Fries kajuitmotorjacht Antaris X ontworpen om wereldmarkt te betreden

Fries kajuitmotorjacht Antaris X ontworpen om wereldmarkt te betreden

Onthulling bij sloepenbouwer Aquatec Industries in Woudsend

WOUDSEND (NL) – Gisteravond, donderdag 5 maart 2020, is in de overdekte expohaven van Aquatec Industries in het Friese Woudsend het eerste kajuitmotorjacht van Europa’s grootste sloepenbouwer onthuld. JAVI prijkt op de achterzijde van de voor de wereldmarkt bestemde vierpersoons Antaris X toen de doeken tijdens een theatrale muziek- en lichtshow opgetrokken werden, dit onder toeziend oog van een 200-tal genodigden.

De Antaris X werd donderdagavond 5 maart 2020 voor het eerst voorgesteld aan genodigden en de pers, op de werf in Woudsend, en gaat vandaag op transport naar de Hiswa Amsterdam Boat Show.

JAVI staat voor de 17 mei 2019 overleden jachtontwerper Jan Visser, de man die op verzoek van directeur Klaas Schiphof een kajuitmotorboot moest tekenen waarmee de nu vooral in Nederland actieve sloepenbouwer zijn vleugels internationaal kon uitslaan. Een wereldboot dus, die gisteren in stijl werd gedoopt, zonder een fles champagne tegen de boeg, maar met bubbels en confetti, als dankbetoon aan de geliefde tekenaar uit Heeg. Zijn partner Ylona Kruis en Vissers zoon Cor woonden de onthulling van nabij mee, in gezelschap van Schiphof en zijn echtgenote. Ze waren zichtbaar trots op de creatie van Jan Visser. De klus werd na zijn overlijden afgerond door Albert van der Meer van Gaastmeer Design in Gaastmeer, vlakbij Heeg. Schiphof zei het zeer gewaardeerd te hebben dat Van der Meer direct bereid was Jan Vissers werk af te maken, zodat ze in Woudsend weer verder konden.

Stress
“Ik heb in de tien jaar als directeur van Aquatec Industries nog nooit zoveel stress gehad bij de ontwikkeling en de introductie van een nieuw model als bij dit project X. Ieder jaar komen we als Maril, Antaris of Makma met iets nieuws, maar de stap die we nu gezet hebben is heel groot: een duurzaam motorjacht, geschikt voor meerdere aandrijfbronnen, dus ook elektrisch. De Antaris X is voor de komende jaren ons vlaggenschip, ontwikkeld voor botenliefhebbers in vele landen, of ze nu snel of langzaam willen varen.”
Standaard wordt de 225.000 euro kostende X geleverd met een 80 pk motor, maar de basisconstructie maakt het mogelijk op te schalen naar 350 pk. Dat grote vermogen wordt bijvoorbeeld in het Middellandse Zeegebied gevraagd. De X wordt volgens CE-B normen gebouwd en is dus zeewaardig. De eerste geïnteresseerden, onder anderen uit het buitenland, stonden gisteren al in de rij op de steiger. Het waren in hoofdzaak trouwe klanten, vertrouwd met de producten van de Friese sloepenbouwer. Enkelen zeiden een Makma Caribbean, een grote sloep met een kajuit, te hebben: “Maar de Antaris X is heel iets anders. Dit is een heel mooi en praktisch motorjacht.”

Meer info:
www.friesnieuws.nl/antaris-woudsend-daagt-gevestigde-orde-uit-met-new-dutch-design-motor-yacht-de-x/  (over de Antaris X)
www.antarisboats.com
www.gaastmeerdesign.nl
www.facebook.com/jachtbouwfriesland/
www.facebook.com/friesesloepen/

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Klaas Schiphof (rechts) met de partner van de vorig jaar overleden bekende Friese jachtontwerper Jan Visser, Ylona Kruis, en Jan Visser zijn zoon Cor bij de Antaris X. De andere zoon, Luc, was wegens studie verhinderd.

Redacteur Albert Hendriks van Fries Nieuws maakte onderstaande impressie van de onthulling van de Antaris X in de ontvangsthal en showhaven van Aquatec Industries in Woudsend. Zie ook www.facebook.com/AlbertHendriks1953.