Fokje van der Meer begint morgen aan Elfstedentocht op de fiets

Publicatiedatum: 15 December 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Weer of geen weer:

De sfeer van weleer in Dokkum, de meest noordelijke Friese Elfstedenstad. Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst
De sfeer van weleer in Dokkum, de meest noordelijke Friese Elfstedenstad. Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst

LEEUWARDEN (NL) – Donderdagmorgen 16 december 2010 om half negen begint de 54-jarige Fokje van der Meer uit het Friese Tytsjerk aan de eerste Elfstedentocht op de fiets in de winter. Ze stapt bij het Eurohotel, Europaplein 20 in Leeuwarden, op haar hybride tweewieler. Dat is vlakbij WTC Expo, de officiële startlocatie van de officiële Elfstedentocht op de schaats die 4 januari 1997 voor het laatst werd verreden.

De laborante hartcatheterisatie bij Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) mag vier dagen over de 254 km lange fietsroute doen. De eerste etappe is van het Europhotel in Leeuwarden via Sneek en IJlst naar hotel De Oorsprong, een voormalige stoeterij in de bossen van Sint Nicolaasga. Vandaar fietst ze vrijdag (17 december 2010) naar het kleinste, best bewaard gebleven stadje ter wereld, Sloten en Stavoren aan het IJsselmeer. Ze overnacht in hotel Galamadammen in Koudum, aan de Elfsteden schaatsroute, met uitzicht op de meren Morra en Fluezen. Zaterdag (18 december 2010) heeft ze Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker voor de boeg. In de sterrenstad, bekend van het wereldberoemde planetarium van Eise Eisinga, verblijft ze in de historische Stadsherberg. De laatste dag, zondag 19 december, moet ze de grootste afstand afleggen, namelijk ruim 80 km. De rit door “de hel van het Noorden” voert naar Dokkum en vandaar naar de finish aan de Bonkevaart ten oosten van Leeuwarden.

Sportieve moeder
Mevrouw van der Meer, getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, heeft zich opgegeven bij het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, om de fietstocht uit te proberen onder winterse omstandigheden, dit na een radiouitzending van Omrop Fryslân. Wat haar te wachten staat weet ze niet. Het weer dat voor de komende dagen voorspeld wordt is wisselvallig: vorst, sneeuw, zon en regen.
“Ik ben een geoefende fietser want ik fiets elke dag van mijn huis in Tytsjerk naar mijn werk in Leeuwarden, een afstand van 10 km, en ga wekelijks naar de sportschool. Ik heb onlangs het Friese Woudenpad, een langeafstandwandelpad tussen Lauwersoog en Steenwijk, gelopen en heb in drie maanden van Breda naar Santiago de Compostela in Spanje gewandeld. Ook fiets ik geregeld lange fietsroutes. De Elfstedentocht heb ik 30 jaar geleden eens in één dag gereden, maar heb geen idee hoe het is om de route onder winterse omstandigheden af te leggen. Ik heb er veel zin in.”

Dit krijg je ook te zien als je in de winter de Elfstedenroute fietst: tienduizenden ganzen langs de Friese IJsselmeerkust. Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst

’t Kan verkeren in Elfsteden- en vestingstad Sloten, ’s werelds kleinste en best bewaard gebleven stad. Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst

Dit krijg je ook te zien als je in de winter de Elfstedenroute fietst: tienduizenden ganzen langs de Friese IJsselmeerkust. Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst
’t Kan verkeren in Elfsteden- en vestingstad Sloten, ’s werelds kleinste en best bewaard gebleven stad. Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst

Winsportvakantie
Als de Elfstedenroute in de winter goed te doen is voor een geoefende recreatiefietser wil het bureau voor toerisme jaarlijks, tussen Kerst en Nieuwjaar, te beginnen in 2011, een toeristische Elfstedentocht organiseren.
“Een wintersportvakantie dus. De kans dat er een Elfstedentocht op de schaats komt, wordt door klimatologische ontwikkelingen met het jaar kleiner,” zegt Albert Hendriks, directeur van het Friese toeristenbureau.

De deelnemers aan de Elfstedentocht in december fietsen gedurende vier volle dagen van hotel naar hotel. De hele route is goed bewegwijzerd door de provincie Fryslân. Het bureau voor toerisme verschaft Elfstedenroutekaarten, regelt de overnachtingen met ontbijt, de lunchpakketten en het avondeten, vervoert de koffers en verleent pech-onderweg-service.

Hendriks: “Het is geen race met de blik op oneindig, maar een belevingstocht. Tijdens de fietstocht van 254 km heeft men iedere dag de tijd te genieten van de mooiste plekjes in het winterse Friese landschap en cultuur-historische bezienswaardigheden. De tocht is ook bijzonder omdat men onderweg slaapt in totaal verschillende logementen: hotels met de sfeer van weleer en moderne hotelbedrijven in het centrum van een Elfstedenstad of aan de schaatsroute. Waar men ook is, men krijgt altijd originele overheerlijke Friese driegangenmenu’s voorgeschoteld.”

Prijs
Het luxe vijfdaagse Elfsteden winterfietsarrangement gaat in 2011 € 495,- per persoon kosten op basis van twee personen in een kamer, vol pension en inclusief diensten als bagagevervoer en pechonderwegservice.

Info 5-daagse Elfstedentocht op de fiets: www.elfstedenroute.nl  of tel. 0561-615364. Info per mail: info@frieslandholland.nl