Faillissement dreigt voor motorbootverhuurder Centerpoint Charters in Heeg

Faillissement dreigt voor motorbootverhuurder Centerpoint Charters in Heeg

Tsjechisch reisbureau één van de vele gedupeerden

HEEG (NL) – Andermaal zijn er problemen bij Centerpoint Charters BV, eerder in Terherne in de haven van Van der Veen Jachtbemiddeling, nu aan De Draei in Heeg. Daar zetelt ook de jachtmakelaardij. De website van Centerpoint Charters staat al dagen op non actief en de telefoon wordt niet opgenomen. Er zouden vier medewerkers op de loonlijst staan.
Het jachtbemiddelingsbedrijf is sinds 6 jaar en 2 maanden in handen van Evert Jansen uit Roden. Hij kocht het toen uitstekend draaiende bedrijf van Jan van der Veen en zijn echtgenote in Terherne, dat een grote, deels overdekte jachthaven en kantoren omvatte. Bijna vijf jaar geleden kocht hij het toen eveneens florerende motorjacht- en sloepverhuurbedrijf Centerpoint Charters van Erik en Cathy Fennema uit Sneek. Maart 2020 verkaste Jansen, eerder actief als PvdA-gemeenteraadslid in de gemeente Noordenveld en voormalig eigenaar van Stadswerf en Jachtstalling JSG in Groningen, de hele handel vanwege betalingsproblemen van Terherne naar Heeg. Jansen hield zich ook bezig met de import en verkoop van elektrische boten uit Slovenië.

Dit soort lage motorboten heeft Centerpoint Charters. Ze zijn populair bij huurders met een kleine portemonnee. Daarenboven kunnen de boten zeer attractieve routes met lage vaste bruggen, zoals de Elfstedenroute, varen. Foto: Albert Hendriks, nieuwsdienst van www.frieslandhollandtravel.nl

Volgens Jansen heeft zijn huisbankier, ABN Amro, plots de kredietkraan dichtgedraaid en kan hij niets meer voor bijvoorbeeld de circa 150 huurders van een motorjacht doen. Hij zou de voornamelijk door Duitsers en Tsjechen gedane betalingen (aanbetalingen en restsommen) niet kunnen terugbetalen door toedoen van de bank. Ook zou hij hen niet de toegezegde boot kunnen verhuren, omdat hij vanaf begin volgende week niet meer over de 35 schepen tellende vloot kan beschikken. Een en ander blijkt uit mailberichten aan klanten van Centerpoint. De huurjachten hebben verschillende eigenaren, waaronder investeerders. Het merendeel van de jachten valt in de categorie low-budget, waarmee de Fennema’s in Sneek erg succesvol waren. Zij onderhielden de boten heel goed.

Slechte reputatie
Met name het bemiddelende reisbureau Dutch Masters s.r.o. van Daniël Hagen in Praag wordt vol getroffen. Voor een twintigtal benadeelde Tsjechen probeert hij een en ander te regelen met  andere Friese jachtverhuurders, zoals Zijda Yachting in Sneek en Wetterwille in Terherne, zodat hun vakantie niet in het water valt. Die ondernemingen hebben alle hulp toegezegd.
Naar het zich nu laat aanzien schieten de Tsjechen er een maandsalaris aan boothuur bij in: tussen de 1000 en 2000 euro, afhankelijk van de grootte van het jacht. Hagen is woest en heeft plannen om nog dit weekend naar Nederland te komen om te redden wat er te redden valt. Hij hoopt dat na de afkondiging van een eventueel faillissement de curator besluit het jachtverhuurbedrijf weer te openen ten gunste van de vele huurders en de in problemen verkerende onderneming en haar schuldeisers, omdat het juist nu heel goed gaat met de bootverhuur en de vraag naar kajuitjachten groot is tot in oktober. Zijn wensdenken is gebaseerd op vertrouwen in de bank van Jansen én de aan te stellen bewindvoerder dat die geen derden, en zeker niet mensen met een kleine portemonnee, het slachtoffer laten worden van de vreemde situatie rond de watersportbedrijven van Jansen in Heeg. “Als dit niet goed afgehandeld wordt, dan lijdt de Friese watersportbranche grote reputatieschade en zal niemand meer in de toekomst bereid zijn grote aanbetalingen te doen.”

Meer info
www.friesnieuws.nl/jachtbemiddeling-van-der-veen-en-centerpoint-charters-verhuizen-van-terherne-naar-heeg/
www.holandskonalodi.cz (onderneming van Friesland-promotor Daniël Hagen in Praag)
www.centerpoint.nl
www.friesnieuws.nl/eindeloos-varen-met-elektrische-tendersloep-met-uniek-hefdak-met-zonnepanelen/

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/