Kastelen en kerken in Groningen eerder open dan in Friesland

Kastelen en kerken in Groningen eerder open dan in Friesland

Kleine musea op het platteland belangrijk voor leefbaarheid

LEEUWARDEN (NL) – Als het “klereweer” is in de voorjaarsvakantie heb je in Friesland niet veel mogelijkheden om je onder dak in de cultuur-historie te verdiepen. Zeer bezienswaardige kasteeltjes als het Poptaslot in Marsum en Dekemastate in Jelsum zijn dan dicht, net als Museum Hindeloopen bijvoorbeeld. Ze gaan pas 1 april open. Borgen als de Fraeylemaborg in Slochteren en de Menkemaborg in Uithuizen in Groningen zijn daarentegen veel eerder open en ook op zondag. Zelfs de 15-de eeuwse Hippolytuskerk in Middelstum was 1 maart 2020 al open voor toeristen. Er werd op het carillon gespeeld en je kon de toren beklimmen.

Menkemaborg in Uithuizen (Groningen). Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

 In provinciale en gemeentelijke toerismerapporten in Friesland wordt steeds gesproken over seizoensverlenging en spreiding, maar daar komt met beperkte openstellingen buiten het hoogseizoen niet veel van terecht,” meent Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland in Wolvega. “Misschien is het een idee om de honderdduizenden euro’s die jaarlijks in veel op elkaar lijkende studies worden gestoken, te besteden aan kleine musea en soortgelijke bezienswaardigheden, zodat die ruimere openingstijden kunnen hanteren. Dat is ook leuk voor de inwoners van Friesland. Peperdure bureaus en toerismeinstituten, en soms ook politici, trekken vaak de makkelijke conclusie dat Friesland geen slechtweervoorzieningen heeft, maar dat is dikke onzin. Het vernieuwde subtropisch zwembad Swimfun in Joure bijvoorbeeld trekt jaarlijks 240.000 bezoekers, toeristen uit Nederland, België en Duitsland. Junglepark De Orchideeënhoeve in Luttelgeest, niet ver van het Zuid-Friese Lemmer, gaat al richting de 300.000 bezoekers.”

Waddencentrum
Hendriks: “Er moet bij Lauwersoog een groot en duur Waddeninfocentrum komen, maar als ik langs de Friese en Groningse Waddenkust rijd, dan zie ik her en der mooie, op het Wad gerichte bezoekerscentra, zoals de Terp Hegebeintum, Museum Wierdenland in Ezinge en het Zeehondencentrum Pieterburen, waar de jeugd zich ook hartstikke goed vermaakt. Steun hen, zou ik zeggen. Ze dragen in hoge mate bij aan de leefbaarheid van het platteland en zijn authentiek, alleen al door de vele vrijwilligers uit de streek die daar werken en mooie verhalen bij de hand hebben.”

Meer info:
www.poptaslot.nl  (Friesland)
www.dekemastate.nl  (Friesland)
www.museumhindeloopen.nl  (Friesland)
www.hegebeintum.info/bezoekerscentrum  (Friesland)
www.swimfun.nl  (Friesland)

www.menkemaborg.nl  (Groningen)
www.fraeylemaborg.nl  (Groningen)
www.zeehondencentrum.nl  (Groningen)
www.wierdenland.nl  (Groningen)
www.kerkmiddelstum.nl  (Groningen)

Uittips Friesland:
www.facebook.com/uittipsfriesland/

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
https://www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Menkemaborg in Uithuizen (Groningen). Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Interieur van de grote kruiskerk van Middelstum (Groningen). Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Een kijke in de Fraeylemaborg in Slochteren (Groningen), waarvan de buitenzijde nu wordt gerestaureerd vanwege aardbevingen door gaswinning. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.