Fietsvakantie! Elf steden plus elf meren!

Fietsvakantie! Elf steden plus elf meren!

Publicatiedatum: 3 juni 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Friesland Holland ontwikkelde nieuwe, voordelige top-fietsvakantie:

Elf steden plus elf meren

7-Daagse kennismaking met de Elfsteden én de natuurgebieden van Friesland

 

Stadhuis Bolsward

Stadhuis van Bolsward

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland heeft een fietsvakantie ontwikkeld waarin de Friese Elf Steden én het hart van Friesland, het lage midden, centraal staan. Men doet alle elf historische stadjes aan, maar bezoekt ook de gezellige watersportgebieden, Nationaal Park De Alde Feanen en schitterende cultuur- en natuurhistorische musea. Een weekje Fryslân met alles erop en eraan, ook koffervervoer, is niet duur: € 495,- per persoon bij half pension en € 395,- per persoon bij logies en ontbijt (Prijzen 2010). Hierbij wordt uitgegaan van bezetting van een hotelkamer door twee personen.

Productontwikkelaar Albert Hendriks van Friesland Holland: “Het zevendaagse Elf steden plus Elf meren-fietsarrangement laat de toerist dubbel en dwars genieten van Friesland. Men maakt én kennis met de elf zeer bezienswaardige stadjes én delen van de provincie die niet aan de Elfstedenroute liggen. Dan hebben we het over typisch Friese waterdorpen als Warten, Grou, Akkrum, Terherne, Heeg, Woudsend en elf Friese meren.”

Het gaat om de meren Sneekermeer, Langweerder Wielen, Tjeukemeer, Groote Brekken, Slotermeer, Heegermeer, Fluessen, Morra, IJsselmeer, Pikmeer en Goïngarijpster Poelen. Men verblijft drie nachten in een hotel in Sneek en drie nachten in een hotel in Leeuwarden, beide van het driesterrenniveau. Vanuit Sneek verkent men door middel van lusvormige routes de zuidelijke helft van de provincie en vanuit Leeuwarden doet men de noordelijke helft. Per dag leggen fietsers afstanden van ongeveer 55 km af. Er zitten twee lange lussen bij van 75 km.

Sint Piter, Grou

Sint Piter, Grou

Het boeiende lage midden
“Dag 4, als men van het Sneeker hotel naar het logeeradres in Leeuwarden fietst, en dag 7, wanneer men weer van Leeuwarden naar Sneek fietst, geniet men van het lage midden van de provincie,” licht Hendriks toe. “Dat vlakke weidegebied is de na het jaar 1000 door monniken in stukjes drooggelegde Middelzee met terpdorpen. Deze dorpen op een heuveltje stammen uit de periode dat de lage kronkelende dijkjes niet in staat waren hoog water tegen te houden. Men ziet dan ook dat veel Friese dorpen eigenlijk eilandjes in het land zijn, land dat in de vroege Middeleeuwen een ondiepe zee vormde. Wie Grou bezoekt, dat vlak bij de eeuwenoude veenwinning en nu Nationaal Park De Alde Feanen ligt, kan zien dat dit fameuze waterdorp uit vele eilandjes rondom een hoofdeiland, de oude kern, bestaat.”

Het terras van Hotel Princenhof, Earnewâld

Het terras van Hotel Princenhof, Earnewâld

Aanraders
Er zijn tal van eigenaardigheden die iemand niet ziet als hij of zij alleen de Elfstedenroute fietst, zegt Hendriks. Voor wie geïnteresseerd is in de ontstaansgeschiedenis van Friesland en in de rijke landbouw-, visserij- en handelscultuur zijn volgens hem het bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum (www.gaasterlandtouristinformation.nl) en het informatiecentrum over de Friese kasteeltjes (www.statenstinzen.nl) in de kerk van Bears en de musea in Warten en Earnewâld (www.hollandattractions.nl en www.grouholland.nl) aanraders.

Onbezorgd genieten
Friesland Holland Tourist Information and Travel Service vervoert de koffers als de gasten van Sneek naar Leeuwarden fietsen, en terug, en verleent alle fietsdagen pech-onderweg-service. De auto blijft gedurende de vakantie bij het hotel in Sneek staan. Komt men met de trein naar Sneek, dan regelt de reisorganisatie een leuk hotel vlak bij het station. De zeer luxe huurfietsen (van Rent a Topbike) staan op de dag van aankomst klaar bij het hotel.

Scheepswerf Warten

De scheepswerf van Warten

Elektrische fietsen
Mocht men afstanden van 75 km een punt vinden, dan raadt Friesland Holland aan haar nieuwe elektrische fietsen te huren. Hendriks: “De onzichtbare elektromotor assisteert op momenten dat men het wenst. Afhankelijk van de stand van trapondersteuning kan men met onze sportieve e-bikes met gemak afstanden van 50 tot 75 km overbruggen. Verbruikt men veel energie, bijvoorbeeld bij tegenwind, dan kan men de fiets onderweg, bijvoorbeeld tijdens een lunchpauze, voor de zekerheid even aan de meegeleverde lader zetten. Zo komt men niet zonder stroom te zitten op een moment dat men het juist nodig heeft.”

Slideshows Friese Elfsteden
Leeuwarden Sneek IJlst
Sloten Elfsteden Route Stavoren
Hindeloopen Workum Bolsward
Harlingen Franeker Dokkum

 

Prijzen 2010

Prijs 7-daags fietsarrangement op basis van logies/ontbijt:
€ 395 ,- per persoon (bij 2 personen op een kamer)

Prijs 7-daags fietsarrangement op basis van halfpension:
€ 495,- per persoon
(bij 2 personen op een kamer)

Boeken van dit arrangement: klik hier

inclusief:
• 7 dagen, 6 nachten (3 hotelovernachtingen in Sneek en 3 hotelovernachtingen in Leeuwarden)
• met bagageservice
• De keuze uit logies/ontbijt of halfpension
• Oorkonde
• Presentje bij einde fietstocht
• Pech onderweg service.
(andere of vervangende huurfiets of vervoer van eigen fiets naar de fietsenmaker in de buurt van het reisdoel);
• Toeristenbelasting
• Route-informatiemap (ontvangt u na boeking en betaling);

Gratis Wieger Ketellapper lunchbox bij Friesland Holland arrangement.
(zolang de voorraad strekt en één per kamer of appartement)

i.v.m. bagagetransport alleen mogelijk aankomst op zondag en maandag

Exclusief:
• Reis- en annuleringsverzekering
• Lunches, drankjes

Toeslagen:
1 persoonskamer: +30%

*3e persoon op de kamer eventueel mogelijk, 3e persoon 10% korting.