Facebook blokkeert journalist Albert Hendriks

Facebook blokkeert journalist Albert Hendriks

Geen toegang meer tot accounts met reportages over Friesland

WOLVEGA (NL) – Albert Hendriks uit het Friese Wolvega, journalist en promotor van het toerisme in Friesland en omgeving, dagelijks actief op Facebook, heeft sinds dinsdagmorgen 29 november 2022 geen toegang meer tot het sociaal medium. Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft een blokkade opgeworpen op de route naar ruim 50 thematische accounts van Hendriks, zoals Elfstedenroute en Gouden Friese Wouden, en Messenger. Hendriks kan ook niet meer reageren op meldingen van vrienden.   

Facebook meldde 29 november te twijfelen aan de indentiteit van beheerder Albert Hendriks (69) en besloot zijn accounts uit te schakelen en vroeg vervolgens om een foto van een identiteitsbewijs. Hendriks heeft die direct opgestuurd en krijgt bij inloggen nu steeds dit bericht: “We zullen de ingediende documenten bekijken en daarna contact met je opnemen. Als we meer hulp nodig hebben met het bevestigen van je naam, nemen we contact met je op voor aanvullende documentatie.”

Friesland-reporter Albert Hendriks.

“Ik, fanatieke poster en vol lof over de informatiemogelijkheden van Facebook, heb nationaal en internationaal behoorlijk wat lezers, tot op de Fiji-eilanden. Die vragen nu via andere kanalen wat er met mij aan de hand is,” meldt Hendriks. “Ze kunnen wel denken dat ik dood ben. Ik berichtte praktisch elke dag over fietstochten in Noord-Nederland, maakte reportages over toeristische bedrijven en recreatieprojecten in Friesland, verhalen over nieuwe vrijetijdsproducten en bracht bijzondere personen in beeld, dit alles in combinatie met veel foto’s. Nu kan ik met mijn nieuws niet meer mijn lezers in het binnen- en buitenland bereiken. Ik hoop dat Facebook de toegang tot mijn accounts gauw weer herstelt. Feitelijk zijn het mijn reportages en niet van Facebook. Bovendien ben ik er wel nieuwsgierig naar wat Facebook met de identiteitsbewijzen uitspookt. Het bedrijf is niet gewoon benaderbaar, terwijl ik dat als accountbeheerder wel moet zijn. Bovendien moet Facebook, eigenaar van een website, toch ook zijn contactgegevens keurig vermelden, zou je zeggen. Niet dus. Met enige moeite heb ik nu een postadres van Meta Platforms Ireland Limited in Dublin ontdekt. Ik zal Zuckerberg een briefje sturen als de uitschakeling lang duurt.”

Lees meer Facebook blokkeert journalist Albert Hendriks