Franeker en Leeuwarden kunnen volop profiteren van cruisehaven Harlingen

Franeker en Leeuwarden kunnen volop profiteren van cruisehaven Harlingen

Publicatiedatum: 11 Juli 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Met tenders langs de Elfsteden

HARLINGEN (NL) – De verliesgevende Friese zeehaven Harlingen zou heel succesvol kunnen zijn als cruisehaven met een extra dimensie: een canalcruise naar de noordelijke Elfsteden Franeker en Leeuwarden. Zelfs een tocht naar Oudebildtzijl, Alde Leie en Burdaard, het meest bezienswaardige dorp aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute, behoort tot de mogelijkheden.

Net als in de omgeving van Taormina op Sicilië, kunnen tenders ingezet worden om de passagiers van cruiseschepen, die niet in de haven kunnen aanmeren, aan land te brengen. Met de tenders zou ook een deel van de Elfstedenroute verkend kunnen worden. Met een tender of een lage rondvaartboot kunnen cruisegasten een “amazing tour” naar Franeker, Leeuwarden, Oudebildtzijl en Alde Leie maken. Friesland Holland Travel organiseert dit soort binnendijkse vaartochten. Op de foto passage van de Leisterbrug in Alde Leie aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute.

Net als in de omgeving van Taormina op Sicilië, kunnen tenders ingezet worden om de passagiers van cruiseschepen, die niet in de haven kunnen aanmeren, aan land te brengen. Met de tenders zou ook een deel van de Elfstedenroute verkend kunnen worden.

Met een tender of een lage rondvaartboot kunnen cruisegasten een “amazing tour” naar Franeker, Leeuwarden, Oudebildtzijl en Alde Leie maken. Friesland Holland Travel organiseert dit soort binnendijkse vaartochten. Op de foto passage van de Leisterbrug in Alde Leie aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute.

Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme in Fryslân, Friesland Holland: “Harlingen alleen is niet interessant genoeg voor de cruisegasten. Daar moeten Franeker en Leeuwarden, mogelijk in 2018 de culturele hoofdstad van Europa, bij. En een kennismaking met het Friese platteland door bijvoorbeeld met een tender een stukje over de Noordelijke Elfstedenvaarroute te varen.”

 

Innovatie
Reders en touroperators zoeken steeds nieuwe bestemmingen. Er komen ook meer thematische bootreizen, zoals natuur- en cultuurreizen. Harlingen is een zeer bezienswaardig stadje met 645 monumentale gebouwen. De Elfstedenstad maakt deel uit van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee.
Omdat de haven niet geschikt is voor de ontvangst van cruiseschepen, is, net als bij kleine stadjes rond de Middellandse Zee, een ankerplaats voor de kust voldoende. De passagiers worden dan met tenders naar de wal en terug gebracht. Diezelfde tenders zouden de gasten ook over het Van Harinxmakanaal naar Franeker en Leeuwarden kunnen varen.

Groei
Luxe bootreizen zijn in. De cruisesector groeit en bloeit, ondanks het ongeluk met de Costa Concordia, vorig jaar, door een ongedisciplineerde kapitein. Duitsland is “cruisegek”, maar Nederland lijkt het ook te worden. Vorig jaar hielden 110.000 Nederlanders een vakantie op een cruiseschip. Naar verwachting zijn dat er 160.000 in 2015. Ook Friesland Cruises, een onderdeel van Friesland Holland Travel, bespeurt toenemende interesse voor geheel verzorgde en begeleide bootreizen. De Friese onderneming is gespecialiseerd in binnendijkse bootreizen langs hotels aan het water in Friesland en Overijssel.

Cruisegasten zullen Harlingen “sweet and lovely” vinden. Cruisegasten zullen Harlingen “sweet and lovely” vinden.
Cruisegasten zullen Harlingen “sweet and lovely” vinden. Cruisegasten zullen Harlingen “sweet and lovely” vinden.

Cruisegasten zullen Harlingen “sweet and lovely” vinden.

Info: www.frieslandcruises.nl