Fietsen in het Drents-Friese ‘regenwoud’: elke kilometer een verrassing

Fietsen in het Drents-Friese ‘regenwoud’: elke kilometer een verrassing

Nationaal Park op grens van Friesland en Drenthe is uniek elk-weer-park

DOLDERSUM (NL) – Na de Veluwe is Nationaal Park Drents-Friese Wold met 6.000 hectare het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Wie daar door de “wildernis” fietst maakt er kennis met kronkelige beken, zandverstuivingen, schemerige sparrenbossen en grote heidevlaktes. Meestal kom je ook een herder met zijn schapen tegen of zie je Sayaguesa-runderen uit Spanje. Ben je in de omgeving van Appelscha, op de grote zandverstuiving het Aekingerzand, zie je Salers, Franse runderen, grazen en op het Doldersummerveld Limousins, ook uit Frankrijk. Schotse Hooglanders tref je in de bossen en op de kraaiheide van Landgoed Berkenheuvel bij Diever aan. 

Fietsen in het “oerwoud” in de omgeving van Diever. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

De redactie van Fries Nieuws heeft voor liefhebbers van recreatief fietsen een zeer gevarieerde route uitgestippeld, een tochtje van 30 km, die begint bij het centraal gelegen informatiecentrum Huenderhoeve, Huenderweg 1 in Doldersum. De route is ook goed te doen als het regent, want je hebt voor de helft van de rit een groen dak boven je hoofd. En met goede outdoorkleding hoef je helemaal niet in te zitten over een nat pak en kou.

De route
Fietstocht van 30 km in Nationaal Park Drents-Friese Wold, uitgestippeld op de regenachtige zondagmiddag 1 november 2020: Doldersum (informatiecentrum Huenderhoeve) – via knooppunt 59 naar Diever – via de knooppunten 69 en 67 naar Wateren (knooppunt 68) – langs zuidrand van het Doldersummerveld naar knoopunt 59 – van knooppunt 59 naar knooppunt 14 in Doldersum en vandaar dwars door het Doldersummerveld voor een rondje om de noordelijke helft om via de middenweg (Huenderweg) weer bij de Huenderhoeve uit te komen. Wie van variatie houdt is deze route een aanrader!

Meer info:
www.drentslandschap.nl/objecten/informatiecentrum-huenderhoeve
www.drentslandschap.nl/natuurgebied/doldersummerveld
www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl
www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/drents-friese-wold
www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-drents-friese-wold

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân,  biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Startpunt Huenderhoeve, Huenderweg 1 in Doldersum, vlakbij de grens van Friesland met Drenthe. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Dankzij het fietsknooppuntennetwerk verdwaal je nooit en kun je steeds een ommetje naar een bezienswaardigheid maken, als je dat wilt. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

De variatie in landschap en natuur is groot in het Drentse-Friese Wold. De foto’s werden onder regenachtige omstandigheden gemaakt. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Diever. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Ideaal voor een expeditie in het Drents-Friese Wold: een e-bike met bredere banden, zoals deze Giant Daily Tour E+ 1 BD (Belt Drive = riemaandrijving) van Rent a Topbike, het fietsverhuurbedrijf van de fietsvakantiespecialist Friesland Holland Travel Service. Dan kun je ook zandpaden en de minder lastige trajecten van mountainbikeroutes berijden, bijvoorbeeld op het Aekingerzand bij Appelscha. Foto’s: Albert Hendriks, Fries Nieuws.