroute. Ook heel mooi waren de verkenningen van de historische binnensteden, want mijn sloep kon onder alle pijpen (lage gemetselde vaste bruggen. Red.) door. In IJlst heb ik de sloep zelfs gekeerd in de gracht, tussen de overtuinen. Dat je nu op deze wijze in alle stilte, heel relaxt, en zonder de uitstoot van uitlaatgassen de mooiste plekjes van Friesland kunt bewonderen, is een zeer bijzondere ervaring. Door de gebruiksvriendelijkheid en de schoonheid van de e-sloep geniet je dubbelop.”

Elfstedenproof
Waar Eva overnachtte, was ook een 16 Ampère oplaadpunt. Onderweg viel het haar op dat alle gemeenten met openbare aanlegvoorzieningen, en ook particuliere jachthavens, rekening houden met de komst van e-sloepen. Al met al reden voor Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau van Fryslân, om boekers van een sloeparrangement de keuze te geven uit een dieselsloep of een Elfstedenproof Pura Vida 550. Bovendien gaat Friesland Holland sloeparrangementen aanbieden die gebaseerd zijn op electric only routes.

Meer info:
www.frieslandtravel.com/nl/varen/sloeparrangementen
www.hoora.nl (bouwer van de Pura Vida 550 e-sloep)
www.wapenvanijlst.nl (Stadsherberg in IJlst)
https://www.friesnieuws.nl/must-see-aan-elfstedenroute-de-mooiste-kroeg-en-kleinste-stokerij-van-friesland/ (over de maker van Trappenburg Limoncello)

Bootvakanties en andere vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Eva Meijer stuurt de Hoora Pura Vida 550 e-boat door IJlst.

Boot- en routetester Eva Meijer kreeg bij de laatste stempelpost, de stadsherberg in IJlst, van directeur Albert Hendriks van Friesland Holland een fles Trappenburg Limoncello, gemaakt bij distilleerderij en kroeg De Hollandse Kus van Hans Trappenburg en zijn partner Judith van Schaik in Pingjum.