Fries Museum geeft ijzig voorproefje van ‘Ferhaal fan Fryslân’ in ziekenhuis

Fries Museum geeft ijzig voorproefje van ‘Ferhaal fan Fryslân’ in ziekenhuis

Publicatiedatum: 6 december 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Elfstedenkoorts

Het nieuwe Fries Museum gaat pas september 2013 open voor het publiek.
Het nieuwe Fries Museum gaat pas september 2013 open voor het publiek.

LEEUWARDEN (NL) – Deze winter staat het Friese ijs centraal in het Medisch Centrum Leeuwarden. De expositie van het Fries Museum in vitrines is een voorproefje van de tentoonstelling ‘Ferhaal fan Fryslân’. Oeroude Friese tradities laten zien waarom Friesland is zoals het is. Vanaf september 2013 is de tentoonstelling te zien in het nieuwe museum, maar nu voor een deel in het Leeuwarder ziekenhuis, tot maart 2013.

De Alvestêdetocht, de Elfstedentocht, is een traditie die als typisch Fries wordt ervaren. Elke winter is het weer spannend: Giet it oan? De tocht verbindt heel Nederland. Het schaatsen kent een lange geschiedenis. Al in de middeleeuwen gleden mensen op ‘glissen’ van koeienbotten snel over het ijs. Met twee prikstokken drukten ze zichzelf vooruit. In Leeuwarden werden in de 18de en 19de eeuw schaatswedstrijden gehouden aan de voet van de Oldehove. Schaatswedstrijden en andere wintersporten zijn nog steeds populair. Door de jaren heen zijn er flink wat moderniseringen aangebracht. In het MCL ontdek je hoe mensen zich vroeger voortbewogen op het ijs. Zo zie je een beschilderde houten prikslee uit 1793 en een paar ‘glissen’. Ook hangt er een officiële elfstedentochttrui uit 1986.

Nieuwe Fries Museum
Het nieuwe Fries Museum opent zijn deuren voor publiek in september 2013. Het museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in Nederland’. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. De schilderijen van Gerrit Benner, het zwaard van Grutte Pier, de film De Overval: samen vertellen ze het verhaal van Friesland. Ook het Fries Verzetsmuseum wordt een belangrijk onderdeel van het museum. Bovendien wordt het Filmhuis Leeuwarden gehuisvest in het nieuwe Fries Museumgebouw.
Het nieuwe Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

Info: www.friesmuseum.nl