Friese boerenknecht werd akkerbouwer en winkelier op bodem van Zuiderzee

Friese boerenknecht werd akkerbouwer en winkelier op bodem van Zuiderzee

Super van de boer: Landwinkel Versluis in Emmeloord

EMMELOORD (NL) – Douwe Versluis (73), de vader van boer Mark Versluis (35), was in de zeventiger jaren naar alle waarschijnlijkheid de eerste die in de Noordoostpolder met een boerderijwinkel begon. Hij liep stage en was inwonend boerenknecht op het veehouderijbedrijf van Ab Hooijer in Oosterzee-Buren nabij Lemmer in het zuiden van Friesland. Voor Friese begrippen runde de Barnevelder boer, die in 1966 naar Friesland trok, een opmerkelijk gemengd bedrijf met koeien, kippen en kalveren. Dat was net wat voor Douwe Versluis.

Douwe Versluis was in 1971 waarschijnlijk de eerste boer in de Noordoostpolder die een heuse boerderijwinkel begon. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie www.frieslandhollandtravel.nl

In die tijd verkaste Douwe zijn vader Pieter Gilles van het staatslandbouwbedrijf aan de Polenweg bij Bant, waar hij bedrijfsleider was, naar een eigen akkerbouwbedrijf, Urkerweg 16 bij Emmeloord. Dat was een bedrijf met 26 hectare, later uitgebreid tot 46 hectare. Zoon en handelsman Douwe begon aan de Urkerweg met de verkoop van agrarische producten, rechtstreeks, dus zo vers en voordelig mogelijk, van producent naar consument. Hij, in de begintijd vooral te vinden op het bedrijf van Hooijer, werd bij de verkoop geassisteerd door zijn moeder Marianne.

Lees meer Friese boerenknecht werd akkerbouwer en winkelier op bodem van Zuiderzee