Vette discriminatie buitenlanders in gebouw Provincie Friesland: alleen voor Nederlanders is informatie gratis

Vette discriminatie buitenlanders in gebouw Provincie Friesland: alleen voor Nederlanders is informatie gratis

In met EU-subsidie gebouwd Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND (NL) – Het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand is gratis toegankelijk voor iedereen, welke nationaliteit ook. Dat staat echter — wellicht bewust — niet duidelijk op de website van de met veel Europees geld tot stand gekomen attractie op de dam. Steeds wordt geprobeerd buitenlanders €4,50 per persoon afhandig te maken.

Het 22 maart 2018 geopende Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand.

Na weer een aanvaring tussen een groep buitenlanders, waarvan de receptie voor de toegang €4,50 per persoon wenste, heeft het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, de directie gisteren (16 mei 2019) gevraagd om snel heel duidelijk op de website te vermelden dat de entree gratis is en dat alleen de buitenlandstalige audiotour €4,50 per persoon kost.
Volgens directeur Albert Hendriks van Friesland Holland kan het zo gebeuren dat uit het buitenland afkomstige bezoekers ten onrechte €4,50 de man betalen, terwijl zij alleen maar willen genieten van de plaatjes binnen en van het uitzicht op het dakterras.

Klachten
Friesland Holland communiceert internationaal naar touroperators en andere reisorganisatoren dat de entree van het Afsluitdijk Wadden Center gratis is, en dat is ook zo, maar krijgt klachten dat de receptie hen “dwingt” de audiotour van €4,50 af te nemen. Er zou niet bij gezegd worden dat je zonder audiotour toch gratis naar binnen mag.
“Wij hebben kosten gemaakt voor de audiotour in vreemde talen en dat is de reden dat we proberen bezoekers uit het buitenland over te halen de audiotour af te nemen. Anders begrijpen ze de tentoonstelling niet optimaal,” verklaart een woordvoerder van de directeuren Bert Kranendonk en Theo op de Hoek. Zij geeft toe dat de website weinig helder is wat de toegangstarieven betreft en belooft dat op korte termijn aan te passen.
Hendriks: “Friesland Holland heeft als vermarkter van vakantiebestemming Fryslân last van de vage, voor buitenlanders gastonvriendelijke en eigenlijk discriminerende tariefstelling. Nederlanders kunnen ongehinderd de kassa voorbij, maar tegenover buitenlanders wordt, zo bleek gisteren weer, gesuggeerd dat de entree €4,50 bedraagt. Een vorm van aftroggelen vind ik dat. En dat nota bene in een gebouw van de Provinsje Fryslân dat er zonder dikke subsidie van de Europese Unie nooit was gekomen.”

Alsnog gratis naar binnen
16 mei 2019 wilde schipper Kees van der Zweep van de klipper Abt fan Starum (FrieseVloot, Stavoren) met een groep Duitsers naar binnen. Van de buren aan de oostzijde van ons land werd €4,50 entree per persoon gevraagd. De kapitein en de matroos, beiden met een Nederlandse nationaliteit, mochten gratis naar binnen. Van der Zweep, die al eens eerder Fries Nieuws-berichten had gelezen dat de entree van het beleefcentrum voor iedere nationaliteit absoluut gratis is, attendeerde de receptie op de publicaties. Ook bracht hij de receptie met Hendriks in contact voor tekst en uitleg, omdat de dames bleven hameren op de €4,50 per persoon. Na enige touwtrekkerij mocht de Duitse groep alsnog gratis naar binnen, maar zonder de audiotour 2Discover van €4,50. Nederlandstaligen hebben die niet nodig, want de bordjes bij de attributen zijn allemaal in het Nederlands. “Die hadden ook in het Duits, Engels en Frans gekund. Dit is toch pure discriminatie. De Duitsers en bewoners van andere lidstaten van de EU hebben via hun fiscus meebetaald aan het bezoekerscentrum en niet zo’n beetje ook.”

Ook betalen voor film
Het vervelende is dat de hoge bijdrage voor de audiotour wel op de site www.afsluitdijkwaddencenter.nl staat, maar niet op een plek waar je het zou verwachten: bij ‘toegangsprijzen’, zoals bijvoorbeeld het Wouda stoomgemaal in Lemmer: www.woudagemaal.nl/bezoekerscentrum/bezoeken.
In het Afsluitdijk Wadden Center moet iedereen €4,50 betalen voor de film Aquavista, een rondvlucht over de dijk en de omgeving, ook Nederlanders. De totale vermaakkosten komen voor een buitenlander dan op €9,-.

Meer info:
www.afsluitdijkwaddencenter.nl
www.deafsluitdijk.nl/projecten/afsluitdijk-wadden-center/veelgestelde-vragen/
www.frieslandholland.nl
www.friesevloot.nl

All-in full-service Friesland-vakanties van het bureau voor toerisme:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Fries bureau voor toerisme:
www.frieslandholland.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Impressie van het Afsluitdijk Wadden Center.