Het niet publiceren van einde lidmaatschap HISWA en Vakantievaren.nl zet huurders Centerpoint Charters op verkeerde been

Het niet publiceren van einde lidmaatschap HISWA en Vakantievaren.nl zet huurders Centerpoint Charters op verkeerde been

Google: ”Centerpoint Charters is een betrouwbare HISWA-bootverhuurder”

HEEG (NL) – Terwijl advocaat Gerald de Jong van het omvallende Centerpoint Charters in Heeg in de Leeuwarder Courant van 19 augustus 2022 financier ABN Amro de zwartepiet toespeelt, wat bootverhuurder Evert Jansen zelf ook doet, gaan de huurboten de verkoop in en blijven zo’n 150 huurders met lege handen achter. De vakantievierders, Nederlanders, Duitsers en Tsjechen, kunnen fluiten naar hun vakantie en (aan)betalingen. Ze zijn mogelijk alle op het verkeerde been gezet door het lidmaatschap van Centerpoint Charters van HISWA-RECRON en de daarmee verwante website Vakantievaren.nl. Op een intro op de site stond “Centerpoint Charters is een betrouwbare HISWA-bootverhuurder en staat garant voor kwaliteit.”

Populair bij huurders met een kleine portemonnee, de praktische en handige Boekanier van Centerpoint Charters, ideaal voor de Elfstederoute (www.elfstedenroute.nl) en andere vaarroutes met lage vaste bruggen in Friesland. Foto’s: Albert Hendriks, nieuwsdienst van www.frieslandhollandtravel.nl

Naar nu blijkt uit een bericht van 19 augustus 2022 van HISWA-RECRON directeur Geert Dijks aan Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks is Centerpoint Charters sinds 1 januari 2022 geen lid meer van de brancheorganisatie HISWA-RECRON en de daarbijhorende website Vakantievaren.nl. Zodoende zijn de huurvoorwaarden, die de consument enige bescherming bieden bij conflicten, ook niet meer van toepassing, evenmin andere garanties. Wat die garanties precies inhouden is vaag. In ieder geval hebben ze niet de waarde van die van de SGR, het reisgarantiefonds van Nederlandse reisorganisaties en reisbureaus die voortdurend gecheckt worden op betrouwbaarheid en financiële stabiliteit.

Het opzeggen van het lidmaatschap van HISWA-RECRON en Vakantievaren.nl is door de belangenorganisatie niet naar buiten gecommuniceerd, waardoor het tot heden kan gebeuren dat de Friese motorjacht- en sloepverhuurder wordt geafficheerd als “betrouwbare HISWA-bootverhuurder”.
Als er geen tegenbericht volgt, blijft de oude status bovendrijven in de Google-geschiedenis. Het is zeer waarschijnlijk dat ook de directie van Centerpoint Charters niet aan de huurders heeft gemeld dat de huurvoorwaarden van HISWA-RECRON en Vakantievaren.nl voor boekingen na 31 december 2021 niet meer geldig zijn. Mogelijk zijn de logo’s van de brancheorganisate gewoon op de site blijven staan.”
Dijks, die uiteraard niet blij is met het goede ‘geheugen” van Google, over de berichtgeving naar huurders en potentiële huurders: “De boekers die in 2021 betaald hebben kunnen wij niet bereiken. Het is aan de ondernemer om op dat moment door te geven aan de klanten dat het bedrijf geen lid meer is, de HISWA-voorwaarden en garanties niet meer gelden.”

Woeste tourperator
De Tsjechische touroperator en zeer actieve promotor van het motorbootvaren in Friesland (meerdere keren op de nationale televisiezender van Tsjechië), Daniël Hagen, directeur-eigenaar van Dutch Masters s.r.o. in Praag, is ontzettend kwaad op HISWA-RECRON. Hij zegt enkele dagen geleden de HISWA-RECRON manager Jan Ybema om opheldering te hebben gevraagd over het lidmaatschap van Centerpoint van HISWA-RECRON en Vakantievaren.nl én de vermeende betrouwbaarheid, maar heeft tot heden van hem geen antwoord gekregen. Hij wilde van hem weten of het lidmaatschap is opgezegd door HISWA-RECRON, en zo ja, wanneer. De manager zei hem dat hij het druk had met andere dingen en geen tijd voor de Tsjech had, terwijl Hagen nota bene duizenden boothuurders en andere toeristen vanuit Tsjechië naar Friesland heeft gelokt — en nog lokt — met zijn televisieuitzendingen en andere mediauitingen.
Hagen: “Zou het bekendgemaakt zijn dat Centerpoint Charters sinds 1 januari 2022 geen lid meer is van HISWA-RECRON en Vakantievaren.nl, dan zou dat voor veel potentiële boekers een waarschuwing zijn, zeker wat de vermelde betrouwbaarheid betreft.”

