Fries bureau voor toerisme geeft doe-tips bij bepaald weer

Fries bureau voor toerisme geeft doe-tips bij bepaald weer

Publicatiedatum: 23 November 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Slecht weer bestaat niet

WOLVEGA (NL) – Weersvoorspellers zijn veel te globaal en mensen laten zich gemakkelijk van de wijs brengen door de buienradar. Gevolg: toeristen blijven weg omdat ze denken dat het op hun vakantiebestemming zal gaan regenen, terwijl dat in werkelijkheid helemaal niet gebeurt óf dat de regenval erg meevalt en zelfs gewoon gezellig is, bijvoorbeeld koffiedrinken op een overdekt en verwarmd terras.

Het Friese bureau voor toerisme wil de door de buienradar getraumatiseerde vakantieganger vrolijker stemmen met een bij een bepaald weertype passend reisadvies. Dat moet vanaf volgend voorjaar uitgegeven worden door het eigen Fries Weerstation met medewerking van amateurmeteorologen in de Friese vakantiegebieden. 

“Slecht weer bestaat eigenlijk helemaal niet, tenzij er een weeralarm uitgegeven wordt,” zegt Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland. “Donkere wolken en windkracht 6 bij het Mirnser Klif aan het IJsselmeer zijn niet alleen fantastisch voor kitesurfers, maar ook voor fietsers en wandelaars die vanuit de beschutting biedende Gaasterlandse bossen naar het IJsselmeer fietsen of lopen. Zij krijgen vanaf “het klif” en vanuit het paviljoen aldaar een schitterend theater op het water te zien. Gratis genieten van een ultrasportieve activiteit en een spectaculaire voorstelling bij wat zonaanbidders “slecht weer” noemen. In feite is het superweer voor sportieve surfers en zeilers, voor mensen die lekker willen uitwaaien aan de kust én voor musembezoek.”

Grote verschillen

Op het vasteland van Fryslân en op de Waddeneilanden kan het weer zeer verschillend zijn. Dat komt mede door de ligging van een groot deel van de provincie aan het IJsselmeer en de Waddenzee — het kleiige noorden en westen en de zanderige eilanden — en een kleiner oostelijk deel dat bebost is. Terwijl de zon met kracht de bezoekers van het strand van Lemmer in het zuiden van de provincie bruint, kan het boven Noordoost Friesland een hele middag bewolkt zijn. Het Fries Weerstation van Friesland Holland wil die verschillen duidelijker in beeld brengen en weersomstandigheden koppelen aan een advies-activiteit in de geest van “je kunt dit doen bij dat weer” of “ga daarheen bij dit weer.”

Amateur-weersvoorspellers gezocht

Het bureau voor toerisme Friesland Holland zou graag in contact komen met amateurmeteorologen die een uitdaging zien in het voorspellen en het in beeld brengen van weer in de Friese vakantieregio’s. Zij kunnen een mailtje sturen info@frieslandholland.nl t.a.v. Albert Hendriks om met hem van gedachten te wisselen over het gestalte geven aan het Fries Weerstation.

Veel pleziervaarders zijn vaak letterlijk en figuurlijk de weg kwijt als het de hele dag regent. Het Fries Weerstation van Friesland Holland biedt vanaf volgend voorjaar bij elk weertype passende doe-tips. De provincie telt talrijke overdekte attracties, ook aan het water.

Tropische regen in Fryslân op 3 augustus 2011. Deze toeriste geniet er van.

Veel pleziervaarders zijn vaak letterlijk en figuurlijk de weg kwijt als het de hele dag regent. Het Fries Weerstation van Friesland Holland biedt vanaf volgend voorjaar bij elk weertype passende doe-tips. De provincie telt talrijke overdekte attracties, ook aan het water.
Tropische regen in Fryslân op 3 augustus 2011.  Toeriste Anneke van Aalsum geniet er van.