Fameus Fries hotel is hét Elfstedenhotel, ook voor Maarten van der Weijden

Fameus Fries hotel is hét Elfstedenhotel, ook voor Maarten van der Weijden

Elfstedenhotels (4)

Fameus Oranje hotel is hét Elfstedenhotel, ook voor
Maarten van der Weijden

LEEUWARDEN (NL) – Het Oranje Hotel tegenover het NS station in Leeuwarden viert dit jaar zijn 140-jarig bestaan. Dat is aan de buitenkant niet direct te zien, maar wel binnen, want daar glundert general manager Sjoukje Witkop (46). De 78 kamers werden opgewaardeerd en wie dit jaar op vrijdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur de brasserie betreedt, treft er live muziek aan.

Het Oranje Hotel, een van de beroemdste hotels van Friesland, werd in 1879 als logement, stalling en wagenhuis opgericht door ene Cornelis van Wely. Het horecabedrijf met restaurant, brasserie, 78 kamers, vijf zalen en een parkeergarage, ligt tegenover het NS-station en aan het vernieuwde Stationsplein met de mistfontein ‘Love’ van Jaume Plensa.

Er is een Oranje Hotel Courant verschenen over de geschiedenis van het hotel, waar 14 januari 1909 de ‘Vereniging De Friesche Elfsteden’ opgericht werd. Tijdens de laatste Elfstedentochten op de schaats was het Oranje Hotel steevast het perscentrum. Ook voor Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden is het Oranje Hotel de uitvalsbasis voor zijn expedities om geld in te zamelen voor onderzoeken naar kanker. Vijf miljoen euro harkte zijn Maarten van der Weijden Foundation binnen. 21 juni 2019 gaat Van der Weijdens tweede tocht van start. Hij hoopt dan wel de hele Elfsteden schaatsroute, 200 km, zwemmend af te leggen. 20 augustus vorig jaar moest hij na 163 km, nabij Burdaard, stoppen vanwege de verstoorde zoutbalans in zijn lichaam.

Van herberg naar hotelketen
Mevrouw Witkop werd september 2017 aangesteld als leidinggevend hotelier door Léon Dijkstra, de algemeen directeur van de #Eden hotelgroep. Zij en haar superieur hebben meer dan twintig jaar ervaring in de hotelbusiness. Léon Dijkstra is de zoon van hotelontwikkelaar Sjoerd Dijkstra en de kleinzoon van Doede Dijkstra die in 1947 herberg Het Wapen van Barradeel in Tzummarum ten noorden van Franeker kocht. In 1955 deed Doede de kroeg in het Friese Waddenland van de hand om in de stad Groningen een hotel te openen. Door het vroegtijdig overlijden van zijn vader stapte zoon Sjoerd in het Groninger hotelbedrijf, dat later door hem werd verkocht. Sjoerd, die eigenlijk helemaal niet in de horeca wilde, opende in Zwolle Hotel Dijkstra. Hij kreeg de smaak van het ontwikkelen van hotelvastgoed te pakken. In 1977 verwierf hij het Eden Hotel aan de Amstel: de Eden Hotel Group was geboren. Door aansluiting bij Hampshire Hotels verdween de merknaam Eden achter de rododendrons, maar niet erg lang. Na heroriëntatie koos Sjoerd februari 2018 voor een eigen formatie van inmiddels dertien stadshotels, weer met het brandmerk Eden. Het Leeuwarder Oranje Hotel is één van de keten. Sjoerds zoon Léon, geboren in Hotel Dijkstra in Zwolle, staat nu aan het roer van de serie gastvrijheidsondernemingen die alle een uniek eigen karakter en management hebben. Het ene Eden hotel lijkt dus niet sprekend op het andere, maar alle hotels verbinden de eigen identiteit met de gemeenschappelijke hoge kwaliteit, aldus de big boss.

13 hotels
De Eden hotelgroep bestaat uit het American Hotel Amsterdam, The Lancaster Hotel Amsterdam, Eden Hotel Amsterdam, The Manor Amsterdam, City Hotel Hengelo, Crown Hotel Eindhoven, Holiday Inn Eindhoven, Babylon Hotel Den Haag, Designhotel Maastricht, City Hotel Groningen, Oranje Hotel Leeuwarden en het Savoy Hotel Rotterdam. Het Theatre District Hotel in Amsterdam heropent deze maand, mei 2019, haar deuren, compleet gerenoveerd en met een nieuwe naam: The ED Amsterdam.

Meer info:
www.oranjehotelleeuwarden.com
www.edenhotels.nl
www.elfstedenroute.nl
www.11stedenzwemtocht.nl  (Maarten van der Weijden Foundation)

Nieuwe website Elfstedenroute:
www.elfstedenroute.nl

All-in full-service Elfsteden-vakanties van het bureau voor toerisme:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Fries bureau voor toerisme:
www.frieslandholland.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Het Oranje Hotel, een van de beroemdste hotels van Friesland, werd in 1879 als logement, stalling en wagenhuis opgericht door ene Cornelis van Wely. Het horecabedrijf met restaurant, brasserie, 78 kamers, vijf zalen en een parkeergarage, ligt tegenover het NS-station en aan het vernieuwde Stationsplein met de mistfontein ‘Love’ van Jaume Plensa.

Sjoukje Witkop uit Drachten is de general manager van het Eden Oranje Hotel in Leeuwarden.

Een van de gerenoveerde kamers van het Oranje Hotel.