Hagen hoopt dat na de afkondiging van het aangekondigde faillissement de curator besluit het jachtverhuurbedrijf weer te openen ten gunste van de vele huurders en de in problemen verkerende onderneming en haar schuldeisers, omdat het juist nu heel goed gaat met de bootverhuur en de vraag naar kajuitjachten groot is tot ver in oktober. Zijn wensdenken is gebaseerd op vertrouwen in de bank van Jansen én de aan te stellen bewindvoerder dat die geen derden, en zeker niet mensen met een kleine portemonnee, het slachtoffer laten worden van de vreemde situatie rond de watersportbedrijven van Jansen in Heeg. “Als dit niet goed afgehandeld wordt, dan lijdt de Friese watersportbranche grote reputatieschade en zal niemand meer in de toekomst bereid zijn grote aanbetalingen te doen.” Hij vindt daarom de niet pro-actieve houding van HISWA-RECRON “zeer kwalijk en dom”.

Schuld
De ABN Amro bank krijgt van advocaat De Jonge en zijn cliënt Jansen de schuld van de problemen bij Centerpoit Charters, maar volgens ingewijden is dat niet terecht. Bovendien is de geldnood bij het bedrijf niet nieuw. Er zou eerder sprake zijn van ernstig mismanagement.
Er zijn al gedupeerde huurders in Heeg gesignaleerd die hun gedeeltelijke of gehele betalingen van de huursom opeisen. Zelfs de buren van Centerpoint aan de Draei kregen al bezoek. Er wordt ook gemeld dat huurjachten en sloepen uit de vloot van Centerpoint zijn gezien bij jachtmakelaar Heeresloot in Haskerdijken bij Heerenveen. Een vijftal boten uit de huurvloot staat inderdaad op de website https://www.heeresloot.nl/aanbod/, zoals een Topline Irnsor en Freeman polyester kruisers. Enkele eigenaren van motorjachten, die bij de Hegemer onderneming in de verhuur zaten, hebben hun schepen laten ophalen voor verhuur via andere charterbedrijven. Volgens De Jonge in de Leeuwarder Courant worden de overige boten door de bank geveild. Ze zouden nog aardig wat opbrengen, maar kenners betwijfelen dat ten zeerste. Volgens hem zouden de schulden van Centerpoint niet groot zijn, maar hij heeft het niet over de tientallen huurders die hun huurboot niet krijgen en ook de gedane betalingen tussen de 1000 en 2.000 euro niet terugkrijgen. Hij geeft wederom de schuld aan ABN Amro die de kredietkraan vorige week dichtdraaide, reden waarom Jansen zelf het dinsdag uit te spreken faillissement bij de Leeuwarder arrondissementsrechtbank aanvroeg: “Bij de bank liggen ze niet wakker van vakantieleed….”

Hulp
Ondertussen probeert Daniël Hagen vanuit Praag voor een twintigtal benadeelde Tsjechen een jacht te huren bij andere Friese jachtverhuurders, zoals Zijda Yachting in Sneek, Ottenhome in Heeg, Aquanaut in Sneek en Wetterwille in Terherne, zodat hun vakantie niet in het water valt. Die ondernemingen hebben alle hulp toegezegd. Voor velen heeft hij nu bij hen een boot kunnen regelen, al wordt de financiële pijn van de huurders daar niet veel lichter van.

Geschiedenis
Centerpoint Charters BV zetelde eerder in Terherne in de haven van Van der Veen Jachtbemiddeling en is sinds maart 2020 aan De Draei in Heeg gevestigd. Daar zit ook de jachtmakelaardij.
Het jachtbemiddelingsbedrijf is sinds 6 jaar en 2 maanden in handen van Evert Jansen uit Roden. Hij kocht het toen uitstekend draaiende bedrijf van Jan van der Veen en zijn echtgenote in Terherne, dat een grote, deels overdekte jachthaven en kantoren omvatte. Bijna vijf jaar geleden kocht hij het toen eveneens florerende motorjacht- en sloepverhuurbedrijf Centerpoint Charters van Erik en Cathy Fennema uit Sneek. In de winter van 2020 verkaste Jansen, eerder actief als PvdA-gemeenteraadslid in de gemeente Noordenveld en voormalig eigenaar van Stadswerf en Jachtstalling JSG in Groningen, de hele handel om finaciële redenen van Terherne naar Heeg. Jansen hield zich ook bezig met de import en verkoop van elektrische boten uit Slovenië. De huurjachten van Centerpoint Charters hebben verschillende eigenaren, waaronder investeerders. Het merendeel van de jachten valt in de categorie low-budget, waarmee de Fennema’s in Sneek erg succesvol waren. Zij onderhielden de boten heel goed.

Meer info:
www.friesnieuws.nl/faillissement-dreigt-voor-motorbootverhuurder-centerpoint-charters-in-heeg/
www.friesnieuws.nl/jachtbemiddeling-van-der-veen-en-centerpoint-charters-verhuizen-van-terherne-naar-heeg/
www.holandskonalodi.cz (onderneming van Friesland-promotor Daniël Hagen in Praag)
www.centerpoint.nl
www.friesnieuws.nl/eindeloos-varen-met-elektrische-tendersloep-met-uniek-hefdak-met-zonnepanelen/
www.vakantievaren.nl

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/