Fameus Fries hotel is hét Elfstedenhotel, ook voor Maarten van der Weijden

Fameus Fries hotel is hét Elfstedenhotel, ook voor Maarten van der Weijden

Elfstedenhotels (4)

Fameus Oranje hotel is hét Elfstedenhotel, ook voor
Maarten van der Weijden

LEEUWARDEN (NL) – Het Oranje Hotel tegenover het NS station in Leeuwarden viert dit jaar zijn 140-jarig bestaan. Dat is aan de buitenkant niet direct te zien, maar wel binnen, want daar glundert general manager Sjoukje Witkop (46). De 78 kamers werden opgewaardeerd en wie dit jaar op vrijdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur de brasserie betreedt, treft er live muziek aan.

Het Oranje Hotel, een van de beroemdste hotels van Friesland, werd in 1879 als logement, stalling en wagenhuis opgericht door ene Cornelis van Wely. Het horecabedrijf met restaurant, brasserie, 78 kamers, vijf zalen en een parkeergarage, ligt tegenover het NS-station en aan het vernieuwde Stationsplein met de mistfontein ‘Love’ van Jaume Plensa.

Er is een Oranje Hotel Courant verschenen over de geschiedenis van het hotel, waar 14 januari 1909 de ‘Vereniging De Friesche Elfsteden’ opgericht werd. Tijdens de laatste Elfstedentochten op de schaats was het Oranje Hotel steevast het perscentrum. Ook voor Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden is het Oranje Hotel de uitvalsbasis voor zijn expedities om geld in te zamelen voor onderzoeken naar kanker. Vijf miljoen euro harkte zijn Maarten van der Weijden Foundation binnen. 21 juni 2019 gaat Van der Weijdens tweede tocht van start. Hij hoopt dan wel de hele Elfsteden schaatsroute, 200 km, zwemmend af te leggen. 20 augustus vorig jaar moest hij na 163 km, nabij Burdaard, stoppen vanwege de verstoorde zoutbalans in zijn lichaam.

Lees meer Fameus Fries hotel is hét Elfstedenhotel, ook voor Maarten van der Weijden